Bryan las: Annemarie de Leng – Vluchten naar de hel

Een tijdje geleden kwam ik dit boek tegen op internet. Aangezien ik graag waargebeurde verhalen lees, was mijn interesse meteen aanwezig, nadat ik de achterflap gelezen had, wilde ik dit boek absoluut lezen. Ik wil dan ook Paris Books, Annemarie de Leng en Cindy en Michael La Grouw bedanken voor dit boek.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Vluchten naar de hel is het waargebeurde, ongelooflijke verhaal van Cindy uit Amsterdam-Noord. Tien jaar oud was ze, toen ze begon met blowen. Een jaar later, ze zat in groep 6, slikte ze XTC en snoof cocaïne.
Vier jaar lang slaagde ze erin om te zorgen dat haar ouders daar niet achter kwamen. En toen ze het eenmaal ontdekten, was het te laat. Cindy was veertien jaar oud en een speelbal geworden van de drugs.
Als tiener kreeg ze te maken met jeugdzorg, loverboys en falende instellingen. Vanaf haar achttiende raakte ze verzeild in het drugsmilieu, waarna haar leven negen jaar lang in het teken stond van drugs, angst, spanning, verdoving, geweld en seks.
Vluchten naar de hel is haar spraakmakende levensverhaal, zoals ze dat vertelde aan haar buurvrouw Annemarie. Het praten gaf haar de kracht om, zonder hulp, te stoppen met de harddrugs.
In dit boek rekent ze af met een verslaving die een uitweg leek uit een leven vol pijn, verdriet en ellende, maar niets anders bleek te zijn dan een vlucht naar de hel.

De cover

Op de cover zie ik onder andere op de achtergrond de knuffel aap en een barbie van Cindy en op de voorgrond zie ik de lijntjes cocaïne en een briefje van tien euro opgerold wat dient als snuifbuisje. Ik vind het een hele sterke cover omdat deze cover precies weergeeft waar het boek over gaat… de twee werelden waar Cindy in leeft. Ik zou het boek zeer zeker op gepakt hebben in de boekwinkel.

Cindy & Annemarie

Cindy en Annemarie spraken elkaar regelmatig als ze elkaar tegenkwamen. Hun liefde voor honden resulteerde in dit boek.

Cindy La Grouw heeft een geheugen als een olifant. En een scherp inzicht in de drugswereld, waarin ze zich als kwetsbaar meisje staande trachtte te houden. Met hulp van haar ouders en broer, van allerlei documenten, zoals politie- en schoolrapporten, en van betrokkenen, waaronder haar advocaat, leerkrachten en de wijkagent, hebben we de onvoorstelbaar heftige gebeurtenissen in de juiste volgorde kunnen plaatsen.

Annemarie de Leng schrijft teksten voor kinderen en jongeren. Ze was jarenlang hoofdredacteur van KidsWeek en KidsWeek Junior en maakt nu lesmateriaal voor het basisonderwijs en nieuwsberichten voor DeDagVandaag.nl.

Het verhaal

Ze is tien jaar oud als ze begint met blowen, een jaar later als ze elf is en in groep 6 van de basisschool zit, slikte ze XTC en snuift ze cocaïne. Dit is het waargebeurde en heftige verhaal van de Amsterdamse Cindy. Haar ouders, Gerrie en Yvonne komen pas vier jaar later er achter wat er nu echt in het leven van hun dochter speelt. Maar al snel wordt het duidelijk dat het eigenlijk al te laat is. Haar ouders kenden hun dochter die ’s avonds thuis gezellig met de barbies speelt en overdag lekker buiten met vriendjes en vriendinnetjes speelt. Maar niks is minder waar, overdag hangt ze rond met jongens en meiden die net als haar eigenlijk alleen maar bezig zijn met drugs.
Als tiener raakt Cindy al snel verzeild in een web van jeugdzorg, falende instellingen en echte hele foute jongens die ook wel loverboys worden genoemd. Ze komt langzamerhand in het echte drugsmilieu terecht, en vanaf haar achttiende levensjaar staat haar leven alleen nog maar in het teken van drugs, maar ook van angst, spanningen, geweld en seks. Tot dat Cindy echt beseft dat ze dit leven absoluut niet meer wil. Het praten met haar buurvrouw Annemarie heeft haar geholpen om de harddrugs vaarwel te zeggen en ze keihard de rug toe te keren.

Mijn mening

Mensen die stoppen met drugs… Ik kan er alleen maar respect voor hebben. Zo ook voor Cindy. In dit boek, Vluchten naar de hel, word je letterlijk meegenomen in het verschrikkelijke leven wat Cindy gehad heeft. Ik had tijdens het lezen een beetje het gevoel dat ik over haar schouder kon mee kijken, of het nu gaat om het gebruik, de verkrachtingen of dat ze weer in de jeugdgevangenis zat was. Op de een of andere manier voelde ik mij tijdens het lezen echt verbonden met Cindy. Het boek leest erg makkelijk weg, dit komt mede door de erg korte hoofdstukken van vaak maar één pagina. Hierdoor nemen Annemarie en Cindy je in een razend tempo mee door het leven van Cindy. Wat ik erg heftig vond om te lezen is dat Cindy aan de ene kant samen met een vriendinnetje met de barbies speelde, maar wel net die middag grote hoeveelheden drugs had gebruikt. Dit kan ik persoonlijk niet bevatten dat je überhaupt op zo’n jonge leeftijd al met drugs bezig kan zijn.

Dit is echt een boek wat gelezen MOET worden. Wat mij betreft mag dit boek ook verplicht worden op scholen zodat kinderen en jongeren kunnen lezen wat drugs met je kunnen doen.

Vergeet ook niet eens een kijkje te nemen op de website Vluchten naar de hel of op hun Facebookpagina.

Gegevens van dit boek:
Titel: Vluchten naar de hel
Ondertitel: hoe een meisje van tien in de greep komt van harddrugs, loverboys en falende hulp-verleners
Auteur: Annemarie de Leng
Uitgever: Paris Books
Aantal pagina’s Paperback: 285
ISBN Paperback: 9789492179647
Prijs Paperback: € 19,95

Dit boek is o.a. verkrijgbaar lokale boekhandel en bij Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge