Bryan las: Arjan Alberts – Alex B.

Wij waren blij verrast toen we de aankondiging, van de nieuwe thriller, van Arjan Alberts zagen. Zijn debuut hebben wij met heel veel plezier gelezen, dus het vervolg wilden wij, hoe dan ook, graag lezen. Na een mailtje naar de uitgeverij ontvingen wij positief antwoord en rond de verschijningsdatum ontvingen wij dan ook een recensie-exemplaar van ‘Alex B.’ op de deurmat. Hier willen wij Xander uitgevers natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: De jonge, veelbelovende advocaat Jurre van Loon krijgt de kans van zijn leven als hij wordt gevraagd om de beruchte seriemoordenaar Natan Z. te verdedigen. Tegelijkertijd wordt het OM opgeschrikt door de lugubere vondst van het ontzielde lichaam van de minister van Justitie. Suus de Bruyn, ooit slachtoffer van Natan Z., werkt nu op de zwaarst beveiligde TBS-afdeling van Nederland. Ze is een ervaren therapeute, maar heeft ook een heel andere reden om dicht in de buurt van de levensgevaarlijke TBS’ers te zijn: wraak.

De cover

Op de cover is eigenlijk niet zoveel te zien. Hij is erg donker en rechtsboven is een lamp te zien. Hierdoor is er wel een muur, en de vloer, te zien. De cover is erg simpel, maar dit maakt hem ook weer erg interessant, want ik blijf er naar kijken of ik meer kan ontdekken. De quote ‘Als een levensgevaarlijke TBS’er je tot het uiterste drijft’ maakt mij nieuwsgierig. Ik zou het boek, aan de hand van deze cover, zeker opgepakt hebben in de boekhandel.

De auteur

Arjan Albers (1975) is schrijver en gevangenisdirecteur. Hij werkt sinds 2000 voor het ministerie van Justitie en Veiligheid en schrijft zijn thrillers op persoonlijke titel. Met zijn debuut Natan Z. won Alberts de ThrillZone Juryprijs voor beste Nederlandstalige thriller.

Het verhaal

Jurre van Loon is een jonge, veelbelovende advocaat. Als hij gevraagd wordt om de beruchte seriemoordenaar Natan Z. te verdedigen grijpt hij deze kans direct aan. Het openbaar ministerie wordt tegelijkertijd opgeschrikt door de vondst van een lichaam. Het blijkt de minister van Justitie te zijn.
Een van de slachtoffers van Natan Z. was Suus de Bruyn. Tegenwoordig werkt ze, als therapeute, op de zwaarst beveiligde TBS-afdeling van het land. Maar is dit wel de echte reden dat ze er werkt? Ze heeft een hele andere reden om zo dicht bij de levensgevaarlijke TBS’ers te zijn, en dat is wraak.

Mijn mening

Natuurlijk kende ik de schrijfstijl van Alberts al van zijn vorige boek ‘Natan Z.‘. Dit boek heb ik met veel plezier gelezen en was voor mij persoonlijk één van de betere boeken van 2019. Aangezien ‘Alex B.’ het vervolg op ‘Natan Z.’ is, wilde ik dit ook graag lezen, aangezien ik graag wilde weten hoe het verhaal verder ging.

Het is alweer bijna 2 jaar geleden dat ik ‘Natan Z.’ las en hierdoor was ik nieuwsgierig of ik tijdens het lezen van dit nieuwe boek stukken miste of me iets niet meer kon herinneren. In het begin had ik hier inderdaad last van, maar Alberts heeft ‘Alex B.’ zo geschreven dat hij bepaalde scenes, uit het voorgaande deel, heel summier terug haalt. Hierdoor had ik ook vaak zoiets van ‘Oh ja, zo zat het’. Dit bewijst dan ook weer dat ‘Alex B. goed als stand alone te lezen is. Echter heb je de kans om de boeken beiden te lezen zeg ik direct: Doen!

Dat Alberts al een aantal jaar voor het ministerie van Justitie en Veiligheid werkt, merk je meteen. Alberts weet bepaalde stukken en scenes zo duidelijk te omschrijven dat ik me soms zelf binnen de muren van de TBS afdeling waande. Hieraan merk je dat Alberts gewoon weet waar hij over schrijft en dit komt het verhaal alleen maar ten goede.

Het verhaal bevat in totaal drie verhaallijnen. Als eerste is er Jurre van Loon, de jonge strafrecht advocaat. Hij zet alles op alles om de seriemoordenaar Natan Z. te verdedigen. Daarnaast is er de verhaallijn over Suus de Bruyn. Suus zint op wraak, ze was namelijk in het verleden, slachtoffer van Z.. En we lezen de verhaallijn over het onderzoek naar de Minister van Justitie, die vermoord is. In begin was het nog een beetje gissen wat, vooral de laatste verhaallijn, te maken had met de rest, maar Alberts weet het verhaal zo goed uit te werken dat ze op een sublieme manier bij elkaar komen. De personages zijn dan ook voldoende diep uitgewerkt.

Ik heb echt weer genoten van de schrijfkunsten van Alberts en ik ben dan ook razend nieuwsgierig naar het derde en laatste deel in deze reeks.

Leesfragment

Ben jij nieuwsgierig naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Alex-B.

Gegevens van dit boek:
Titel: Alex B.
Auteur: Arjan Alberts
Uitgever: Xander uitgevers
Aantal pagina’s paperback: 319
Aantal pagina’s e-book: 257
ISBN paperback: 9789401613187
ISBN e-book: 9789401613194
Prijs paperback: € 20,99
Prijs e-book: € 9,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bruna en Bazarow.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge