Berry Jacobs – Wankelmoed

Ik zag bij de HUB bibliotheek in Kerkrade dat er op 20 september een boekpresentatie was. Het eerste wat ik dacht was. Wow eens een boekpresentatie hier in de buurt. Dus hierna meteen eens gaan lezen waar het boek over ging en het sprak me meteen aan. Dus meteen de bibliotheek gemaild om 2 plekjes te reserveren voor Bryan en mij. En ook contact opgenomen met de uitgever. Want dit boek klonk veelbelovend. Ik kreeg al snel antwoord terug dat ze een boek op de bus zouden doen. Nadat ik terug gemaild had dat ik naar de boekpresentatie zou komen zouden ze het boek voor me meenemen naar de boekpresentatie. Leuk! Ik wil GVMedia dan ook hartelijk bedanken voor het recensie-exemplaar.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Wankelmoed vertelt het verhaal van Jasmijn een volwassen vrouw die als tiener slachtoffer was van seksueel geweld. Berry putte hiervoor uit eigen ervaring. Een hartverscheurend en krachtig verslag van binnenuit.

Cover

Op de cover zien we een deur met voor de deur een blauwe plastic bak met papieren erin. Je kijkt tussen spijlen van een trap door. De blauwe doos is belangrijk. Op de boekpresentatie las Berry al voor uit het boek en bleek dat deze blauwe doos brieven en teksten bevat. Dus ik was met rede nieuwsgierig naar deze doos. De cover is goed gekozen vind ik. En ik zou hem ook opgepakt hebben in de boekhandel.

De auteur

Berry Jacobs van Dongen is getrouwd en moeder van twee zonen. Ze studeerde milieugezondheidkunde en rechten. Berry werkt ruim twintig jaar in de publieke sector waar ze verschillende (bestuurlijke) functies heeft vervuld. Momenteel is ze strategisch adviseur. Haar taakveld ligt bij gebiedsontwikkeling, maatschappelijk vastgoed en welzijn/cultuur.

Het verhaal

In Wankelmoed leren we Jasmijn kennen. Jasmijn is een drukbezette vrouw, die goed voor zichzelf op kan komen in haar job. Maar naast deze drukke baan is ze ook de vrouw die als zeventien jarig meisje verkracht werd en dit nooit een plekje heeft kunnen geven. Totdat ze op een dag alles herbeleeft en professionele hulp de enige optie is.  

Mijn mening

‘Wankelmoed’ geeft je een duidelijk inzicht wat een verkrachting op de lange termijn met een slachtoffer kan doen. Berry weet haarfijn te vertellen hoe de psyche van Jasmijn in elkaar zit. De ups en downs. Het onbegrip van de omgeving en van hulpverleners. Vaak wordt er een dooddoener gezegd door omgeving als ‘Ga verder met je leven’ of iets in die trant. Wat natuurlijk als slachtoffer echt pijnlijk is om te horen. Waarschijnlijk is het voor deze mensen wellicht goed om dit boek eens te lezen. Om te zien dat verder gaan met je leven niet zo eenvoudig is. Het kan zelfs zo ver gaan dat je alleen nog maar een uitweg ziet, zelfmoord. Het is duidelijk te merken dat Berry uit eigen ervaringen put omdat het zo gevoelig en duidelijk opgeschreven is, dat het alleen door iemand met ervaring opgeschreven kan zijn.

Ik denk dat het ook goed zou zijn als een dader dit boek krijgt te lezen en zo wellicht inziet wat hij aanricht met zijn daad. Hij zal hierdoor bewuster worden wat de gevolgen voor het slachtoffer is. Daarnaast denk ik dat dit boek ook zeker een goed boek is voor mensen die in de psychische hulpverlening werken. Waardoor ze waarschijnlijk ook een beter idee krijgen wat de gevolgen voor een slachtoffer zijn. Al is dat natuurlijk voor iedere persoon weer anders. Maar waarschijnlijk door één verhaal goed te lezen krijgen ze wel beter inzicht. Ik vond het een bijzonder verhaal om te lezen. En vooral als je ziet wat voor krachtige vrouw er toch op het podium stond tijdens de boekpresentatie.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker het inkijkexemplaar op bol.com.

Gegevens van dit boek:
Titel: Wankelmoed
Auteur: Berry Jacobs
Uitgever: GVMedia
Aantal pagina’s paperback: 180
ISBN paperback: 9789055993420
Prijs paperback: € 16,95

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge