
Bij Review.nl zag ik deze keer een oproep voor het uittesten van een ASUS Chromebook Vibe CX55. Aangezien we nog op zoek zijn naar een nieuwe laptop of Chromebook was ik erg nieuwsgierig hiernaar en heb ik me er voor opgegeven. Enkele dagen later kreeg ik bericht dat ik inderdaad uitgekozen was om deze uit te testen. Na de formulieren hiervoor ingevuld te hebben, kreeg ik het Chromebook de volgende dag al toegestuurd.
Wat wordt er over dit chromebook gezegd?
De Asus Chromebook Vibe CX55 Flip CX5501FEA-NA0299 is een 15 inch laptop, geschikt voor dagelijks gebruik. Je maakt snelle aanpassingen en scrolt gemakkelijk door al je apps op het 15 inch touchscreen. Door de Intel Core i3 processor en het 8 gigabyte werkgeheugen, multitask je tussen meerdere applicaties en Chrome tabbladen. Ook speel je jouw favoriete Play Store games. Door de verversingssnelheid van 144 hertz, speel je ook games met snel bewegende beelden soepel. Een Chromebook is minder vatbaar voor virussen door de ingebouwde beveiliging. Daarnaast start een Chromebook snel op en is Chrome OS een energiezuinig besturingssysteem, waardoor je met gemak de hele dag draadloos op je Chromebook werkt. Gebruik je jouw laptop ook in de avond? Geen zorgen, op het verlichte toetsenbord vind je de juiste toetsen ook in het donker.
Onze mening
Een Chromebook is net weer even anders dan een laptop. Je werkt eigenlijk continue online en applicaties installeer je via de Playstore. Dit houdt ook in dat je bijvoorbeeld geen Office applicaties kunt installeren, maar deze online gebruikt. Dit is voor mij een kleine omschakeling, maar hier ben je redelijk snel aan gewend.
Het Chromebook heeft een 15 inch scherm wat een mooie grootte is als je hem gebruikt als Chromebook. Echter, als je het toetsenbord wegklapt (achter het scherm) dan kun je deze gebruiken als tablet en ik merk dat hij dan in het gebruik toch wel lomp groot en zwaar is. Dit is vrij onhandig. Hier zou het fijner zijn als het scherm wat kleiner was.

Ik speel regelmatig even een spelletje op de telefoon en ik was wel benieuwd hoe dit zou werken op dit Chromebook, aangezien deze spelletjes ook in de Playstore van het Chromebook stonden. Dus een spel geïnstalleerd en spelen maar, maar dat spelen was maar van korte duur, want het vast houden hiervan gaat met het spelen van een spel echt niet fijn. Ik denk als je een uurtje een spelletje speelt op deze manier heb je gelijk je work-out gehad. 🙂 Niet ideaal dus, om even lekker te ontspannen.

Het Chromebook heeft in totaal een USB-a en twee USB-c aansluitingen, een HDMI-aansluiting en de mogelijkheid om koptelefoon aan te sluiten. De USB-c aansluitingen gebruik je ook om het Chromebook op te laden. Doordat de USB-c aansluitingen aan beide kanten van het Chromebook zitten heb je dus aan beide kanten een aansluiting om de stroom aan te sluiten, wat ik ideaal vind. Je kunt zo altijd de kant, het dichtstbij het stopcontact gebruiken om het Chromebook op te laden.
Het gebruik van het Chromebook
Het Chromebook start razendsnel op, hierin merk je echt een gigantisch verschil met een gewone laptop. Zodra je hem aanzet is hij eigenlijk ook al opgestart. Echter merkte ik tijdens het gebruik van dit Chromebook wel dat ik tijdens het browsen soms wat moeite had met het scrollen door de pagina. Het touchpad werkte dan niet altijd even fijn en de schuifbalk die je vaak aan de zijkant van een pagina hebt, die ontbrak, waardoor ik moeite had om onder aan een pagina te komen. Gelukkig is het Chromebook wel touchscreen dus dat was op deze manier eenvoudig op te lossen. Echter het zou makkelijker zijn geweest als dit ook werkte met het touchpad.
Doordat het Chromebook echt op Google georiënteerd is, merk je dat ook de Google Chrome browser het fijnste werkt hierop. Ik werk normaal gesproken met de Firefox browser, maar tijdens het gebruik van het Chromebook ben ik toch snel overgestapt op Google Chrome en dit werkt op dit Chromebook toch echt het fijnste.
Het scherm is draaibaar, en dat moet ook wel doordat je dit Chromebook ook als tablet kunt gebruiken. Wat ook ontzettend handig is, is de HDMI aansluiting, hierdoor hoef je niet te streamen, maar kun je het Chromebook op je tv aansluiten en daar je series en dergelijke op kijken.
Je downloadt je apps via de google playstore en wat daarbij wel opvalt is dat bijvoorbeeld Facebook, Twitter, en dergelijke eigenlijk vooral ontworpen zijn voor smartphone en tablets. Dit zorgt er voor dat de afbeeldingen op bijvoorbeeld Facebook ontzettend opgeblazen zijn, als je deze op een volledig scherm bekijkt op je Chromebook. Dit kijkt niet echt prettig. En hierdoor heb ik toch het gevoel dat dit nog niet geoptimaliseerd is voor een Chromebook. Zie onderstaande afbeelding. Je moet dan echt scrollen om de afbeelding te zien en je kunt de tekst die er bij hoort niet in één oogopslag zien. Dit maakt voor mij het gebruik van sociale media op het Chromebook niet echt interessant.
Het design
Het design ziet er erg goed uit en voelt ook degelijk aan. Het is een robuust apparaat, echter wat al vrij snel opvalt is dat vingervlekken vrij snel zichtbaar worden en niet makkelijk te verwijderen zijn. Deze blijven steeds opnieuw terugkomen en dit vind ik persoonlijk best irritant.

Het toetsenbord is verlicht en hierdoor kun je de toetsen ook bij weinig licht erg makkelijk vinden en is blind typen niet perse noodzakelijk.
De accu
Het Chromebook bevat een Li-on accu en deze gaat voldoende lang mee. Ik gebruik het Chromebook niet heel intensief maar ik kan meerdere keren zonder oplader werken en dit zal ongeveer overeen komen met een werkdag zonder oplader. Dus ideaal als je hem voor je werk gebruikt en onderweg mee neemt. Dan hoef je niet steeds met een oplader te zeulen.
Conclusie
Dit Chromebook is ideaal als je veel online applicaties gebruikt. Ik merk dat hij in het algemeen ideaal werkt, maar dat ik toch nog wel een beetje vastgeroest zit aan een gewone laptop. Zo mis ik bepaalde dingen toch in een Chromebook wat ik wel in een laptop heb. Zo is het opslaan van bestanden bij een laptop net iets eenvoudiger dan bij een Chromebook, omdat je daar veel via een clouddienst werkt. Ook merk ik dat ik een volledig mail programma zoals Outlook mis, waarbij je een onderschrift onder je mail kunt plaatsen. Dit zijn natuurlijk kleine dingetjes die niet zwaar wegend zijn, maar doordat ik dit Chromebook alleen om te testen heb, weet ik nu wel dat mijn voorkeur toch meer naar een laptop als een Chromebook uit gaat.