Bibian Mentel – Kut kanker!

Van Splint Media ontving ik het boek Kut kanker! om te lezen en er een recensie over te schrijven. Hier wil ik Splint Media hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: In juli 2017 hoort paralympisch snowboardkampioen Bibian Mentel dat ze voor de negende keer kanker heeft. Maar Bibian is een knokker en een optimist, met een ijzersterke wil. Haar grootste sportieve droom is dat ze op de Paralympische Spelen in maart 2018 haar olympische titel kan verdedigen. Maar eerst moet ze deze nieuwe tegenslag zien te overwinnen.

Bibian: Het enige wat ik kan doen is blijven genieten van het leven en zorgen dat mijn lichaam in optimale conditie is
om de strijd aan te gaan. Dat doe ik door positief denken, sporten, gezond eten en genoeg slapen. Daarnaast is een
combinatie van goede artsen en een flinke dosis geluk essentieel.

Ben jij benieuwd hoe het Bibian lukt om na een beenamputatie en negen keer kanker van het leven te blijven genieten? Dan is het lezen van haar verhaal een must.

Lutske Bonsma interviewde Bibian Mentel in wat Bibian ‘de zwaarste periode in mijn leven’ noemt en schreef
naar aanleiding hiervan het boek Kut kanker! Door jou laat ik mijn leven niet verpesten!

Ik heb al enkele boeken gelezen over kanker en wat me bij de mensen op valt die over kanker schrijven, is dat deze mensen bijzonder positief in het leven staan.

De cover van Kut kanker! met als ondertitel “Door jou laat ik mijn leven niet verpesten!” wordt ook meteen duidelijk dat Bibian positief in het leven staat en zich niet zomaar klein laat krijgen door de kanker. Bibian staat ook vrolijk lachend op de foto.De cover spreekt me erg aan.

Bibian neemt je mee in haar leven. Haar leven als fanatieke sporter. Maar ook maakt ze de lezer deelgenoot in alle tegenslagen. Niet alleen qua gezondheid, maar ook qua sportbond. En dat vind ik net zo leuk aan het boek. Het draait niet alleen om kanker. Bibian laat in haar boek duidelijk zien dat ze veel meer is dan kanker alleen.

Wat me heel erg opviel in het boek was dat de eerste keren dat ze kanker kreeg, ze hier vrij makkelijk mee omging, maar de laatste keren ze toch meer angst kreeg en ook meer over de gevolgen nadacht. En dat het ook voor haar steeds zwaarder werd om iedere keer weer tegen de kanker te vechten. Maar door de steun die ze heeft van o.a. haar man, die haar met haar eigen woorden terug pakt en haar figuurlijk soms een schop onder de kont geeft, weet ze iedere keer weer haar kracht terug te krijgen.

Wat ik echt super vond, is de humor waarmee ze bepaalde dingen in het boek beschreef. Mijn vriend Bryan heeft me regelmatig vreemd aan zitten kijken omdat ik echt hardop aan het lachen was om de uitspraken die Bibian deed in het boek. Ik denk dat ze onder andere door deze humor zichzelf op de been houdt en zo positief in het leven staat. Als je een boek wilt lezen van een positief iemand, die van extreme sporten houdt zoals o.a. snowboarden, waar ze al verschillende medailles mee gewonnen heeft, dan raad ik je dit boek zeker aan. Dit boek gaat over meer dan alleen kanker. Ook over het leven van Bibian zelf. Het sporten, hoe ze gelobbyd heeft om het snowboarden bij de Paralympische spelen te krijgen, hoe haar eigen stichting Mentelity Foundation is ontstaan en wat de doelen zijn van deze stichting.

Ik heb van begin tot eind van het boek genoten. Ook al zaten er stukken bij waar het niet goed ging met Bibian, en is haar toekomst nog steeds onzeker. Toch weet Bibian haar boek zo te schrijven, dat je voelt dat ze heel positief in het leven staat, ook al gaat het lichamelijk niet zo goed met haar.

Gegevens van dit boek:
Titel: Kut Kanker!
Ondertitel: Door jou laat ik mijn leven niet verpesten!
Auteur: Bibian Mentel, Lutske Bonsma
Uitgever: Splint Media
Aantal pagina’s paperback: 159
ISBN paperback: 9789082417753
Prijs paperback: € 19,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com en Splint Media. Bij ieder boek verkocht via de pagina van Splint Media wordt er 2 euro gedoneerd aan het KWF Kankerbestrijding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge