Barry Smit – Om het nu

Om het nu
Informatie die te vinden is op de achterflap: ‘Ik kom bij terwijl ik sta te vechten met een smeris. Geen idee of ik pas twee tellen of al een eeuwigheid aan het rammen ben, ik weet alleen dat niets beter is dan dit permanente nu dat zich van alles heeft losgezongen.’

De personages in Om het nu zetten wietkwekerijen op, halen die van anderen leeg en zoeken kicks in pillen, poeders en vechtpartijen rond voetbalwedstrijden. Ze proberen een bank te overvallen, jatten in beslag genomen scooters uit een politiebureau, sollen met een lijk en drogeren en misbruiken jonge meisjes. Een van hen blaast zijn flat op omdat in een paddo-trip het einde der tijden is aangekondigd. De dieven, dealers en hooligans betalen soms een hoge prijs voor hun keuzes, maar alles beter dan veertig jaar werken onder een systeemplafond.

De eerste roman van Barry Smit is hard, humoristisch en schrijnend. Zijn taal is messcherp en helder, maar soms ook onverwacht hallucinant. Smit omschrijft ‘Om het nu’ als ‘een autobiografie van de keuzes die ik niet maakte’. 

Ik begon in de veronderstelling dat dit een spannende roman zou zijn. Echter viel dat voor mijn gevoel heel erg tegen. Er wordt vooral beschreven hoe de hoofdpersoon iedere keer weer tript van de verdovende middelen (coke, wiet ed. ) die hij inneemt. Ik miste vooral een verhaal lijn in dit boek. Het was naar mijn gevoel meer een opsomming van dingen die de hoofdpersoon uitvoerde om vooral weer in een nieuwe trip te komen. Het is wel in een makkelijke leesstijl geschreven want ondanks dat het boek mij niet heel erg boeide heb ik het toch in 1 dag uitgelezen. Maar het is helaas voor mij geen boek wat mijn gevoel geraakt heeft.

Gegevens van dit boek:
Titel: Om het nu
Auteur: Barry Smit
Uitgever: Atlas Contact
Aantal pagina’s Paperback: 158
Aantal pagina’s E-book: 82
ISBN Paperback: 9789025441616
ISBN E-book: 9789025441623
Prijs Paperback: € 17,95
Prijs E-book: € 2,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com & Ako.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge