Bryan las: Amina Laffet – Zwarte Vijvers *Blogtour* + Winactie

Aan het begin van het nieuwe boekenseizoen mogen wij, net zoals andere bloggers, bij Hamley Books aangeven aan welke blogtours wij deel zouden willen nemen. ‘Zwarte vijvers’ sprak mij eigenlijk al direct aan en we hebben onder andere deze aan gegeven. Een tijdje geleden ontvingen wij dan ook het boek. Hier willen wij Hamley Books natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Dombergen 2032.

Het geluid van een geweerschot echoot in Zwarte Vijvers, een beruchte gettobuurt. De dertienjarige Rashad wordt geraakt door een kogel die eigenlijk bedoeld was voor een bendelid. Hij heeft dringend hulp nodig, maar Zwarte Vijvers is recent uitgeroepen tot no-go zone, waar hulpverleners en politieagenten niet meer mogen komen.

De zestienjarige Tamara komt meteen in opstand. Ze organiseert een demonstratie die uitmondt in een heftige clash tussen voor- en tegenstanders van de nieuwe wet.

Nikkie, een populaire Influencer, gebruikt haar platform om jongeren te informeren, maar bevindt zich al gauw in een hachelijke situatie door de vele protesten.

Derek, een arts-in-opleiding, waagt zijn leven om Rashad te redden, maar oplaaiend bendegeweld en de naderende betogers laten de boel al snel uit de hand lopen.

Lukt het om Rashad te redden, of wordt de jongen het eerste slachtoffer van de nieuwe wet?

Zwarte Vijvers is een maatschappijkritische young adult die zich afspeelt in de nabije toekomst.

De cover

Op de cover is een oude muur te zien. Op de muur staat een schildering van een donkere jongen. Het is net of deze jongen op de grond zit. Boven hem staat de naam van de auteur en de titel van het boek is in graffiti op de muur geschreven. Ook is de vraag ‘Wat is een mensenleven nog waard’ te lezen op de cover. Ik ben fan van deze cover. Hij beloofd veel goeds. Ik zou het boek zeker opgepakt hebben in de boekhandel om de achterflap te gaan lezen.

De auteur

De Antwerpse Amina Laffet (1984) heeft zich van boekenverslinder ontpopt tot auteur. Als kind droomde ze van woorden, als volwassene heeft ze die op papier gezet. Daarnaast is ze ook copywriter en jobcoach. Zwarte Vijvers is haar debuut.

Het verhaal

Zwarte Vijvers is een van de beruchtste Gettobuurten. Deze is zo berucht dat er is besloten om deze buurt uit te roepen tot no-go zone, waar de hulpdiensten niet meer mogen komen.
De dertienjarige Rashad wordt tijdens een potje basketbal, met zijn vrienden, geraakt door een kogel die eigenlijk voor een bendelid bedoeld was. Hij heeft hulp nodig, maar doordat Zwarte Vijvers uitgeroepen is tot no-go zone, kan hij geen hulp van buitenaf krijgen.
Als de zestienjarige Tamara hoort van de no-go zone besluit ze te gaan demonstreren. Ze doet een oproep en het wordt een heftige gebeurtenis tussen voor en tegenstanders van de nieuwe wet.
Nikkie is een bekende en populaire influencer. Via haar kanalen op social media houdt ze haar volgers op de hoogte van het nieuws. Ze komt midden in de heftige demonstratie terecht.
Derk heeft er alles voor over om Rashid te redden van de dood. Hij is arts-in-opleiding en waagt zich op het plein waar Rashid ligt, en waar de bendes hun ruzies uitvechten. Lukt het hem om Rashid hier levend vandaan te krijgen? Of wordt Rashid het eerste slachtoffer van de nieuwe wet?

Boektrailer

Mijn mening

Aangezien de cover mij enorm aansprak, was ik natuurlijk ook razend benieuwd naar het verhaal. ‘Zwarte Vijvers’ is het debuut van Amina Laffet, en ik vind het altijd erg leuk om nieuwe auteurs te leren kennen. Want het is natuurlijk altijd de vraag hoe de schrijfstijl is en of de verhaallijn klopt en goed in elkaar zit.

Boven het verhaal en op de achterflap, staat dat het verhaal zich afspeelt in 2032. Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik persoonlijk nooit zoveel heb met verhalen die zich in de nabije toekomst afspelen. Ondanks dat op de achterflap en boven het verhaal staat dat het verhaal zich in de toekomst afspeelt, had het verhaal zich ook in de huidige tijd kunnen afspelen. Ik heb tijdens het lezen van het verhaal nergens vraagtekens gezet. Ik had eerder zoiets van, toen ik het boek uit had, van ‘Oh ja het speelde zich in de toekomst af’.

Het verhaal begint eigenlijk vrij rustig, maar Laffet weet de vaart en de nodige spanning erg goed op te bouwen. Ik heb persoonlijk het gevoel dat Laffet goede research heeft gedaan, want bepaalde dingen kwamen zo echt op mij over. Ze heeft het verhaal op een filmische manier weten neer te zetten op papier en wat mij betreft mag dit boek echt verfilmd worden.

Zelf val ik niet meer onder de young-adults, met mijn 35 jaar. Maar voor mij had dit verhaal evengoed een thriller of zelfs een waargebeurd verhaal kunnen zijn. Want in de huidige tijd sta ik nergens meer versteld van. Ik zat in ieder geval, tijdens het lezen, verschillende malen op het puntje van de bank, want één ding is zeker, spanning is genoeg te vinden in het verhaal. Door de fijne schrijfwijze en goede omschrijvingen, van onder andere de omgeving en personages, had ik soms echt het gevoel dat ik door Zwarte vijvers liep, en als ik dit heb zit het wel snor.

Amina Laffet heeft mij echt overdonderd met dit debuut. Deze auteur heeft nog een hele schrijfcarrière voor de boeg en ik ga haar zeker volgen. Want… Ik heb genoten van dit boek!

Blogtour

Deze recensie maakt deel uit van de blogtour rondom het boek ‘Zwarte vijvers’. Neem ook zeker eens een kijkje op de websites van de andere bloggers om hun recensie over dit boek te lezen.

Gegevens van dit boek:
Titel: Zwarte Vijvers
Auteur: Amina Laffet
Uitgever: Hamley Books
Aantal pagina’s hardcover: 328
Aantal pagina’s e-book: 300
ISBN hardcover: 9789463967419
ISBN e-book: 9789463967426
Prijs hardcover: € 18,99
Prijs e-book: € 10,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Wij mogen één fysiek exemplaar van ‘Zwarte Vijvers’ verloten. Hier willen wij Hamley Books natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Wat moet je hier voor doen?

  • Stuur een mailtje naar Winacties@koukleum.nl o.v.v. ‘Amina Laffet – Zwarte Vijvers’ en vermeld in het mailtje je volledige voor- en achternaam, je adresgegevens en of je extra stappen (Zie hieronder) gedaan hebt om extra kans te maken.

Wil je extra kans maken?

  • Like Koukleum.nl op Facebook en like en/of deel onze recensie + winactie op Facebook.
  • Volg Koukleum.nl via mail, deze mogelijkheid vind je rechts bovenin hier, op de website. (let op dat je de mail die je ontvangt bevestigt).
  • Volg Koukleum.nl op Bloglovin en save het bericht over deze recensie + winactie.
  • Volg Koukleum.nl op Twitter en like en retweet het bericht over deze recensie + winactie.
  • Volg Koukleum.nl op Instagram, like de foto over deze recensie + winactie en plaats deze foto 24 uur in je story en tag ons in het bericht.
  • Volg Koukleum.nl op LinkedIn. Geef het bericht over deze recensie + winactie een duimpje en deel het bericht.

Deze winactie loopt tot en met 9 november 2020. De maandag hierop volgend zullen we de winnaar bekend maken.

Succes!

5 thoughts on “Bryan las: Amina Laffet – Zwarte Vijvers *Blogtour* + Winactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge