Astrid Janse – Zonder dollen

We ontvingen een mail van Astrid of wij wellicht interesse hadden om haar boek te recenseren. Nadat we de korte inhoud gelezen hadden, werden we meteen enthousiast. Dit leek ons een mooi boek en een onnoemelijk avontuur. Dus we hebben volmondig Ja gezegd en enkele dagen later viel het boek dan ook op onze deurmat. We willen Astrid Janse hier uiteraard hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Dit boek vertelt het verhaal van vier Nederlandse vrouwen die samen aan het grootste avontuur van hun leven beginnen het oversteken van de Atlantische Oceaan in een roeiboot. Begin 2019 schrijven ze zich in voor de Talisker Whisky Atlantic Challenge; de zwaarste roeirace ter wereld. De vier hebben nog geen idee wat er op hun pad gaat komen en hoe intensief de twee erop volgende jaren zullen zijn.

De cover

Op de cover staat de roeibooit Liberty met de vier vrouwen aan boord. Ze zitten midden op de oceaan en om hun heen zien je alleen maar water. De cover vind ik erg goed gekozen en geeft een goed beeld van hun avontuur. De cover zou me zeker opgevallen zijn in de boekhandel.

De auteur

Astrid is 52 op het moment dat ze beslist dat ze de oceaan gaat overroeien. “Als je eenmaal zoiets in je hoofd hebt en het wil doen, moet je het niet uitstellen, maar gewoon gaan doen.” Ze woont met haar zoon Tomar en een paar honden en een kat in Deventer. Ze werkt al jaren als zelfstandig ondernemer en heeft een grafisch ontwerpbureau in de binnenstad. Een vak dat ze vanuit passie voor ‘mooie dingen maken en dingen mooi maken’ gekozen heeft. Dat past bij haar motto dat je moet leven vanuit je hart.

Mijn mening

In huize Koukleum worden waargebeurde verhalen graag gelezen, en vooral als het over zo’n uitzonderlijke prestatie gaat, zoals in ‘Zonder dollen’. Dus ik was nieuwsgierig naar het verhaal achter deze geweldige prestatie. En ik kan nu al zeggen, na het lezen ben ik nog meer onder de indruk.

Het boek begint met een voorwoord. In dit voorwoord vertelt Astrid hoe ze erbij gekomen is om dit boek te schrijven. Daarna worden de vier vrouwen voorgesteld die deelgenomen hebben aan deze roeitocht. Vervolgens neemt Astrid ons mee in haar verhaal. Ze begint met de voorbereidingen, wat ze gedaan hebben om zich voor te bereiden op de Talisker Whisky Atlantic Challenge. Welke verplichte onderdelen ze bijvoorbeeld hebben moeten volgen om mee te mogen doen aan deze challenge. Er komt bijvoorbeeld veel meer kijken bij deze challenge dan je van te voren denkt. Ik heb daar in ieder geval nooit bij stilgestaan. Bij dit eerste gedeelte van het verhaal kon ik het boek al bijna niet meer aan de kant leggen, maar vanaf het hoofdstuk ‘De tocht’ word je echt door Astrid meegenomen in de tocht over de Atlantische Oceaan en Astrid beschrijft de dagen op zo’n manier dat ik het gevoel had dat ik zelf op de boot aanwezig was.

Wat ik zelf ook een enorm pluspunt vind, bij waargebeurde verhalen, is als er foto’s in het boek staan en gelukkig is Astrid hier niet zuinig mee geweest. Je komt zeer regelmatig foto’s tegen die het verhaal iets extra’s geven en bij de foto’s staat steeds een korte uitleg, wat er gebeurd op de foto. Ik heb door de foto’s nog eens extra genoten van dit boek.

De challenge beschrijft Astrid van dag tot dag. Zo begint ze iedere dag met de hoeveelste dag het is, de datum, de coördinaten van de locatie, de afgelegde afstand en het contact met Petra over de koers die ze aan moeten houden. Dit geeft mij een beetje het gevoel van een logboek. Hierna vertelt ze wat er die dag gebeurd en ondanks dat je verwacht dat er op zo’n kleine roeiboot, met maar vier vrouwen onderling niet veel kan gebeuren, is iedere dag weer anders en vol avontuur. Dit is een avontuur wat je volgens mij de rest van je leven bij blijft. Wat hierbij meteen opvalt is de hoeveelheid tegenslag die ze tijdens hun tocht gehad hebben. Ik kan me voorstellen dat je best wel moedeloos zou worden als dingen midden op zee opeens niet meer werken of niet goed meer werken, maar deze dames blijven de moed erin houden en zoeken naar oplossingen. Soms zelfs de gekste oplossingen waar ze achteraf gezien misschien beter geen foto’s van hadden kunnen maken, want de organisatie is streng blijkt wel…

Deze dagelijkse avonturen wisselt ze soms ook af met dagboekfragmenten. Dit kunnen die van haar zelf zijn, maar soms ook van de andere vrouwen aan boord. Dit zorgt er voor dat je niet alleen het beeld krijgt van hoe Astrid de tocht ervaren heeft, maar je krijgt ook zijdelings mee hoe dit voor de anderen geweest is. Al is dat natuurlijk heel beknopt en heeft ieder voor zich dit toch op een eigen manier ervaren. Wat ik hierbij alleen een beetje jammer vind, is dat de dagboekfragmenten van Bela in het Engels gebleven zijn. Ik begrijp dat Astrid dit zo authentiek als mogelijk heeft willen houden, dus van die kant kan ik dit heel goed beredeneren, maar ik denk dat er genoeg mensen zijn, die dit boek willen lezen, (want het is echt de moeite waard), maar die wellicht moeite hebben met de Engelse taal en dan deze stukken maar overslaan, wat ik dan ook weer zonde vind. Wat wellicht een optie was geweest is de Engelse tekst plaatsen en dan eronder of een verwijzing naar een ander deel in het boek, voor de vertaling van deze teksten, zodat mensen die de Engelse taal niet machtig zijn, of hier moeite mee hebben, deze stukken ook kunnen volgen.

Wil je een avontuur lezen, waarbij vier dames roeiend de Atlantische Oceaan over gaan en ondanks verschillende tegenslagen steeds door roeien? Dan lees dit boek. Je leest over geluk, irritaties, genieten van de kleinste dingen, hoop en liefde. Hoe mooi de natuur op zee kan zijn. Terwijl je helemaal alleen op die grote oceaan bent, en enkele dolfijnen komen je begroeten. Deze gevoelens weet Astrid op een geweldige manier over te brengen waardoor je het gevoel hebt zelf een stukje mee te hebben gevaren.

Ik lees Nederlands challenge

Dit is het achttiende boek van dit jaar wat ik lees voor de ‘Ik lees Nederlands Challenge 2023’. Ik wil dit jaar minimaal 50 boeken gaan lezen die oorspronkelijk in de Nederlandse taal geschreven zijn. Mijn overzicht van de gelezen boek vind je hier. Wil je ook meedoen aan deze challenge? Lees er dan hier alles over.

Gegevens van dit boek:
Titel: Zonder dollen
Ondertitel: De oceaan over in een roze roeiboot
Auteur: Astrid Janse
Uitgever: Boekengilde
Aantal pagina’s paperback: 236
ISBN paperback: 9789464371550
Prijs paperback: € 19,50

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Boekenwereld en Libris.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge