Bjorn Thimister – Paul S. ABC van een moordenaar

PaulSABCWebsite
Informatie die te lezen is op de achterflap: ‘De verdachte heeft op brute wijze vier weerloze mensen – een compleet gezin – van het leven beroofd. De verdachte heeft hiermee onherstelbaar leed toegebracht aan de nabestaanden. Bovendien heeft deze viervoudige moord een zeer grote schok veroorzaakt in de maatschappij en bij burgers gevoelens van angst en onveiligheid teweeggebracht.’

Zo klonk het oordeel over de daden van Paul .S, die uiteindelijk tot 20 jaar opsluiting en TBS kreeg opgelegd. Journalist Bjorn Thimister maakte de zaak van dichtbij mee, verdiepte zich in de achtergronden, zocht contact met de betrokkenen en schreef dit ABC van een viervoudige moord. Een schokkend en ontroerend verhaal tegelijkertijd, waarbij zoveel mogelijk is getracht objectief te blijven. Met originele verhoren, rechtbankverslagen en verbalen, getuigenverklaringen en een beschrijving van de dag in kwestie van minuut tot minuut.
Ik zag dit boek in de boekhandel staan, maar wilde eerst kijken of het in de bibliotheek te lenen was. Dit was zo dus hem gelijk gereserveerd en kon hem vrij snel meenemen in de bieb.

Doordat ik zelf in Kerkrade woon, kon ik me nog vrij goed herinneren dat dit drama zich voltrokken had. De viervoudige moord had inderdaad een schok veroorzaakt in Kerkrade en omgeving. Hierdoor toch wel erg nieuwsgierig naar dit boek. De eerste bladzijden had ik wel zoiets de schrijfwijze is erg eenvoudig en toegankelijk geschreven. Wat wel fijn is.

Echter als ik steeds verder in het boek kwam had ik moeite om echt mijn hoofd er bij te houden, vooral bij de interviews met buurtgenoten had ik meer het gevoel alsof ik de story aan het lezen was dan een objectief verhaal.

Ik denk dat mijn verwachtingen wellicht waren dat ik meer over het waarom te weten zou komen, echter het was meer een uit de derde hand verhaal naar mijn gevoel. Het werd naar mijn gevoel pas echt interessant toen de rechtbank verslagen en de originele verhoren ter sprake kwamen. Dan komen originele feiten ter sprake en krijg je meer een indruk van de dader en van de nabestaanden.

Een ding is zeker dat Paul S. niet alleen de vier dodelijke slachtoffers gemaakt heeft, maar ook bij de nabestaanden een wond heeft gemaakt die nooit meer geneest.

Gegevens van het boek:
Titel: Paul S. ABC van een moordenaar
Auteur: Bjorn Thimister
Uitgeverij: Uitgeverij Tic
Aantal bladzijden: 190
ISBN: 9789078407713
Prijs: € 17,50

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge