Bryan las: Arjan van Essen – Parre

Aangezien ik graag boeken met een rauw randje, waar verslavingen ook onder vallen, lees, was ik erg nieuwsgierig naar dit boek. Nadat ik de korte inhoud gelezen had was mijn interesse gewekt en hebben we dit boek aangevraagd bij de uitgeverij. Niet lang na verschijning ontvingen wij dan ook een recensie-exemplaar van ‘Parre’. Hier willen wij Uitgeverij Mozaïek natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Parre groeit op in een Veluwse boerengemeenschap, in een huis waar nauwelijks gesproken wordt. Vol verwondering en op zoek naar de verbinding die hij thuis niet vindt, trekt hij er als jonge jongen ’s nachts op uit en sluit hij vriendschappen met de dieren in het bos. Om diezelfde reden stapt hij in de dure Mercedes die hem in Amsterdam brengt. Vanaf dat moment leeft Parre in twee werelden: in het streng christelijke milieu dat hij zichzelf eigen heeft gemaakt en in de gokscene in de stad. Dat hij die twee levens zorgvuldig gescheiden houdt, is voor hem vanzelfsprekend. Over sommige dingen spreek je niet. Totdat hij met zijn rug tegen de muur staat en niets anders wil dan verdwijnen. Achtervolgd door schulden, op de grens van waanzin, maakt hij een keuze.

Geïnspireerd door zijn eigen levensverhaal geeft Van Essen een intieme inkijk in de eenzame wereld van een gokverslaafde die het voor elkaar krijgt om uit het dal te klimmen.

De cover

De cover is opgedeeld in twee delen. Op het bovenste deel is een zwart-wit foto te zien van een jongetje, ik neem aan dat dit Parre is. Parre heeft, voor mijn gevoel, een kuil, met zijn handen, gegraven. Hij ligt in de kuil en kijkt over de rand heen. Zijn handen zitten onder het zand/aarde. Het onderste deel van de cover is wit en daar staat de naam van de auteur op, en de titel van het boek. Ook is er de quote ‘Hoe een Veluwse boerenzoon in de greep raakt van een verslaving’, te lezen. Deze quote maakt mij meteen nieuwsgierig. De cover vind ik goed gevonden en ik weet zeker dat ik het boek opgepakt zou hebben in de winkel.

De auteur

Arjan van Essen (1969) is schrijver en columnist. Over zijn levensverhaal maakte hij eerder het theaterstuk Kop of munt.

Mijn mening

Zoals de meesten weten lees ik graag boeken met een rauw randje. Zo ook over verslaving. Ik vind het altijd erg interessant om te lezen hoe iemand aan een verslaving komt, en er ook, mocht het lukken, weer bovenop komt en zijn verslaving achter zich kan laten. Nou, ‘Parre’ is zo’n boek wat ik met veel interesse heb gelezen.

In dit boek lees je het verhaal van Parre. Hij groeit op in een boerengezin op de Veluwe. Het gezin, waar hij in opgroeit is streng christelijk en dit merk je ook echt tijdens het lezen. Persoonlijk heb ik totaal geen raakvlakken met de kerk. Hierdoor merkte ik dat ik soms moeite had met mijn aandacht bij de verhaallijn te houden. Maar Van Essen weet deze hoofdstukken af te wisselen met het leven, van Parre, in de natuur, en later in het casino.

Op een bepaald moment merk en voel je echt dat Parre met zichzelf, en vooral zijn gokverslaving, in gevecht is. Want is dit het leven wel wat hij wil? Door de makkelijke en beeldende schrijfstijl voelde ik mij echt verbonden met Parre en had ik echt met hem te doen. Je stapt met hem mee in de rollercoaster die verslaving heet.

Na het boek gelezen te hebben kan ik alleen maar respect voor Parre hebben en kan hij trots zijn dat hij zijn verslaving achter zich heeft kunnen laten en dat er, hopelijk, nog een mooie toekomst voor hem ligt.

Leesfragment

Ben je, na het lezen van mijn recensie, nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker ook het inkijkexemplaar op Bol.com.

Gegevens van dit boek:
Titel: Parre
Auteur: Arjan van Essen
Uitgever: Mozaïek
Aantal pagina’s paperback: 304
Aantal pagina’s e-book: 226
ISBN paperback: 9789023959618
ISBN e-book: 9789023959625
Prijs paperback: € 20,99
Prijs e-book: € 9,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge