Bernice Berkleef – Vinex

We zagen op internet dat Bernice Berkleef bezig was met een nieuw boek. Aangezien haar voorgaande boeken erg goed in de smaak gevallen waren, zijn we dit natuurlijk gaan volgen en nadat Bernice de korte inhoud bekend gemaakt had, wisten we dat dit wel eens een boek voor ons zou kunnen zijn. Na een mailtje naar de uitgever gestuurd te hebben, ontvingen wij rond de verschijningsdatum het boek in onze brievenbus. Hier willen we The House of Books uiteraard hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Hein en Simone verruilen hun appartement in het hippe Amsterdam-Zuid voor een landelijk gelegen nieuwbouwwijk in Amstelveen. Ondanks het grotere huis en de natuur om hen heen komt de burgerlijkheid van de Vinex-wijk hen algauw tegen te staan. Maar onder die schijn van braafheid gaat het nodige schuil… Een buurvrouw die niet gelukkig is en de grenzen in haar huwelijk opzoekt. Een agente die in de ziektewet is beland en een klein privéonderzoek start om zich maar nuttig te voelen. Een tiener die in een pleeggezin is geplaatst en een ijzingwekkende ontdekking doet. Op hun eigen manier gaan ze allemaal stukje bij beetje over de schreef, totdat het tijdens een buurtfeest volledig uit de hand loopt.

De cover

De titel van het boek staat groot midden op de cover. Eronder staan een aantal aaneengeschakelde huizen van een nieuwbouwwijk. De lucht is rood gekleurd. Door het kleurgebruik trekt deze meteen mijn aandacht. Onder de titel staat de zin: ‘Een doodgewone nieuwbouwwijk in Nederland. Daar gebeuren geen rare dingen. Toch?’ Deze zin maakt mij nieuwsgierig, want dit geeft mij het gevoel dat er juist wel rare dingen gebeuren. En ik vraag me dus meteen af, welke rare dingen.

De auteur

Bernice Berkleef is freelancejournaliste en continu om haar heen op zoek naar dingen die haar intrigeren en inspireren. Haar thrillerdebuut Cody was favoriet bij boekhandelaren en kreeg lovende reacties. Met haar tweede thriller Bloedsteen won ze de gouden strop.

Het verhaal

Hein en Simone hebben besloten hun appartement in het hippe Amsterdam-Zuid te verlaten en te verhuizen naar een landelijk gelegen nieuwbouwwijk in Amstelveen. Ze hebben hier veel meer ruimte en veel meer natuur om hen heen. Maar toch staat dit burgerlijke bestaan hen al snel tegen. Op het eerste oog lijken ze een braaf stel, echter hier gaat veel meer onder schuil. Dan is er nog een buurvrouw die niet gelukkig is in haar huwelijk en de grenzen van dit huwelijk op zoekt of zelfs overschrijdt. Een agente die door een werkongeval langdurig in de ziektewet zit, maar toch een klein privéonderzoek opstart, zodat ze zich nog een beetje nuttig voelt. En dan is er nog de tiener die in een pleeggezin is geplaatst en ondertussen een ijzingwekkende ontdekking gedaan heeft. Al deze personen gaan over de schreef, totdat het tijdens een buurtfeest allemaal gruwelijk uit de hand loopt.

Mijn mening

Het verhaal begint met een proloog. Hier gaat het over gevangenis De Zwarte dolfijn. Het is mij niet duidelijk wie de gevangene is, maar ik wil er meer van weten, dus ik lees snel verder. Dan zijn we bij Hein en Simone. Hein is jarig, maar viert zijn verjaardag blijkbaar nooit.

Bernice heeft echt een beeldende schrijfstijl en tijdens het lezen waande ik mij echt in de nieuwbouwwijk in Amstelveen. Ik had wel in het begin even moeite om alle personages uit elkaar te houden. Ik bleef in het begin echt puzzelen wie wie was, maar op een bepaald moment vielen de personages op de een of andere manier op de goede plek en had ik door wie wie was, en vanaf dat moment werd ik ook echt gegrepen door het verhaal.

De wijk in Amstelveen lijkt heel burgerlijk, waarbij de buren zich druk maken of het gras wel goed gemaaid is en er in de gaten gehouden wordt hoe vaak en op wat voor manier de buren de hond uit laten. Maar zo burgerlijk als het lijkt, is het uiteraard niet, want van de ogenschijnlijk aardige buren, hebben sommigen een dubbele agenda.

Er is een groot taboe en Berkleef begint er mee dat heel vaag te omschrijven en zonder duidelijke tekenen omschrijft ze de gebeurtenissen, en als lezer, word je geprikkeld en nieuwsgieriger. Wat is er aan de hand met dit stel? En waar kunnen ze geen genoeg van krijgen? Dit weet Berkleef op zo’n geraffineerde manier te vertellen dat je eigenlijk het gevoel hebt alsof het stel het over een onschuldig boodschapje heeft, terwijl ze iets gigantisch plannen. Echter dan hebben ze niet gerekend met de buurt en de mensen die er rond lopen.

De belangrijkste personages zijn voldoende diep uitgewerkt, al blijft het bovenstaande stel ietwat vaag, maar dat is ook wel logisch en passend. Ik vond vooral Lina een geweldig personage en vond dat ze echt goed uit de verf kwam in het verhaal. Dit zijn personages waar ik van houd.

Met Vinex heeft Berkleef wederom een boek geschreven wat rustig op gang komt, maar wat daarna echt onder je huid gaat zitten en je ook, nadat het uit is, nog onder je huid blijft zitten en je je toch net even afvraagt wat zich achter al die voordeuren afspeelt.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Vinex

Gegevens van dit boek:
Titel: Vinex
Auteur: Bernice Berkleef
Uitgever: The House of Books
Aantal pagina’s paperback: 304
Aantal pagina’s e-book: 269
Verteller luisterboek: Beatrice van der Poel
Duur luisterboek: 07:55
ISBN paperback: 9789044354942
ISBN e-book: 9789044354959
ISBN luisterboek: 9789044366747
Prijs paperback: € 21,99
Prijs e-book: € 9,99
Prijs luisterboek: € 12,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Boekenwereld en Libris.
Dit boek is ook te lezen en te beluisteren via Kobo Plus en Storytel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge