Bakbijbel

Van Carrera Culinair ontving ik de Bakbijbel om er een recensie over te schrijven. Hier wil ik Carrera Culinair hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van het boek: Bakbijbel is het naslagwerk voor de thuisbakker.
Aan de hand van heldere instructies en duidelijke foto’s leert Rutger van den Broek je stap voor stap alle belangrijke basisbaktechnieken: van amandelspijs en bladerdeeg tot Italiaanse meringue en het konfijten van citrusschilletjes. Daarnaast biedt Bakbijbel meer dan 160 bakrecepten: van tijdloze klassiekers als appeltaart, kletskoppen, slagroomsoesjes en wentelteefjes tot ultieme brownies, friandises, tulband, koffiebroodjes en pistachepavlova à la Rutger. 
Ook geeft Rutger allerhande tips, praktische aanwijzingen en originele serveersuggesties voor het allerlekkerste en mooiste bakresultaat.
Boordevol handige baktrucs
Uitleg van bakbenodigheden en -begrippen heldere how-to’s en baktechnieken
Duidelijk stap-voor-stapfoto’s
Meer dan 160 bakrecepten.
Rutger van den Broek gooide hoge ogen als winnaar van het televisie­programma ‘Heel Holland Bakt: Als kind klom hij al op het aanrecht als zijn moeder aan het bakken was. Wanneer hij niet als recoveryverpleegkundige in het ziekenhuis werkt staat Rutger het liefst te bakken. Eerder verschenen van zijn hand de bestsellers Rutger bakt en Rutger bakt feestelijk.

Wat meteen opvalt, is de dikte van het boek. Het is met recht een bijbel te noemen. Ik verwacht eigenlijk dat er naast een aantal recepten er ook heel veel uitleg over bepaalde baktermen, technieken en ingrediënten tegen te zullen komen.

Als je de inhoudsopgave bekijkt, zie je dat deze bakbijbel inderdaad zeer uitgebreid is. Rutger van den Broek vertelt in het voorwoord hoe hij zelf begonnen is met bakken en over zijn eerder verschenen boeken “Rutger bakt” en Rutger bakt feestelijk”. Ik merk bij mezelf dat ik zelf ook positieve energie van bakken krijg.

Vervolgens krijg je een korte uitleg over hoe je het boek moet gebruiken en de verschillende iconen die gebruikt worden. Dit maakt het boek meteen een stuk duidelijker en werkt erg handig vind ik zelf. Je krijgt uitleg over de verschillende benodigdheden en waar deze voor dienen. Voor de meeste dingen is dat eigenlijk best duidelijk, maar voor sommige dingen vind ik de uitleg toch best handig. Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet alle materialen in huis heb die Rutger in zijn boek omschrijft, maar dan ben ik ook nog niet zo’n professionele bakker als Rutger. 🙂
Je krijgt nog enkele theoretische hoofdstukken over basisingrediënten en bakbegrippen en -technieken. Vervolgens kom je bij de recepten. Dit zijn er maar liefst 160. Je kunt dus echt wel even vooruit met deze bijbel.

De recepten zijn als volgt opgedeeld:

  • How to’s
  • Basisrecepten
  • Koek & Koekjes
  • Cakes
  • Taarten
  • Gebak
  • Friandises
  • Desserts
  • Wafels, Poffertjes & Pannenkoeken

In de “How to’s” krijg je allerlei handige tips die je mooi kunt toepassen tijdens het bakken. Bijvoorbeeld hoe je makkelijk een springvorm kunt bekleden, hoe je Banketbakkersroom maakt. En wat ik zelf echt super vind, aan deze Bakbijbel, zijn de handige tips die overal bijgeschreven worden.

Vervolgens krijg je de basisrecepten. Dit is eigenlijk echt de basis van alles wat je bakt. Lange vingers, perfect voor desserts mee te maken, of vanille extract zelf maken. Hoe vaak gebruik je geen vanille extract tijdens het bakken… Deze basisrecepten komen echt altijd van pas. En het is dan ook echt ideaal als je deze onder de knie hebt.

Niet ieder recept bevat een foto, maar dat is ook niet echt nodig en ik denk ook niet echt haalbaar. Met 160 recepten in dit boek, zou het boek nog dikker worden als er overal een foto van zou zijn. Wel valt op dat je bij veel recepten inderdaad uit gaat van de basisrecepten. Dit is dus, zoals eerder gezegd, ideaal om deze onder de knie te hebben. Maar met 160 recepten in dit boek is het eigenlijk vrij logisch dat van alle klassiekers wel een recept voorbij komt, zoals van cake, soesjes, slagroomtaart, appeltaart, bokkenpootjes en macarons. Ik kon in ieder geval niks bedenken wat er niet in deze bakbijbel staat.

Dan vind ik zelf nog een handig hoofdstuk “Nooit meer misbaksels”. Hier wordt handig uitgelegd waardoor dingen mis kunnen gaan, waardoor iets kan gaan schiften, of waarom je baksel niet gerezen is. Ook wordt er duidelijk uitgelegd hoe je deze misbaksels kunt voorkomen. Dit vind ik echt een ideaal hoofdstuk voor mij als beginner.

Rutger weet zijn recepten op een korte bondige manier uit te leggen, waardoor heel duidelijk wordt wat er bedoeld wordt. En door de extra tips die hij geeft worden de recepten nog eens extra duidelijk en krijg je iedere keer weer extra ideeën en tips waar je weer mee verder kunt en je je bakkunsten steeds verder mee kunt uitbreiden.

Als je als hobby bakken hebt, en een zeer compleet boek wilt hebben, dan raad ik je echt aan deze Bakbijbel eens te bekijken.

Gegevens van dit boek:
Titel: Bakbijbel
Auteur: Rutger van den Broek
Uitgever:  Carrera Culinair
Aantal pagina’s: 496
ISBN: 9789048826278
Prijs: € 29,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com.

One thought on “Bakbijbel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge