Bryan las: Andries Bik – Grand Hotel de Bajes

Aangezien wij volgende week zaterdag, 25 juli 2020, in gesprek gaan met Andries tijdens ‘Koukleum meets Andries Bik‘, bij Plantage boekhandel in Heerlen, stond dit boek op mijn leesplanning. In deze recensie laat ik jullie natuurlijk graag weten wat ik van dit waargebeurde verhaal vind. 😉

Informatie die te lezen is op de achterflap: BAM!!! De voordeur knalt uit zijn voegen en een zwaarbewapend arrestatieteam stormt mijn huis binnen. Ik sta onder arrest.
Speciale units van de politie, FIOD en Defensie vallen op hetzelfde moment met meer dan driehonderd man dertig locaties binnen. De bordelen, panden en loodsen van mijn vader, seksondernemer Jan Bik, worden volledig uitgekamd. Hij en ik worden verdacht van het runnen van een criminele organisatie, fraude, witwassen en valsheid in geschrifte. Wij zouden de Belastingdienst voor zo’n 30 miljoen euro hebben opgelicht.
Ik word afgevoerd naar de gevangenis. Verschrikkelijke beelden razen door mijn hoofd. Met vier man op cel, geweld, misbruik onder de douche – ik word hun gevangenisbitch en slaap op de betonnen grond. Elke dag werken tot mijn handen bloeden en overleven op water en brood. Het tegendeel blijkt waar.
Grand Hotel De Bajes is een verhaal dat u van de ene in de andere verbazing doet vallen. Het is vooral ook een verhaal waar u recht op hebt: Nederland heeft geen gevangenissen voor criminelen, Nederland deelt all inclusive-hotelkamers uit.

De cover

De cover is vrij rustig en straalt, voor mijn gevoel, rust en luxe uit. Dit komt denk ik door het kleurgebruik en het strakke van de letters en logo. Wat mij betreft past deze cover uiterst goed bij het verhaal.

De auteur

Andries Bik groeit op tussen de prostituees als oudste zoon van seksondernemer Jan Bik. Jan Bik heeft seksclubs van Maastricht tot aan Groningen en is al meer dan veertig jaar een zeer gerenommeerde naam in de branche. Jan Bik heeft een schone lei bij justitie, alleen wat strubbelingen met de fiscus. Die zouden hem graag als incassobureau zien bij het innen van belastingen bij de dames van lichte zeden. Andries denkt alleen maar aan sport en heeft weinig interesse in de clubs van zijn vader. Met zijn snowboard en surfplank reist hij de hele wereld over. Van de zachtste poedersneeuw in Canada tot de langste golven van Australië. Om dat te bekostigen heeft hij met een vriend een sportwinkel in Hilversum en werkt hij als loodgieter bij zijn vader. Waar hij zijn tijd grotendeels besteedt aan het verwijderen van condooms en tampons uit de verstopte toiletten en wasmachines.

Mijn mening

Het verhaal begint op het moment dat de politie een inval doet in de woning van Andries. Andries heeft in eerste instantie het idee dat het arrestatieteam verkeerd zit en ze bij de buren, een bordeel, moeten zijn. Andries wordt opgepakt en in voorarrest gezet. Het ging niet om de buren, maar om hem en zijn vader. Ze worden verdacht van het verduisteren van 30 miljoen euro. Daarnaast zou Bik aan het hoofd staan van een criminele organisatie. Hij komt vast te zitten en hij verwacht het erg zwaar te krijgen, maar wonder boven wonder weet hij zich goed aan te passen en voelt hij zich thuis in de gevangenis, die voor zijn gevoel, lijkt op een vijf sterren hotel.

Natuurlijk heeft Bik ook zijn moeilijkere momenten, je merkt dat hij vooral moeite ermee heeft dat zijn ‘moedertje’ ook opgesloten zit. Daar kan hij maar niet over uit hoe ze dit kunnen doen. Hij zelf daarin tegen heeft natuurlijk ook zijn moeilijkheden, frustraties en beperkingen, maar hij weet zich, bewonderenswaardig, goed staande te houden tussen de zware jongens op zijn afdeling. Persoonlijk stond ik hier echt versteld van.

Door de makkelijke en toegankelijke schrijfstijl die Bik hanteert had ik soms het gevoel dat ik zelf ook, op zijn afdeling, opgesloten zat en dat ik Bik’s celgenoot was. Mij, als lezer, heeft hij echt aan zijn verhaal weten te kluisteren en ik heb op bepaalde momenten echt met verbazing zitten te lezen over hoeveel vrijheid hij, binnen de gevangenismuren had. Zo kon hij er studeren, aan zijn conditie werken en boodschappen laten bezorgen. Veel dingen worden door de Nederlandse staat betaald, en je merkt echt dat Bik hier zelf ook versteld van staat. Op andere moment zat ik echt te gniffelen om de manier hoe Bik dingen omschrijft.

Dit is echt weer een boek wat gewoon gelezen moet worden. Dit boek zal je als lezer verbazen wat er achter de gevangenis deuren afspeelt en gebeurd. Ik heb in ieder geval genoten van dit bizarre verhaal en vind het juist van Bik dat hij bepaalde zaken ter discussie wilt stellen.

Koukleum meets Andries Bik

Zoals ik al eerder schreef zijn wij volgende week zaterdag, 25 juli 2020, te vinden bij Plantage boekhandel in Heerlen. We gaan in gesprek met Andries Bik over zijn leven, zijn gevangenschap en natuurlijk zijn boek! Wij zouden het leuk vinden als je erbij bent. De entree is natuurlijk, zoals altijd, gratis. 🙂 Voor meer info kijk je het beste hier.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek, lees dan zeker het inkijkexemplaar op bol.com.

Gegevens van dit boek:
Titel: Grand Hotel de Bajes
Auteur: Andries Bik
Uitgever: Vanderbooks
Aantal pagina’s paperback: 320
Verteller luisterboek: Andries Bik
Speelduur luisterboek: 09:13:53
ISBN paperback: 9789082162530
ISBN E-book: 9789082162547
ISBN luisterboek: 9789462551510
Prijs paperback: € 17,95
Prijs E-book: € 11,99
Prijs luisterboek: € 14,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge