Bryan las: Arine Prins & Hugo Verkley – Moord in Zuid-Afrika

Ik hou van waargebeurde verhalen. Zeker van verhalen die ook in het nieuws zijn geweest. Zo was ik ook erg benieuwd naar het verhaal rondom de dood van Peet van Es. Toen ik zag dat hier een boek over zou verschijnen heb ik meteen een mailtje gestuurd naar de uitgeverij. Deze waren bereid om mijn een recensie-exemplaar toe te sturen. Hier wil ik Sweek dan ook hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap: Voor Arine Prins en haar gezin komt er in de nacht van 7 op 8 april 2017 een abrupt einde aan hun Afrikaanse droom. Zij wordt in haar huis in het Zuid-Afrikaanse Barberton overvallen door vijf mannen. Arine en vriend William komen er levend vanaf, echtgenoot Peet niet.
In 1999 laten Peet en Arine, en hun kinderen Beer en Sterre, Nederland achter zich voor de fascinerende natuur, het fijne klimaat en een schitterende boerderij. Al snel blijkt Zuid-Afrika toch niet zo’n droomland te zijn; dochter Sterre wordt misbruikt door een buurman, zoon Beer komt in de gevangenis terecht en het lukt Peet en Arine niet om genoeg geld te verdienen. Net als ze op het punt staan om – na 18 jaar – terug te keren naar Nederland, komen de vijf donkere mannen hun huis binnen. Terwijl Arine vastgebonden op de grond ligt en haar man urenlang wordt mishandeld, ziet zij haar markante leven vol met ups en downs aan zich voorbijtrekken.

De cover

Op de cover is een gedeelte van de kop van een zebra te zien. De betekenis van de zebra wordt al snel duidelijk als je in het boek gaat lezen. In het oog van deze zebra zijn 3 silhouetten te zien. Dit zullen de drie overvallers voorstellen die hun huis zijn binnengedrongen. Ik vind de cover wel erg sterk en goed bij het verhaal passen. De quote “Het waargebeurde verhaal over de dood van Peet van Es” maakt mij razend nieuwsgierig.

De auteur

Journalist en antropoloog Hugo Verkley (1985) vertelt verhalen van mensen met bijzondere levens. Hij schreef meerdere boeken en won diverse prijzen. Straatgeheimen, een boek met verhalen van Utrechtse dak- en thuislozen, won de Brave New Books-prijs van 2014. Royston, dat het levensverhaal vertelt van voetballer Royston Drenthe, werd uitgeroepen tot Staantribune voetbalboek van 2017 en genomineerd voor de Nico Scheepmaker Beker voor het beste sportboek van 2017. Verkley woont in Utrecht en hoopt voorlopig bijzondere verhalen te blijven optekenen en zo mensen een gezicht te geven.

Voor dit boek sprak hij tientallen keren met Arine, Sterre en Beer Prins.

Mijn mening

Zoals ik hierboven al schreef kende ik het verhaal over Peet van Es al van de televisie. Het is dan ook groot in het landelijke nieuws geweest.

In dit boek lezen we niet alleen het waargebeurde verhaal over de overval die gepleegd werd in het huis van Peet, Arine, Sterre en Beer Prins, dit boek gaat dieper. ‘Moord in Zuid-Afrika’ vertelt het echte familieverhaal van de familie Prins. Zo leren we een hechte familie kennen die in 1999 het koude Nederland achter zich laat en het beloofde land, in hun ogen, Zuid-Afika opzoekt. Ze leven een goed leven in dit mooie land, dit is ook echt te lezen in dit boek. Maar toch is Zuid-Afrika niet alles en ligt het gevaar op elke hoek van de straat en krijgt ieder gezinslid hier op zijn eigen manier mee te maken. Dit weten Prins en Verkley erg goed en beeldend over te brengen op de lezers.

Ik merkte al snel dat dit een echt boek voor mij was. Niet alleen door het verhaal, maar ook door de schrijfstijl die Verkley heeft. Deze is makkelijk te noemen en hij gebruikt geen moeilijke woorden of zinnen. Hierdoor leest het boek als een sneltrein. Wel worden er veel Engelse woorden en zinnen in gebruikt. Vooral als ze het stuk van de overval beschrijven. Ik denk dat als je geen Engels kent dit wel een probleem zal zijn tijdens het lezen. Echter ken ik een beetje Engels en voor mij persoonlijk was het wel goed leesbaar. Wat ik ook erg leuk vond, was dat er ook een stukje geschiedenis in verwerkt was van Zuid-Afrika. Dit vond ik naast leuk ook erg interessant.

Ik heb het boek in een ruk uitgelezen en heb er niet alleen veel plezier aan beleefd. Ik heb ook stukken met verbijstering gelezen en heb echt respect voor deze sterke familie.

Hou jij van waargebeurde verhalen? Dan mag dit boek zeker niet ontbreken in je collectie

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker het inkijkexemplaar op Bol.com.

Gegevens van dit boek:
Titel: Moord in Zuid-Afika
Auteurs: Arine Prins & Hugo Verkley 
Uitgever: Sweek
Aantal pagina’s paperback: 232
ISBN paperback: 9789463672528
ISBN E-book: 9789463678025
Prijs paperback: € 17,50
Prijs E-book: € 8,9

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge