Astrid Holleeder – Judas

judas
Informatie die te lezen is op de achterflap: ‘Een valse hond sluit je op in een hok, of laat je inslapen.’

Astrid en Sonja Holleeder besluiten in 2013 te doen wat niemand voor mogelijk hield: ze staan op tegen hun broer Willem – die na zijn vrijlating in 2012 tot nationale knuffelcrimineel was uitgegroeid – en leggen zeer belastende verklaringen tegen hem af, net als zijn ex-vriendin Sandra den Hartog. De dag dat het nieuws op 24 maart 2015 naar buiten komt – ‘Vrouwen vloeren Holleeder’ – worden in een uitzending van rtl Late Night een aantal schokkende geluidsfragmenten uitgezonden. Het luidt de val van de onaantastbare Willem Holleeder in.

Wat weinigen wisten, is dat Willem Holleeder zijn familie dertig jaar lang terroriseerde, afperste en bedreigde, precies zoals zijn alcoholistische vader – werknemer bij Heineken – de familie jarenlang had overheerst en mishandeld. Kinderen, vrouwen, aangetrouwde familie, tot aan moeder Stien toe: niemand ontkwam aan hun despotische gedrag.

Judas speelt zich af tussen 2012 en het heden, en is doorspekt met flashbacks naar spraakmakende gebeurtenissen in het verleden. Het is een verbijsterende familiekroniek waarin Astrid Holleeder een onthutsend portret schetst van een gezin dat sinds 1983 – het jaar van de Heineken-ontvoering – alleen nog maar een achternaam heeft: Holleeder. In dit unieke boek vertelt zij op indringende wijze over de impact van de ontvoering op alle familieleden, de verwijdering tussen de bloedgabbers Willem Holleeder en Cor van Hout (die in 2003 om het leven kwam), de bedreiging van Peter R. de Vries, liquidaties en afpersingen in het criminele milieu. Ook spreekt ze vrijuit over haar jeugd en haar moeder, de kinderen, haar ex-partners, haar werk als advocate en haar dubbelrol als consigliere van haar broer. Door zich als vertrouweling op te stellen kon Astrid dicht in de nabijheid van haar broer verkeren, en hun gesprekken in het geheim opnemen, met maar één doel: hem levenslang geven.

Mijn vriend kijkt regelmatig het programma RTL Late Night en als het interessant is kijk ik dan met een half oog mee en luister ik half terwijl ik verder lees in het boek, om vervolgens meestal toch de helft te missen. Echter deze vrijdagavond 4 November hoor ik dat het over een nieuw boek gaat, en ik denk even luisteren. Isa Hoes leest zelfs op een bepaald moment het nawoord voor. Isa Hoes heeft een erg mooie vertelstem vind ik, en mijn aandacht werd meteen getrokken naar het boek door dit nawoord.

“Als je je afvraagt, Wim, waarom ik dit jou heb aangedaan, dan is dit mijn antwoord: voor Cor. Voor Sonja. Voor Richie. Voor Francis. Voor alle kinderen die hun vader moeten missen door jou. En voor alle kinderen die ik dit wil besparen. Het is tijd dat het moorden stopt. Dat Sonja, Sandra en ik onze getuigenis tegen jou met de dood moeten bekopen, weet jij en weten wij. De enige reden dat jij nog leeft, is dat je ons het leven wilt ontnemen”.?”

Door dit stuk wist ik zeker dat ik het boek moest lezen. Dit kleine stukje maakt eigenlijk zoveel duidelijk. Het geeft al heel veel weer van hoe Holleeder was. Ik was heel nieuwsgierig hoe het leven voor Sonja en Astrid was, om te leven met zo’n tiran. Want dat blijkt wel uit het boek dat hij dat is.

Na dat ik dit stuk op tv gezien had, ben ik meteen op Bol.com gaan kijken voor het boek. En heb eerst de eerste pagina’s gelezen van het inkijkexemplaar. Dit geeft meteen goed weer hoe het boek is. Het leest makkelijk en geeft je een duidelijk kijkje in het leven van de familie Holleeder. Ik wilde meteen verder lezen. Dus meteen het ebook aangeschaft en op de reader gezet. Het boek boeit vanaf de eerste zin. Astrid geeft meteen duidelijk aan dat het beeld wat wij van Wim Holleeder hebben, erg vertekend is. Hij wordt afgeschilderd als de knuffel-crimineel. Maar als je ook maar even niet doet wat hij wilt, dan is er echt niks knuffeligs meer over en dan “doet hij je”. Met andere woorden dan heb je je leven te vrezen. Astrid speelt lang een rol alsof ze het met haar broer eens is, om zo zoveel mogelijk informatie te krijgen. Je voelt het beklemmende angstige gevoel iedere keer tussen de zinnen door. En toch leest het boek makkelijk weg.

Het boek laat duidelijk zien hoe o.a. de broer, zussen en moeder duidelijk last hebben van de nukken van Wim. Echter ondanks dat Astrid gigantisch bang is voor haar broer en zoals ze zelf ook schrijft, weet dat ze het niet overleefd, merk je ook dat ze toch nog steeds heel veel liefde voor Wim voelt. En dat ze ook een groot schuldgevoel heeft dat ze gaat praten. Echter het moet, zoals ze zelf zegt.

Dit is een boek, wat historie zal schrijven. En wat je eigenlijk gelezen moet hebben. Dit is echt een mustread. Ik kan het iedereen aanraden om te lezen.

Gegevens van dit boek:
Titel: Judas
Auteur: Astrid Holleeder
Uitgeverij: Lebowski
Aantal pagina’s Paperback: 576
Aantal pagina’s E-book: 458
ISBN Paperback: 9789048825028
ISBN E-book: 9789048825035
Prijs Paperback: € 22,50
Prijs E-book: € 9,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com.

2 thoughts on “Astrid Holleeder – Judas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge