Bernice Berkleef – Cody

Bij Hebban kon je je opgeven voor de HebbanBuzz met het boek “Cody” geschreven door Bernice Berkleef. De korte beschrijving klonk veelbelovend dus ik hoefde me niet lang te bedenken en heb me vrij snel ingeschreven. Er mochten 50 mensen mee doen aan de HebbanBuzz dus het was nog even afwachten of ik een van de gelukkigen zou zijn. En jawel, ik kreeg een mailtje dat ik een van de gelukkigen was. De volgende dag had ik het ongecorrigeerd leesexemplaar al op mijn deurmat liggen. Hier wil ik Hebban en The House of Books dan ook hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Jelka schrikt zich dood als het bedje waar haar zoontje Cody hoort te liggen leeg is. Ze raakt vervolgens helemaal in paniek als ze van de politie hoort dat haar partner Oscar zich op die bloed­hete dag op het bureau gemeld heeft met in de de Maxi-Cosi hun zoontje Cody. Over de toedracht mogen ze haar niks vertellen. Jelka probeert te bevatten wat er gebeurt en probeert terwijl Oscar wordt vastgehouden op het bureau antwoorden te vinden. Maar hoe langer het duurt, hoe meer vragen ze heeft. Kan ze haar man nog vertrouwen? Of wil iemand anders hen iets aandoen? En waarom? 

De cover

Aangezien ik het vooruitleesexemplaar ontvangen heb, zit hier nog niet de originele cover bij. Ik ga natuurlijk wel van de originele cover uit. Deze laat twee witte babyschoentjes zien op een blauw dekentje met witte stippen. Deze cover geeft me een heel lief gevoel. En zou ik niet direct associëren met een thriller. Of ik het boek met deze cover opgepakt zou hebben in de boekhandel, betwijfel ik eerlijk gezegd, daarvoor komt de cover me te lief over.

De auteur

Bernice Berkleef is de Nederlandse auteur van het boek Flame, het eerste deel van de vijfdelige boekenreeks Divine Saga. Eerder schreef Berkleef al het jeugdboek Kim Dakerveld, de Missie, waarmee ze werd genomineerd voor de Zoute Zoen, de Vlaamse prijs voor kinderliteratuur.

Het verhaal

Jelka wordt verwart wakker en merkt meteen dat er iets niet klopt. Normaal zou haar zoontje Cody haar al gewekt hebben met zijn geluidjes omdat hij honger heeft. Snel gaat ze op de kamer van Cody kijken, maar hij ligt niet in zijn bedje. Heeft haar man hem meegenomen? Ze begint aan zichzelf te twijfelen, Cody gaat vandaag toch niet naar het kinderdagverblijf? Even later hoort ze van de politie dat haar man Oscar zich met Cody gemeld heeft op het politiebureau en dat Oscar vastgehouden wordt voor verhoor.
Het zwangerschapsverlof van Jelka was bijna voorbij en Jelka verheugde zich erop om weer aan de slag te gaan in haar baan als dierenarts, om zo uit de bubbel te komen waar ze door de zwangerschap in terecht gekomen was. Echter deze bubbel is nu abrupt uit elkaar gespat en is een akelig vacuüm voor terug gekomen. Wat is er gebeurd? Wie kan ze nog geloven? Wie is er te vertrouwen?

Mijn mening

Het verhaal begint met de proloog, waar je aanwezig bent bij de begrafenis van Cody. Wat mij meteen opviel is… Waarom zijn beide ouders er niet bij? Dit is iets wat me eigenlijk het hele verhaal in mijn achterhoofd bleef spelen. Waarvan ik dus wist er moest iets gebeuren waardoor beiden niet op de begrafenis aanwezig waren. Spannend. Vervolgens wordt het verhaal per dag, en vanuit verschillende perspectieven verteld. Zo kom je steeds meer over Oscar en Jelka te weten en hoe de ouders van Jelka over Oscar dachten en denken. Hierdoor werd ik zelf ook beïnvloed en merkte ik dat mijn mening ook gevormd werd over Oscar. Door dat je steeds iets meer informatie krijgt, kun je zelf ook beginnen met het mysterie te ontrafelen. Je denkt dat je het mysterie opgelost hebt, maar dan krijgt Bernice het toch voor elkaar je volledig op het verkeerde been te zetten en je compleet te verrassen met de ontknoping.

Dit boek is het thrillerdebuut van Bernice maar zo leest het absoluut niet. Ze schuwt geen gevoelige onderwerpen. En laat je vol verwondering achter als je het boek uit hebt. Dit boek blijft in mijn hoofd zitten en ik blijf er maar aan denken hoe Bernice me zo makkelijk op het verkeerde been heeft kunnen zetten.
Van mij mag Bernice nog veel thrillers gaan schrijven. En ik zal haar zeker in de gaten gaan houden.

Gegevens van dit boek:
Titel: Cody
Auteur: Bernice Berkleef
Uitgever: The House of Books
Aantal pagina’s paperback: 272
ISBN paperback: 9789044354904
ISBN E-book: 9789044354911
Prijs paperback: € 15,00
Prijs E-book: € 5,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

One thought on “Bernice Berkleef – Cody

  1. Mooi verwoord, ik vind het ook een prima thriller debuut. Enige minpuntje vond ik dat er wel heel veel gebeurde op het einde….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge