Bas Haan – Lenoir

We zagen bij Ambo Anthos staan dat er een Nederlandse thriller uit zou komen. Nu worden deze hier in huis meestal erg graag gelezen, dus we hoefden niet lang te twijfelen. Na een mailtje gestuurd te hebben, kregen we al snel een digitaal recensie-exemplaar in onze mailbox. Hier willen we Ambo Anthos hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op internet over dit boek: De Rotterdamse hoofdinspecteur Lenoir komt met een pistool in zijn bebloede hand bij bewustzijn. Naast hem ligt topadvocaat Danny Vos, zijn zwager, met een kogelgat in zijn hoofd. Lenoir kan zich niets herinneren. Is hij de moordenaar? Normaal is hij degene die in coldcasezaken op moordenaars jaagt, met eindeloos veel geduld en volharding, om nabestaanden hun langgewenste antwoorden te geven en de daders op te sluiten. Hij heeft zich net vastgebeten in de eerwraakzaak van de vermoorde Naima Farah, waarin een oude bekende van hem als mogelijke hoofdverdachte opduikt. Maar nu zit justitie opeens achter hem aan en stapelt het bewijs tegen Lenoir zich op.

Ondertussen raakt hij steeds verder verstrikt in een web waarin alles samenkomt: zijn nieuwe coldcase; een dubieuze officier van justitie; een criminele jeugdvriend; oude en nieuwe criminele netwerken; zijn eigen verleden; en de moord waarvan hij zelf verdachte is.

Is dan echt iedereen in staat tot moord? Voor wie is hij bereid een leven te nemen?

De cover

Op de cover is een deel van de Erasmusbrug te zien. Dit is een typisch Rotterdams uitzicht en dit vind ik dus erg goed bij het verhaal passen. Je weet meteen over welke plaats het gaat. De brug is gedeeltelijk in mist gehuld. Dit maakt het mysterieus. Ik zou dit boek zeker opgepakt hebben in de boekhandel.

De auteur

Bas Haan (1973) is onderzoeksjournalist. Hij begon als rechtbankverslaggever en werkte bij de televisie voor Netwerk en Nova, nu voor Nieuwsuur. Hij won onder meer drie keer De Tegel en werd in 2015 uitgeroepen tot Journalist van het Jaar. Zijn truecrimebestseller De Deventer moordzaak is verfilmd als De Veroordeling. Voor zijn boek De rekening voor Rutte, over de bonnetjesaffaire waarop drie bewindslieden vielen, won hij De Loep in 2017 en de Brusseprijs in 2018.

Het verhaal

De Rotterdamse cold-case hoofdinspecteur Lenoir komt bij bewustzijn met een pistool in zijn hand. Zijn hand zit onder het bloed. Als hij naast zich kijkt ligt daar topadvocaat Danny Vos, zijn zwager. Hij is dood, hij heeft een kogelgat in zijn hoofd. Lenoir kan zich niks meer herinneren. Heeft hij Danny vermoord? Is hij een moordenaar? Normaal jaagt hij, in zijn coldcasezaken, op moordenaars. Hier laat hij altijd een eindeloos geduld zien en kan hij zich echt in een zaak vastbijten om de nabestaanden de zo gewenste antwoorden te kunnen geven en de dader op te kunnen sluiten. Hij had zich net in een coldcasezaak vastgebeten. De moord op de jonge Naima Farah. En net hier blijkt een oude bekende van hem als mogelijke verdachte op te duiken. Maar voordat hij dit goed kan uitzoeken, zit justitie achter hem aan vanwege de moord op Danny Vos. Terwijl hij nog steeds probeert de coldcasezaak op te lossen, raakt hij steeds verder verstrikt in alles. Want alles komt samen. Zijn coldcase, een officier van justitie die niet te vertrouwen is, een oude criminele jeugdvriend en oude en nieuwe criminele netwerken… Wat heeft dit allemaal met de moord op Danny Vos te maken?

Is dan toch iedereen in staat een moord te plegen? En voor wie is Lenoir bereidt een leven te nemen?

Mijn mening

Dit boek stond bij, zowel Bryan als bij mij op het lijstje dat we het graag wilden lezen. Dan is het altijd de vraag wie het eerst in onze lijst van de te-lezen-boeken bij het betreffende boek aankomt, deze keer kwam ik bij het boek uit en begon ik enthousiast te lezen en zat meteen goed in het verhaal. Doordat het boek begint dat Lenoir bijkomt terwijl hij een pistool in handen heeft en naast zich het lijk van zijn zwager Danny Vos ligt, wil je meteen verder lezen. Je wilt weten wat er nu gebeurd is. Lenoir weet alleen nog dat hij vreselijk dronken, en ontzettend kwaad, op Danny was. Maar zou hij echt in staat zijn om hem neer te schieten? Dat stukje is hij kwijt en als lezer blijf je dus ook met deze twijfel zitten.

Het verhaal speelt zich geheel in Rotterdam af. Dus er komen zeker ook bekende Rotterdamse plekken voorbij die je je ook levendig voor kunt stellen onder het lezen en dat vind ik altijd wel leuk onder het lezen.

Lenoir is rechercheur van het Cold-case team en doordat hij een zaak opent waar de broer van de advocaat Danny Vos verdachte bleek te zijn geweest, worden er ook oude zaken opgerakeld uit het verleden van Lenoir. En hierdoor leer je hem meteen goed kennen.

De schrijfstijl is prettig. Er zijn onderweg naar de grote ontknoping al enkele kleinere ontknopingen, maar aan het eind krijg je een ontknoping die je vermoedens totaal omver haalt. Ik hoop dat dit een eerste deel van een serie wordt met cold-case rechercheur Lenoir als vast hoofdpersonage, want dan weet ik één ding zeker, ik pak een volgend deel zeer zeker weer op, want dit thrillerdebuut van Bas Haan vraagt dringend om een vervolg.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Lenoir

Gegevens van dit boek:
Titel: Lenoir
Auteur: Bas Haan
Uitgever: Ambo Anthos
Aantal pagina’s paperback: 328
Aantal pagina’s e-book: 323
Verteller luisterboek: Frans van Deursen
Duur luisterboek: 13:59:01
ISBN paperback: 9789026346033
ISBN e-book: 9789026346040
ISBN luisterboek: 9789026355721
Prijs paperback: € 20,99
Prijs e-book: € 11,99
Prijs Luisterboek: € 13,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.
Dit boek is ook te lezen en te beluisteren via Kobo Plus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge