Aurelia Brouwers – Het meisje dat graag dood wilde

Ik zag bij Hebban dat het boek ‘Het meisje dat graag dood wilde’ zou verschijnen. Omdat ik de documentaire ‘De laatste dagen van Aurelia Brouwers‘ gezien had, was ik natuurlijk extra nieuwsgierig naar dit boek. Na een mailtje naar de uitgever ontving ik het boek enkele dagen later in de brievenbus. Ik wil Just Publishers dan ook hartelijk bedanken voor dit recensie-exemplaar.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Aurelia Brouwers onderging euthanasie om een einde te maken aan haar psychisch lijden.
Op haar vijftiende is Aurelia nog een vrolijke puber. Door een ontspoorde gezinssituatie en het overlijden van een vriendin raakt ze met zichzelf in de knoop. Op een dag kan ze de pijn in haar hoofd niet meer aan. Ze pakt een scheermesje en beschadigt zichzelf.
Aurelia bezoekt verschillende psychiaters en wordt diverse malen opgenomen in een inrichting. In dit boek beschrijft ze de psychische onrust en pijn die gaandeweg voor haar ondragelijk worden. Ook beschrijft ze het zelfbeschadigingsproces en haar leven in een inrichting. Ondanks de heftigheid van haar verhaal beschikt Aurelia over veel zelfspot en humor.
Aurelia wil het taboe rond euthanasie in de psychiatrie doorbreken. Vlak voor haar overlijden geeft ze een laatste interview. ‘In mijn hoofd zit een monster dat steekt met honderd messen’ is als bijlage in dit boek opgenomen.

Cover

Op de cover zien we een foto van Aurelia. Met onder aan de cover de titel van het boek en de ondertitel ‘Haar eigen verhaal’. De cover vind ik echt passend bij een boek en geeft mij meteen het gevoel dat het een non-fictie boek is. Dit boek zou me zeker opgevallen zijn in de boekhandel, vooral ook, omdat ik de foto van Aurelia herkend zou hebben.

De auteur

Studente Aurelia Brouwers (1988-2018) hield jarenlang een veelgelezen blog bij. Als ervaringsdeskundige bij de Landelijke Stichting Zelfbeschadiging gaf ze voorlichting. Over haar laatste levensdagen maakte Sander Paulus een ontroerende documentaire.

Mijn mening

Dit boek blijkt eerder uitgegeven te zijn als ‘Het meisje met de schaar’ maar dan nu met aanvulling het krantenartikel uit het De Volkskrant van journaliste Margreet Vermeulen. Wat ik jammer vind, is dat niet op de achterflap vermeld staat. Hierdoor zullen sommige mensen op het verkeerde been gezet worden. Nu naar het verhaal want dit blijft voor mij het belangrijkste. Aurelia heeft een hele goede toegankelijke schrijfwijze. Ondanks het heftige onderwerp weet ze dit toch op een heel luchtige manier onder woorden te brengen. Ze beschrijft helder en duidelijk wat haar problemen zijn en gebruikt hier ook regelmatig humor en zelfspot voor. Hierdoor blijft het boek prettig om te lezen.

Ze omschrijft ook haar gevecht met de hulpverlening en dan denk ik bij mezelf…. Waarom is het in de hulpverlening toch zo miserabel geregeld. Ja iedereen zegt wel dat het in Nederland goed geregeld is ten opzichte van andere landen. Dat kan wel zijn, maar als je o.a. dit boek leest, kun je daar anders over denken. En ik heb persoonlijk ook andere ervaringen. Het boek laat je afwisselend lachen vanwege de zelfspot die Aurelia gebruikt, maar vervolgens word je stil door de onmacht die ze heeft en die je ook gewoon zelf voelt.

Dit autobiografische relaas is natuurlijk al van 2011. Toen was Aurelia al bezig om zich hard te maken voor euthanasie voor psychiatrische patiënten. Nu, begin 2018, heeft Aurelia pas euthanasie kunnen plegen. Ik hoop dat ze in die zeven jaar toch ook nog mooie periodes heeft gekend, aangezien ze het autobiografisch gedeelte afsluit dat het samen met Tim de goede kant op ging. Laten we vooral hopen dat euthanasie voor psychiatrische patiënten ook meer gewoon wordt, net zoals euthanasie voor mensen met bijvoorbeeld terminale kanker. Over deze mensen zegt iedereen dat ze niet onnodig moeten lijden. Bij psychiatrisch lijden is het minder zichtbaar, maar daarom niet minder ernstig. Ik hoop dat hier ook door artsen en de politiek eens goed over nagedacht wordt.

Gegevens van dit boek:
Titel: Het meisje dat graag dood wilde
Auteur:  Aurelia Brouwers
Uitgever: Just Publishers
Aantal pagina’s paperback: 240
ISBN paperback: 9789089758927
Prijs paperback: € 17,95

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.2 thoughts on “Aurelia Brouwers – Het meisje dat graag dood wilde

  1. Dankjewel om dit onder de aandacht te brengen. Ik las al het meisje met de schaar en werd daarna facebook vrienden met Aurelia. Van de docu wist ik nog niet en ik kan hem blijkbaar niet zien via jouw link aangezien ik van België ben. Heb je enig idee waar ik de docu nog zou kunnen vinden. Wil hem echt heel graag zien. Laat ons hopen dat Aurelia nu eindelijk rust gevonden heeft.

    1. Hoi Saartje,

      Volgens RTL XL moet je de documentaire ook gewoon vanuit België kunnen bekijken. Anders zou je eens moeten googlen op ‘De laatste dagen van Aurelia Brouwers’. Wellicht vind je dan iets over de documentaire. Want als ik op RTL XL kijk geeft hij aan dat je ook vanuit het buitenland, o.a. België kunt kijken. Ik vond de documentaire echt wel de moeite waard. En ik denk zeker als je vrienden met haar was via Facebook je deze documentaire graag zou willen zien. En inderdaad ik hoop dat ze haar rust gevonden heeft, want in haar leven kreeg ze die zeer duidelijk niet, helaas.
      Veronique onlangs geplaatst…Aurelia Brouwers – Het meisje dat graag dood wildeMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge