Björn Peeters – Op kot met Jentel in het eerste jaar

Via Facebook ben ik lid geworden van de groep “De boekfanaten Club  – Lees, discussieer en recenseer mee“. Hier werd het boek “Op kot met Jentel” geschreven door Bjorn Peeters voorgesteld als boek voor de leesclub. Dit boek leek me wel een luchtig geschreven verhaal en ik had me opgegeven met een aantal andere personen. Iedereen die zich opgegeven had mocht het boek gaan lezen. Dat was wel goed geregeld door Barbara Oosthoek van Onlybyme. Hier wil ik Barbara en Bjorn Peeters dan ook hartelijk voor bedanken. Ik had me voorgenomen de recensie niet online te plaatsen, voor de recensie van de leesclub online kwam, maar helaas na een hele periode gewacht te hebben is deze nog steeds niet online, en ik wil toch graag deze recensie plaatsen, omdat ik ook graag door een recensie de auteur wil bedanken voor het mogelijk maken van de leesclub.

Informatie die te lezen is op de achterflap:Het eerste jaar. De achttienjarige Jentel heeft de dagen tot ze thuis weg kon afgeteld, maar haar nieuwe leven op kot valt ook niet mee. Het gebouw waar ze terechtkomt is allesbehalve een luxehotel en sommige van de andere studenten zijn vreemde figuren. Om het allemaal nog moeilijker te maken, moet Jentel het met steeds minder geld stellen waardoor ze vaak niet eens voldoende eten kan kopen. Gelukkig maakt ze snel vriendinnen, maar het is de vraag of die wel kunnen wennen aan Jentels onstuimige karakter, en aan de grapjes die ze uithaalt om haar zorgen te verdrijven.

Ik zag de oproep in de Facebook-groep en was gelijk enthousiast. Dit leek me een leuk boek om te lezen. Even nergens aan denken en lekker in het boek duiken. Dus toen ik te horen kreeg dat ik dit boek mocht gaan lezen was ik natuurlijk blij. Ik was nog aan een boek bezig, maar meteen nadat ik dat boek uit had, dit boek erbij gepakt.

Het boek vertelt het verhaal van Jentel, die meteen aan het begin van de zomervakantie op kot gaat. Dit, omdat ze thuis graag weg wil, ze wil geen dag langer bij haar moeder en haar vriend blijven. Ze moet echter wel haar zusje achter laten. Haar moeder heeft haar kot uitgezocht en als ze er aankomt blijkt het er enorm vies te zijn. Ze leert wel direct Carla kennen, die de kamer naast haar heeft en waar ze vriendschap mee sluit. Carla heeft ook problemen, maar dan met de pleegzorg, waardoor zij ook zo snel mogelijk op kot wilde. Samen beginnen ze met de keuken schoon te maken en schilderen ze hun kamers. Na de vakantie komen Kitten en Prinses,waar ze ook meteen vriendschap mee sluiten. Op hun verdieping wonen ook nog enkele jongens. De 4 vriendinnen worden een hechte vriendengroep en vooral Jentel haalt regelmatig kattenkwaad uit bij de jongens.

Het boek is opgebouwd uit korte en makkelijk te lezen hoofdstukken. Op de een of andere manier liet het boek me denken aan de jeugdserie “De Olijke tweeling”. Die ik als kind verslonden heb. Dus dit boek bracht ook een stukje nostalgie naar boven. Ik vind het boek wel echt een jeugdboek of wellicht een beginnend young adult boek. Het boek gaat nergens diep op dingen in, en blijft veelal oppervlakkig. Wat het verhaal natuurlijk makkelijk leesbaar maakt, maar niet zozeer een boek is, wat lang in je hoofd blijft rondspoken. Onder de oppervlakte lees je wel dat iedereen zo haar eigen problemen heeft. Jentel bijvoorbeeld haar slechte band met haar moeder en de geld problemen, een jongen met een drankprobleem, en Prinses met genoeg geld maar geen verantwoordelijkheid. Maar ieder op hun eigen manier staat wel klaar voor elkaar. Ik denk dat dit boek vooral laat zien hoe belangrijk vriendschap is, ook al ben je totaal verschillend.

Gegevens van dit boek: 
Titel: Op kot met Jentel 1 – Op kot met Jentel in het eerste jaar
Auteur: Björn Peeters
Uitgever: Ateliers Claudine
Aantal pagina’s: 228
ISBN: 9789082568707
Prijs:€ 19,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge