Atie Vogelenzang – Uit het niets

Van De Crime Compagnie kreeg ik een persmail over het boek ‘Uit het niets’ geschreven door Atie Vogelenzang, met de vraag of ik dit boek wilde recenseren. Na gelezen te hebben waar het boek over ging zag ik dit zeker wel zitten en heb ik terug gemaild dat ik graag een recensie over dit boek wilde schrijven. Ik wil De Crime Compagnie dan ook hartelijk bedanken voor dit recensie-exemplaar.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Barbara is getrouwd met haar grote liefde, de gedecoreerde held, Rafael. Ze ondervindt dat getrouwd zijn met een held niet eenvoudig is, maar scheiden van zo’n dapper iemand bijna onmogelijk.
Als Barbara op een avond thuiskomt van haar werk, wordt ze aangevallen door een gemaskerde man. Barbara verweert zich zodanig dat de aanvaller het niet overleeft. Wie was de man? Haar ex Rafael? En was Barbara wel het doelwit?

Cover

Op de cover zien we een klein hutje, ergens alleen, met water voor het hutje. De hut staat in de mist. Ik had een hele tijd zoiets wat heeft dit mysterieuze hutje te maken met dit boek. Op een bepaald moment wordt dit duidelijk en vind ik het goed passen bij dit boek.

De auteur

Atie Vogelenzang schreef samen met Wendela de Vos onder het pseudoniem Tupla M. zeven literaire thrillers. Vorig jaar besloot Atie een uitstapje te maken en het alleen te proberen. Het resultaat is ‘Uit het niets’.

Het verhaal

Rafael is gedecoreerd nadat hij in Frankrijk tijdens een aanslag mensen gered heeft. Het is niet eenvoudig om met deze held samen te wonen en sinds kort woont Barbara dan ook alleen. Als ze op een dag thuiskomt van haar werk als verpleegkundige in het ziekenhuis gebeurt er iets vreselijks. Haar leven staat even stil. Er wacht haar iemand op met een bivakmuts. Hierna is ze er vreselijk aan toe en moet ze zelf verzorgd worden.  De aanvaller overleeft het niet. Wie was het? Was het haar ex-man Rafael? En was Barbara wel het doelwit?

Mijn mening

De korte inhoud van het boek gaf mij het gevoel dat het een spannend boek zou worden. Maar helaas… Ik denk dat de flaptekst zo ongeveer het spannendst van het hele boek was. In het boek is er weinig sprake van spanningsopbouw, de plottwist zijn naar mijn gevoel erg voorspelbaar en nergens echt onverwachts. Je kon al bijna voorspellen hoe het boek verder zou gaan.
De schrijfstijl van Vogelenzang maakt het nog enigzins goed. Het verhaal leest makkelijk weg. Door de prettige schrijfstijl las ik het boek toch nog redelijk snel. Echter de zinnen en hoofdstukken zijn kort, er wordt bijna niks van de omgeving omschreven. Hierdoor kan het boek zich overal afspelen. En het verhaal bestaat voornamelijk uit dialogen en acties. Hierdoor blijven de karakters erg vlak en krijg je geen band met de hoofdpersonen. Ook was ik erg verbaasd dat de hoofdpersoon Barbara, nergens echt bang over komt. Er komt maar weinig emotie aan te pas.

Het einde van dit boek, vond ik wel heel apart en was naar mijn gevoel onbevredigend. De vraag waarom wordt absoluut niet duidelijk en ik had het gevoel alsof losse eindjes even snel aan elkaar geknoopt moesten worden om het passend te krijgen. Dit had wel wat netter en ruimer uitgewerkt mogen worden. Dit vind ik persoonlijk erg jammer.

Ik had meer van dit boek verwacht en gehoopt dat de spanning die ik bij de achterflap voelde ook terug zou vinden in het verhaal, maar dit is helaas niet gebeurd.

Leesfragment

Mocht je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden zijn naar dit boek, lees dan zeker ook het inkijkexemplaar op bol.com.

Gegevens van dit boek:
Titel: Uit het niets
Auteur: Atie Vogelenzang
Uitgever: De Crime Compagnie
Aantal pagina’s paperback: 300
Aantal pagina’s E-book: 300
ISBN paperback: 9789461093219
ISBN E-book: 9789461093363
Prijs paperback: € 15,00
Prijs E-book: € 7,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge