Boris O. Dittrich – Halszaak

Van Uitgeverij Cargo ontving ik het boek “Halszaak” geschreven door Boris O. Dittrich om er een recensie over te schrijven. Hier wil ik Uitgeverij Cargo hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Voor een juwelierszaak in de P.C. Hooftstraat houdt de politie een zwerver aan op verdenking van diefstal. Hij verzet zich hevig en een van de agenten gebruikt een nekklem, waarna de man in coma raakt. Rechercheur Maya Oliphant ondervraagt de agenten. Al snel blijkt dat hun verklaring ernstig afwijkt van een filmpje dat opduikt op internet.

Wanneer vervolgens de zwerver in zijn ziekenhuisbed wordt vermoord, heeft Maya plotseling een moordonderzoek onder handen. Onder grote druk gaat Maya op zoek naar de identiteit van de zwerver. De speurtocht leidt haar dertig jaar terug in de tijd, toen een rechter in Alkmaar enkele zeer omstreden vonnissen uitsprak en daarna spoorloos verdween.

Dit is het eerste boek wat ik van Boris O. Dittrich lees. Ik was voorheen altijd een beetje huiverig om boeken van hem te lezen. Bang dat er erg veel moeilijk taalgebruik in zou zitten, echter dit kan ik nu alvast zeggen… Dit valt heel erg mee. Het is heel toegankelijk geschreven.

De cover laat een zwaan zien met over de zwaan de rode letters halszaak. In eerste instantie maakte ik de link niet echt met de zwaan echter meteen in de proloog komt al aan bod dat 2 vrouwen met een kind de zwanen oud brood gaan voeren. En dit blijkt een belangrijk onderdeel voor deze vrouwen met dit kind. De cover vind ik dus echt goed gekozen. Het geeft een rustpunt aan voor de hoofdrolspelers.

Er wordt een zwerver gearresteerd op de P.C. Hooftstraat. Hij wordt verdacht van diefstal. Doordat de zwerver zich ontzettend verzet tegen zijn arrestatie voelt de agent zich genoodzaakt om een nekklem toe te passen. De zwerver raakt in coma. Rechercheur Maya Oliphant onderzoekt de zaak en moet er achter komen of er proportioneel geweld gebruikt is. Er duikt vervolgens een filmpje op, op facebook waaruit blijkt dat de verklaringen van de agenten enorm afwijken van het filmpje….

Als dan ook nog de zwerver vermoord wordt in het ziekenhuis dan blijkt er veel meer aan de hand. Ze komen achter de identiteit van de zwerver en ze duikt in dossiers van dertig jaar geleden. Wat is er toen allemaal gebeurd waardoor dit nu nog steeds actueel is?

Het boek bevat korte hoofdstukken, wat ik persoonlijk altijd prettig lezen vind. Dit maakt de verleiding om nog een hoofdstuk te lezen, iedere keer erg groot en vervolgens ben je weer een heel stuk verder in het boek. De open en makkelijke schrijfstijl zorgt hier natuurlijk ook voor. Het boek blijft overal toch spannend. En er zit behoorlijk wat vaart in het boek. De hoofdpersonages zijn voor mijn gevoel goed uitgewerkt, waardoor ik me goed in het gevoel van Maya kon inleven. Ook de personage van haar partner Bulut bij de politie was erg goed neergezet. De personage Inger (haar relatie) vond ik soms ietwat ver gezocht, maar toch paste dit wel in het verhaal en heb ik me, ondanks dat dit ietwat overdreven was, niet gestoord aan deze persoon.

Dit boek is gedeeltelijk op waargebeurde zaken gebaseerd. Dit zorgt er voor dat ik toch nog even over het boek blijf nadenken. Wat is waargebeurd en wat is duidelijk fictie. In de huidige tijd hoor je zoveel gekke nieuwsberichten dat je eigenlijk nergens meer versteld van hoeft te staan. Echter, ik hoop nog steeds, dat boeken erger zijn dan de werkelijkheid, al weet ik dat dit tegenwoordig vaak niet zo is.

Gegevens van dit boek:
Titel: Halszaak
Auteur: Boris O. Dittrich
Uitgever: Uitgeverij Cargo
Aantal pagina’s paperback: 352
ISBN paperback: 9789023482000
ISBN E-book: 9789023474500
Prijs paperback: € 19,99
Prijs E-book: € 12,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge