Bo Svernström – Wie zint op wraak

De titel van dit boek geeft mij meteen het gevoel dat het een thriller is waarbij de reden van de moord wraak is en er dus gevoel bij komt kijken. En dit zijn meestal de thrillers die mij erg aanspreken. Dus ik heb meteen nadat ik de persmail ontving, terug gemaild dat ik hier aandacht aan wilde besteden. Een aantal dagen later ontving ik het boek dan ook. Ik wil HarperCollins Holland dan ook hartelijk bedanken voor dit recensie-exemplaar.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: In de buurt van Stockholm wordt in een schuur een naakte man gevonden, op brute wijze vermoord. Maar als de politie arriveert, doet die een nog veel macabere ontdekking: de man leeft nog.
Politiecommissaris Carl Edson is al lang niet meer de vurige detective die hij ooit was, maar de wreedheid van deze zaak raakt bij hem een gevoelige snaar. Hij bijt zich erin vast, net als de gedreven onderzoeksjournaliste
Alexandra Bengtsson, die steeds als eerste over de zaak bericht in de Zweedse krant Aftonbladet. Het slachtoffer blijkt een beruchte crimineel met veel vijanden te zijn.
Maar wat aanvankelijk een zaak van de onderwereld lijkt, ontwikkelt zich langzaam tot iets wat veel gecompliceerder blijkt. Edson en Bengtsson raken verstrikt in een web van intriges en komen opeens zelf gevaarlijk dicht in het middelpunt te staan. Wie is nu het echte slachtoffer en wie de dader?
Wie zint op wraak is een briljante thriller die onder je huid kruipt en waarin niets is wat het lijkt.


Cover

Op de cover zien we aan de bovenkant een schuur dan de naam van de auteur en dan een meer. Het geheel geeft mij een winters gevoel. Alsof het behoorlijk koud is daar. De manier waarop ze de naam van de auteur in de cover verwerkt hebben, vind ik erg mooi gedaan. De cover springt er voor mij wel uit en zou ik zeker opgepakt hebben in de boekhandel.

De auteur

Bo Svernström (1964) heeft een PhD in Zweedse literatuur en heeft lang voor ‘Aftonbladet’ gewerkt. Van ‘Wie zint op wraak’ zijn in één week meer dan 5.000 exemplaren verkocht en het wordt in tien landen vertaald.

Het verhaal

Er wordt een lugubere vondst gedaan in een schuur in de buurt van Stockholm. Een naakte man is op brute wijze vermoord… tenminste… dat wordt gedacht… als de politie aanwezig is, maakt de man opeens een geluid en blijkt dus nog te leven.
Politiecommissaris Carl Edson is allang niet meer de bevlogen agent die hij ooit was, maar de wreedheid van deze zaak weet hem toch te raken. Hij bijt zich in de zaak vast. Hij is niet de enige, ook onderzoeksjournaliste Alexandra Bengtsson. Zij schrijft altijd als eerste over de zaak in de Zweedse krant Aftonbladet.
Het slachtoffer blijkt een beruchte crimineel te zijn, met enorm veel vijanden.
Het blijkt in eerste instantie een zaak uit de onderwereld te zijn, maar ontwikkkelt zich tot iets wat toch wat ingewikkelder in elkaar zit. Edson en Bengtsson raken betrokken bij een hele reeks moorden, die voor veel onrust zorgen. Wie is nu de dader?

Mijn mening

Het boek is opgebouwd in drie delen. In het tweede deel wijzigt het perspectief ten opzichte van het eerste en derde deel. Dit merk je ook aan de hoofdstukken. In het tweede deel hebben de hoofdstukken geen nummers. Dat is in het eerste en derde deel wel zo. 

Ik had erg hoge verwachtingen van het boek vooral doordat de achterflap begint met dat een man op brute wijze vermoord is maar dan nog blijkt te leven. Hierdoor krijg ik een gevoel dat het een boek is waarbij gruwelijke moorden gebeuren, maar ook dat er een klopjacht gehouden wordt. En dat laatste mis ik heel erg in het verhaal. Er worden inderdaad gruwelijke moorden gepleegd en deze stukken kon ik heel erg waarderen. Ook lees je stukjes tussen twee zusjes. Ook deze stukjes vond ik heel interessant om te lezen. Het blijkt dat deze zusjes ook een heel gewelddadige band hadden. Echter tussenin blijkt het boek erg vlak en vond ik de personages niet echt super uitgewerkt. Ze bleven erg oppervlakkig. Ook kabbelde het verhaal tussen de moorden naar mijn gevoel een beetje door. En zat er niet echt vaart in het verhaal. Ik vond wel de dader- en slachtofferrol goed uitgewerkt. Dit paste goed in het verhaal en zat als rode draad goed door het verhaal verweven.

In het derde deel gebeurde dan wel weer iets wat ik niet aan zag komen en dit deel heb ik dan ook in een ruk uitgelezen. Al met al is het boek goed afgerond, zonder losse eindjes. Maar het was niet het spannende boek waar ik op gehoopt had. De moorden werden wel goed beschreven, maar verder was er weinig actie te beleven in het boek.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaande leesfragment.

Gegevens van dit boek:
Titel: Wie zint op wraak
Auteur: Bo Svernström
Uitgever: HarperCollins Holland
Aantal pagina’s paperback: 480
Aantal pagina’s E-book: 443
ISBN paperback: 9789402730609
ISBN E-book: 9789402756579
Prijs paperback: € 15,00 tot 25-12-2018 daarna € 17,99
Prijs E-book: € 12,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge