Bianca Nederlof – Ondenkbaar


Eind februari 2017, een hele tijd geleden dus, mocht ik het boek Ondenkbaar al proeflezen voor uitgeverij LetterRijn. Ik vond het toen al een goed verhaal. Maar Bianca Nederlof heeft er nog heel wat aan aangepast. Omdat ik ook niet zo veel meer van het verhaal kon herinneren besloot ik het boek opnieuw te lezen nadat het verschenen was. Omdat ik het boek proefgelezen heb, ontving ik een gesigneerd exemplaar van de uitgever. Hier wil ik Bianca Nederlof en uitgeverij LetterRijn hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Amsterdam Pride, hartje zomer. Drie aanslagen, zesentwintig doden, tientallen gewonden. Ontelbaar veel levens zullen nooit meer hetzelfde zijn.

Een halfjaar later. Evelien probeert de band te herstellen met haar tweelingbroer, die sinds de aanslagen niet meer is wie hij was. Ondertussen voelt ze zich steeds meer in het nauw gedreven door een onbekende, die haar grimmige berichten stuurt. Wanneer er iets vreselijk gebeurt met een collega, vermoedt Evelien dat er iets niet klopt en ze is vastbesloten erachter te komen wat dat is.
Maar dan is het te laat en ze wordt voor een onmogelijke keuze gesteld.

De cover

Op de cover zien we een meisje tegen een muur zitten. Ze houdt haar hoofd in haar handen. Het geeft mij een gevoel alsof ze verdrietig is of zich ergens voor schaamt. Naar mijn idee is dat Lieke die met haar pestverleden zit. De cover spreekt me zeker aan en ik zou deze zeker opgepakt hebben in de boekhandel. Dit, niet alleen vanwege de cover, maar ook vanwege de schrijfster.

De auteur

Bianca Nederlof (Papendrecht, 1980) schrijft korte verhalen, kinderboeken en thrillers. In 2014 debuteerde ze met de thriller Ongrijpbaar. Dit boek werd genomineerd voor zowel de Schaduwprijs als de Hebban Thriller Debuutprijs. In 2018 komen haar negende en tiende kinderboek uit. Ook schreef ze mee aan Schaduwreis, een unieke roman, geschreven door dertien schrijvers. Naast auteur is Bianca zelfstandig redacteur voor zowel particulieren als uitgeverijen.

Het verhaal

Er worden drie aanslagen gepleegd in hartje Amsterdam tijdens Amsterdam Pride. Er zijn zesentwintig doden en tientallen gewonden. Het heeft de levens van een hele hoop mensen veranderd.
Deze aanslag is eigenlijk het begin van het verhaal. Hierna wordt een sprong vooruit in de tijd gemaakt. En leren we een aantal mensen kennen die de gevolgen van de aanslagen dragen. Zo leren we Evelien kennen. Zij is de zus van Eric. Eric was zelf niet bij de aanslag maar voelt zich wel verbonden met de slachtoffers en ooggetuigen. Dan leren we Ralf kennen. Hij verloor zijn vriend tijdens de aanslagen. Een andere hoofdpersoon is Lieke, zij verloor haar ouders tijdens deze aanslagen.
Ondanks dat de aanslagen een prominente rol op de achterflap krijgt, hebben deze naar mijn gevoel alleen er voor gezorgd dat er een balletje begint te rollen en verhoudingen gelegd worden en op scherp gezet worden.
Lieke worstelt naast het verlies van haar ouders ook met haar pestverleden. We kunnen in haar dagboek meelezen en leren haar zo steeds beter kennen en begrijpen. Evelien staat op het punt te verhuizen samen met haar vriend en beestenboel. Echter er gebeuren steeds meer rare dingen… Wat is er aan de hand… En kan ze zich hier nog uit redden?

Mijn mening

Ik had natuurlijk al een deel van de verhaallijn gelezen tijdens het proeflezen. Echter het is altijd leuk om toch het eindresultaat te zien en in handen te hebben. En als die dan ook nog gesigneerd is, is dat extra leuk. 🙂
Ik had in het begin van het boek even geen herkenning en ik had al via Social Media gehoord dat Bianca erg veel herschreven had aan het boek. Dus ik ging er eigenlijk blind in. Tijdens het lezen kwamen me sommige dingen natuurlijk wel bekend voor en toen kwam ook de herkenning terug. Wel merkte ik dat ik dingen die ik destijds minder vond in het manuscript in het uiteindelijke boek verdwenen zijn. Dat is voor mij, als proeflezer, natuurlijk helemaal leuk om te lezen.
Maar nu over het uiteindelijke boek natuurlijk, dat gemijmer van mij, over het proeflezen, hebben jullie weinig aan. 🙂
Het boek leest als een trein. Het heeft korte hoofdstukken, waardoor het boek er voor zorgt, dat je door wilt blijven lezen. Het verhaal wordt vanuit verschillende personages verteld en hier wordt ook tussen heden en verleden gewisseld. Echter blijft het voor mij tijdens de hele verhaallijn eigenlijk goed duidelijk wanneer wat zich afspeelt en vanuit welke persoon dit verteld wordt. Dit wordt ook iedere keer aan het begin van het hoofdstuk aangegeven met een naam van de persoon en een datum.
Het boek geeft duidelijk aan wat pestgedrag met iemand kan doen. Maar ook laat het duidelijk de kant van de pester zien. Dit vind ik op zich ook goed. De pester kan het vaak zelf anders ervaren als degene die gepest wordt. Daarbij denk ik dat het ook belangrijk dat zulke dingen op scholen bespreekbaar maken. Want pestgedrag op school kan je voor de rest van je leven vormen. Dit boek is denk ik niet alleen interessant voor volwassenen, maar ik denk dat ook genoeg jongeren dit boek interessant vinden om te lezen en door de schrijfstijl van Nederlof is dit ook toegankelijk voor de wat jongere lezer. Dit is een boek wat zeker gelezen moet worden als je de gevolgen van pesten onder ogen wilt zien.

Gegevens van dit boek:
Titel: Ondenkbaar
Auteur: Bianca Nederlof
Uitgever: LetterRijn
Aantal pagina’s Paperback: 300
Aantal pagina’s E-book: 300
ISBN Paperback: 9789491875519
ISBN E-book: 9789491875533
Prijs Paperback: € 17,50
Prijs E-book: € 5,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge