Astrid Holleeder – Dagboek van een getuige

Van Lebowski uitgevers ontving ik het boek “Dagboek van een getuige” geschreven door Astrid Holleeder om te lezen en er een recensie over te schrijven. Hier wil ik Lebowski uitgevers hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Waar Judas het verhaal is over de beslissing om te getuigen tegen haar broer Willem Holleeder, gaat Dagboek van een getuige over de consequenties van die ingrijpende beslissing. Wat zijn de gevolgen geweest voor het leven van de familie Holleeder: voor moeder Stien, zus Sonja, de kinderen en hun partners, de kleinkinderen, en vooral: voor Astrid zelf?

Dagboek van een getuige geeft een inkijk in het leven van iemand die noodgedwongen moet onderduiken en voor wie niets ‘normaal’ is. Van boodschappen doen tot een dagje naar het strand met de kinderen: niets is zonder risico. Of daar ooit verandering in komt, zal de toekomst leren. In 2018 vindt het proces tegen broer Willem plaats.

Dagboek van een getuige is een onthullend boek over hoe justitie met ‘gewone’ getuigen omgaat, en is het ontroerende relaas van een vrouw die afscheid heeft moeten nemen van een werkzaam leven, van een moeder die probeert het goede te doen voor haar kinderen en kleinkinderen, van een zuster en vriendin die haar omgeving altijd op sleeptouw neemt, én van een getuige in de zaak tegen haar broer: Astrid Holleeder.  
Nadat ik Judas gelezen had, was ik ook erg benieuwd naar het vervolg hierop. Zou Astrid het succes van het boek “Judas” kunnen evenaren? Al gaat dit boek veel meer over de gevolgen van het getuigen tegen haar broer. In Dagboek van een getuige, lezen we vooral hoe de levens van Astrid, Sonja en Sandra beperkt worden doordat ze getuigen tegen Willem Holleeder en ze op zijn dodenlijst staan. We lezen hoe Astrid haar werk opgeeft en hoe justitie met “gewone” getuigen omgaat. Terwijl criminele “kroongetuigen” wel de perfecte bescherming krijgen.

In dit boek krijgen we inzicht in het leven van vooral Astrid, maar ook van Sonja en Sandra. Astrid probeert veel bij justitie te bereiken, maar omdat ze niet in het getuigenbeschermingsprogramma willen, blijft alleen de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB) over en dit was eigenlijk niet bedoeld voor dit soort getuigen. Hierdoor vallen ze een beetje tussen wal en schip en moet over alles via de ambtelijke molen overlegd worden en die gaat welbekend heel erg langzaam. Hierdoor lopen de getuigen onnodig veel risico’s. Pas op het moment dat Astrid dreigt dat ze stoppen als getuigen, blijken dingen toch mogelijk te zijn.

Wat me wel opvalt is dat, vooral in het begin van het boek, er veel dingen herhaald worden, die je ook al in het boek Judas hebt kunnen lezen. Hoe bepaalde dingen gaan in het leven van Astrid. Maar nu staat niet Willem Holleeder centraal, nu staan Astrid, Sonja en Sandra centraal. Dit vind ik toch wel het grote verschil met Judas.

De schrijfstijl van Astrid is makkelijk leesbaar. En door het opschrijven in dagboek formaat, hoofdstukken worden aangeduid met datums en soms een extra naam of gebeurtenis, heb ik ook het gevoel alsof ik een echt dagboek aan het lezen ben. En dacht ik regelmatig, oh ik lees nog even een stukje. En ondertussen was dan bijna de hele middag of avond voorbij. Astrid bewijst dat ze naast advocaat ook een goede schrijfster is. En ik denk dat ze, als ze over andere dingen schrijft als haar eigen leven, nog een groter publiek kan bereiken.

Gegevens van dit boek:
Titel: Dagboek van een getuige
Auteur: Astrid Holleeder
Uitgever: Lebowski uitgevers
Aantal pagina’s paperback: 272
Aantal pagina’s E-book: 193
ISBN paperback: 9789048843510
ISBN E-book: 9789048843527
Prijs paperback: € 19,99
Prijs E-book: € 9,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge