Belinda Aebi – Verboden toegang

Toen wij op de hoogte werden gebracht dat er een nieuw boek van Belinda Aebi zou verschijnen werden wij nieuwsgierig, aangezien ik haar vorige boeken met veel plezier las. Na ons opgegeven te hebben om er een recensie over te schrijven, ontvingen wij, rond de verschijningsdatum, een recensie-exemplaar op onze deurmat. Hier willen wij Hamley Books natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Urbain Decorte wordt na een brand dood aangetroffen in het tuinhuis van zijn volkstuintje. Het brandonderzoek wijst uit dat er kwaad opzet in het spel is. Twee jaar geleden werden er al eens percelen vernield, maar de daders zijn nooit gevonden.

Hoofdrechercheur Stef Michiels zoekt met zijn team naar sporen om de brandstichters te vinden en wil meer te weten komen over het slachtoffer. Wie was Urbain Decorte? Naarmate de speurders meer in zijn verleden graven, stuiten ze op extreme gebeurtenissen die erop wijzen dat hij niet de onschuldige man was die hij deed uitschijnen. Ook zijn echtgenote lijkt compleet van de kaart wanneer ze geconfronteerd wordt met het beeld van een totaal andere man dan diegene waar ze jarenlang mee getrouwd was.

De speurders vinden in de woning van het slachtoffer compromitterende foto’s van mannen met bivakmutsen. Decorte is een van hen.

De cover

Op de cover is een verweerde deur te zien waaraan een oud slot hangt. De cover spreekt mij erg aan. Doordat wij vroeger verlaten panden hebben gefotografeerd, blijft de liefde voor verval bestaan. Deze cover doet mij hieraan denken. Mij zou de cover meteen opgevallen zijn in de (online) boekhandel en ik zou hem zeker opgepakt hebben om de achterflap te lezen. Ook past de cover goed bij het verhaal.

De auteur

Belinda Aebi is een auteur die al jarenlang haar sporen verdient in de misdaadliteratuur. Twaalf succesvolle spannende romans gingen vooraf aan Verboden Toegang, zoals De Verboden Vrouw, Het Dorp, Troebel Water, Comeback en Ademnood.

Het verhaal

Op een volkstuintjescomplex heeft een flinke brand gewoed en deze vreselijke brand blijkt te zijn aangestoken. Na het blussen wordt het verkoolde lichaam van Urbain Decorte aangetroffen. Het is niet de eerste keer dat de volkstuintjes worden vernield, twee jaar eerder was het ook al prijs. Toen zijn de daders nooit gevonden. Hebben deze zaken met elkaar te maken? En nog belangrijker, wie zijn, of is, de dader?

Hoofdrechercheur Stef Michiels krijgt deze vreemde zaak toegeschoven en hij gaat, samen met zijn team, opzoek naar sporen. Ze duiken in het verleden van het slachtoffer. Hoe verder ze vorderen met het onderzoek, hoe meer duidelijk wordt dat Urbain Decorte niet zo onschuldig was als het in eerste instantie lijkt. Ook de echtgenote van Decorte begint te twijfelen aan haar man, want door het onderzoek blijkt dat Decorte er een dubbelleven op na hield.

Michiels en zijn collega’s vinden in het huis van Decorte foto’s van mannen in bivakmutsen. Wat heeft dit met deze zaak te maken? En nog belangrijker: waarom staat Urbain Decorte er zelf ook tussen met een bivakmuts over zijn hoofd?

Mijn mening

Dit is ondertussen alweer het derde boek dat ik van Belinda Aebi lees. Eerder las ik ‘Het dorp‘ en ‘De verborgen vrouw‘. Deze twee verhalen smaakten naar meer, dus daarom was ik erg benieuwd naar haar nieuwste verhaal ‘Verboden toegang’.

Urbain Decorte heeft een eigen moestuintje in Temse waar hij graag verblijft en soms ook overnacht. Zijn vrouw Annie daarentegen is een echte huismus en is het liefste in haar ateliertje aan het boetseren. Als plotseling het tuinhuisje van Urbain in vlammen opgaat, en Urbain dood wordt aangetroffen, blijkt dat hij een heus dubbelleven leidde. De zaak wordt toegeschoven aan Stef Michiels en zijn team. Kunnen deze ervaren speurders achterhalen wat er gebeurd is?

Het verhaal start met een spannende proloog waarin iemand inbreekt bij de moestuin van Urbain Decorte. Als hij het tuinhuisje in stapt, komt hij oog in oog te staan met Decorte. Blijkbaar kent Decorte deze persoon want hij spreekt zijn naam uit. Dit maakte mij natuurlijk razend nieuwsgierig. Want wie is deze inbreker? Niet veel later brandt het tuinhuisje uit en Urbain Decorte overlijdt.

De spanning is gedurende het hele verhaal aanwezig en dit is een sterk punt van dit verhaal. Waar ik bij eerdere verhalen van Aebi nog wel eens vond dat het verhaal traag opgang kwam, was daar bij dit verhaal totaal geen sprake van. De personages zijn op een goede manier neergezet, echter vond ik personage Annie, de vrouw van Urbain Decorte soms een beetje naïef, aangezien ze eigenlijk nooit op het moestuinencomplex in Temse, waar haar man een paar keer per week was, kwam.

Aangezien ‘Verboden toegang’ het tweede deel is in de serie rondom Hoofdrechercheur Stef Michiels, kende ik dit personage al uit ‘De verborgen vrouw‘. Het blijft altijd leuk om een bekend personage terug te zien en ook in dit deel krijgt deze speurder weer een heftige zaak onder handen. Tijdens het lezen had ik het gevoel dat ik echt bij het onderzoek betrokken werd en zo samen met het team op onderzoek uitging wie de dader was.

Wat mij verder opviel is dat de hoofdstukken niet afgerond zijn, de scenes lopen in het volgende hoofdstuk door. Dit zie je niet zo snel en voelde soms een beetje raar. Ik weet niet of dit bewust gedaan is, of dat hier een bepaalde reden achterzit?

‘Verboden toegang’ is een spannend verhaal en ik ben dan ook erg benieuwd of er een derde deel met Stef Michiels in de hoofdrol komt. Als dit zo is dan weet ik zeker dat deze weer op mijn NTL-lijstje komt te staan.

Leesfragment

Nieuwsgierig naar dit verhaal? Lees dan zeker ook het inkijkexemplaar op Bol.com.

Gegevens van dit boek:
Titel: Verboden toegang
Serie: Stef Michiels
Auteur: Belinda Aebi
Uitgever: Hamley Books
Aantal pagina’s paperback: 305
ISBN paperback: 9789464661439
ISBN e-book: 9789464661446
Prijs paperback: € 22,99
Prijs e-book: € 10,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Boekenwereld en Libris.
Dit boek is ook te lezen via Kobo Plus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge