Belinda Bauer – Vaderskind

In de aanbiedingsfolder van A.W. Bruna uitgevers zagen we een nieuw boek aangekondigd staan van Belinda Bauer. Hierbij stond ook een kort leesfragment, en vooral door het kleine leesfragment was ik ontzettend nieuwsgierig en dit zorgde er voor dat ik dit boek zeker wilde lezen. Van A.W. Bruna uitgevers ontvingen wij een recensie-exemplaar. Hier willen wij ze uiteraard hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Op de stranden en kliffen van North Devon vallen jonge vrouwen ten prooi aan een zieke geest. De man dwingt hen zich uit te kleden en vervolgens hun moeders te bellen, zodat deze getuige kunnen zijn van de moord op hun dochters. De eerste twee vrouwen weten nog te ontsnappen, maar dan wordt het lichaam van een derde slachtoffer gevonden…

De tienjarige Ruby Trick woont met haar neerslachtige moeder en werkloze vader in het kustdorpje Limeburn, dat langzaamaan in zee verdwijnt. Ruby heeft zo haar problemen: pestkoppen in de schoolbus en de dreigende scheiding van haar ouders. Maar haar vader is haar held en als ze hem kan helpen de moordenaar te vinden, komt alles misschien toch nog goed…

De cover

Op de cover ligt een jonge meid op haar buik in het zand. Ze heeft haar armen op de rug. Met haar gezicht ligt ze helemaal in het zand. De cover vind ik aan de ene kant bij het verhaal passen, echter de vrouwen worden gedwongen hun kleren uit te trekken, dus ik had het logischer gevonden als de jonge vrouw op de cover ook geen kleren aangehad had.

De auteur

Belinda Bauer is de auteur van negen literaire thrillers en wordt alom gezien als een van de beste Britse misdaaadauteurs van dit moment. Ze is de winnares van de CWA Gold Dagger, de Theakston’s Old Peculier Crime Novel of the Year Award end de CWA Dagger in the Library (voor haar gehele oeuvre).

Het verhaal

Op de kliffen bij Nort Devon worden jonge vrouwen aangevallen door een zieke geest. Hij dwingt de vrouwen om zich uit te kleden en daarna naar huis te bellen, zodat hun moeder getuige kan zijn van de gruwelijke moord op hun dochter. De eerste twee vrouwen weten nog te ontkomen en rennen naakt bij hun moordenaar weg, maar dan wordt het derde slachtoffer gevonden…

Ruby Trick is tien jaar en woont met haar hardwerkende en neerslachtige moeder en haar werkloze vader in het kustdorpje Limeburn. Dit kustdorpje verdwijnt steeds verder in zee. Ruby heeft zo haar eigen problemen, ze wordt gepest in de schoolbus en maakt zich grote zorgen over de dreigende scheiding van haar ouders. Haar vader is haar grote held en samen met hem gaat ze op zoek naar de moordenaar van de jonge vrouwen. Wellicht komt dan toch nog alles goed….

Mijn mening

Wat meteen opvalt als je ‘Vaderskind’ gaat lezen, is dat het o.a. vanuit de beleving van de tienjarige Ruby geschreven is. Dit heeft Bauer erg goed gedaan, want het is wel op een manier geschreven dat het niet te kinderlijk overkomt, maar je ziet wel echt de belevingswereld van Ruby voor je. Dit was voor mij ook de meest boeiende verhaallijn.

De hoofdstukken zijn kort, en dit zorgt er voor dat de vaart goed in het verhaal zit en blijft. Hierdoor was ik ook redelijk vaak geneigd om nog even snel een hoofdstuk extra te lezen.

Het hoofdonderwerp is naar mijn gevoel niet zozeer de moorden op de vrouwen, maar meer hoe de liefde van een kind voor de ouder misbruikt wordt en hoe erg dit voor een kind is. Stel je voor dat je ouder eerst je grootste held is en dan van zijn voetstuk duikelt en je grootste vijand wordt. Dat moet je als tienjarige binnen een splitsecond een plekje geven. Dat is nagenoeg onmogelijk en dat weet Bauer dan ook haarfijn onder woorden te brengen. De gevoelens die daarbij horen weet ze perfect over te brengen op mij als lezer.

Ik had wel al redelijk snel door hoe het verhaal in elkaar zat, maar doordat Bauer in het verhaal vooral ook de nadruk legt op hoe Ruby als kind dit beleeft, blijft het verhaal interessant genoeg om verder te lezen. Ook de verschillende personages waren voldoende uitgewerkt. Niet dat je alle personages helemaal leert kennen, echter je leert ze goed genoeg kennen om het verhaal te kunnen volgen en het een geloofwaardig geheel te laten blijven.

Waar Bauer absoluut een kei in is, in het omschrijven van de omgeving. Je voelt de naargeestige omgeving waarin Ruby opgroeit, maar ook de voortdurende dreiging van de zee die het kleine gehuchtje dreigt op te slurpen en steeds wat land weg snoept. Dit heeft Bauer op zo’n sublieme manier omschreven dat je het gevoel had dat je in een klamme, vochtige omgeving rond waadde tijdens het lezen. Dit gevoel hoort echt perfect bij dit verhaal en wist ze goed op mij over te brengen.

Aan het einde komt het verhaal in een stroomversnelling, en dan gebeurt er heel veel in één keer. Hier had ik op een bepaald moment wel zoiets, dat door de moeder van Ruby iets wel heel snel voor waar aangenomen werd. Ik weet niet of mijn moeder mij zo snel zo serieus genomen zou hebben in die situatie. Ik wil niet precies vertellen wat, maar ik denk als je het boek leest, dat je precies weet wat ik bedoel.

Het verhaal was anders dan ik van te voren verwacht had. Ik had meer verwacht dat het verhaal ging over het zoeken van een dader, maar dit is eigenlijk maar een klein onderdeel van het verhaal. Het is meer dan dat, en ondanks dat het niet was wat ik van te voren er van verwacht had, ben ik absoluut niet teleurgesteld. Het verhaal zat erg goed in elkaar en Bauer weet personages erg goed neer te zetten.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Vaderskind

Gegevens van dit boek:
Titel: Vaderskind
Auteur: Belinda Bauer
Uitgever: A.W. Bruna uitgevers
Vertaald door: Valérie Janssen
Aantal pagina’s paperback: 368
Aantal pagina’s e-book: 352
ISBN paperback: 9789400514485
ISBN e-book: 9789044933673
Prijs paperback: € 21,99
Prijs e-book: € 12,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge