Blogtour: Bronja Hoffschlag – P.I.D.

Van Bronja Hoffschlag ontving ik het boek P.I.D. om er een recensie over te schrijven. Hier wil ik Bronja hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: 1967. Nadat de achttienjarige Thomas Fremont een nieuwe foto van de Beatles ziet, raakt hij ervan overtuigd dat Paul McCartney om het leven is gekomen en vervangen door een bedrieger. Met ieder album dat verschijnt stapelen de aanwijzingen die hij ontdekt in de covers en liedteksten zich op, maar niemand hoort of ziet wat voor Thomas zo overduidelijk is. Hij besluit de waarheid aan het licht te brengen, een keuze met verstrekkende gevolgen.
1999. Beth denkt nog vaak terug aan de nacht, waarop haar enige zoon verdween. Thomas kwam nooit meer thuis. Dertig jaar heeft ze berust in het feit dat ze hem nooit meer zal zien, totdat ze in een kastje van haar man, Robert, een stapel documenten vindt en ontdekt wat Robert al die jaren angstvallig voor haar heeft verzwegen. Beth neemt een beslissing: ze moet en zal haar zoon terugzien. Hoe dan ook.
Een ontroerende en volstrekt originele roman over verschillende vormen van eenzaamheid en de kracht van onwaarschijnlijke vriendschappen, waarin feiten naadloos worden verweven met fictie. 

Aangezien Bryan en ik dit boek van Bronja persoonlijk gekregen hebben, heeft ze het boek ook gesigneerd. Wat ik erg lief vind. Dit geeft het boek een persoonlijk tintje en dit zorgt er voor dat ik zo’n boek altijd wat extra koester.

De cover van dit boek is oranje met op de voorgrond een blauwe kever. Het Engelse woord voor Kever is Beetle. Hier was wel goed over nagedacht. En na het boek gelezen te hebben vond ik de kever helemaal geweldig gekozen. In de oranje achtergrond zie je nog allerlei dingen, zoals een oud krantenartikel, artiesten, een oude auto enz. Erg leuk, vooral omdat deze dingen bij de eerste blik op de cover niet meteen opvallen. De cover past erg goed bij het boek. En trekt ook de aandacht.

1967: Thomas Fremont is er van overtuigd dat Paul McCartney om het leven gekomen is en vervangen is door een bedrieger. Hij raakt er steeds meer van overtuigd en de bewijzen stapelen zich op bij ieder nieuw album en iedere nieuwe foto. In de covers en de teksten van de liedjes zitten allerlei aanwijzingen, maar niemand neemt hem serieus. Als hij besluit deze waarheid naar buiten te brengen heeft dit voor hem grote gevolgen.
1999: Beth, de moeder van Thomas denkt nog vaak terug aan de nacht waarop haar enige zoon, Thomas, verdween. Dertig jaar heeft ze zich er bij neergelegd dat ze hem nooit meer zal zien, totdat ze het nachtkastje van haar man, Robert, opruimt en daar een stapel documenten vindt en ontdekt wat Robert al die jaren angstvallig voor haar verzwegen heeft. Beth moet en zal haar zoon terug zien. Wat ze er ook voor moet doen.

Ik was erg benieuwd naar dit boek. De korte inhoud klonk erg origineel en veelbelovend. Dus nadat Bryan het boek uit had, begon ik erg enthousiast het boek te lezen. De geruchten dat Paul McCartney dood zou zijn en vervangen zijn bestaan al jaren. Dus het is wel leuk dat Bronja dat gegeven in een boek gebruikt heeft.

Het boek is opgedeeld in 4 delen. Waarin je per deel steeds meer over Thomas te weten komen en wat er allemaal gebeurd is. Ik had wat moeite om in het verhaal te komen. Ik kreeg in het begin niet echt een band met de hoofdpersonen, echter toen ik eenmaal in het verhaal zat, werd ik wel steeds nieuwsgierig hoe het verhaal verder zou gaan en hoe Syd zich verder zou ontwikkelen. Wat ik wel mooi vond is hoe Judith zich ontwikkeld en haar geheim uiteindelijk ook verteld aan Syd. Deze verhaallijnen die naast het hoofdverhaal loopt vond ik ook erg interessant en dit maakte voor mij het boek compleet. Waar ik in het begin wel veel moeite mee had en ik een aantal keer terug gebladerd heb, is dat in de proloog geschreven wordt dat Thomas ontsnapt uit het huis, en zich verstopt. Maar later in het verhaal staat dat hij opgepakt is. Dit las ik nergens terug en dat maakte het voor mij even wat verwarrend. Het boek is een heel origineel verhaal en Bronja heeft op een bijzondere manier fictie en non-fictie samen gebracht.

Gegevens van dit boek:
Titel: P.I.D.
Auteur: Bronja Hoffschlag
Uitgever: Agemo Uitgeverij
Aantal pagina’s Paperback: 316
ISBN Paperback: 9789082137071
Prijs Paperback: € 20,00

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge