Astrid Harrewijn – De eerste zin

We werden door Oona.Agency benaderd of wij wellicht interesse hadden om het eerste deel in de nieuwe feelgood-serie van Astrid Harrewijn te lezen. Nadat ik gelezen had, waar het boek over ging, had ik het vermoeden dat dit wel eens een leuke serie zou kunnen worden, en heb ik bevestigend terug geantwoord. We kregen al snel per kerende mail het recensie-exemplaar in onze digitale brievenbus. Hier willen we Oona.Agency hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op internet over dit boek: Elkie, nog net geen dertig, heeft maar één droom. Ze wil bibliothecaris worden en de mooiste bibliotheken van de wereld bezoeken. Als die droom in duigen valt, gaat ze op dwingend advies van haar familie naar een vriend van haar vader die in Florida een sportschool heeft. Het wordt namelijk tijd dat Elkie gaat nadenken over haar leven; hoe nu verder?

Maar Elkie zou Elkie niet zijn als in Florida alles compleet anders loopt. Een serie misverstanden maakt haar verblijf tot een rollercoaster aan toestanden. Gelukkig weet ze zich gesteund door de voornamelijk bejaarde clientèle van de sportschool en haar vriendinnen Soda en Milou met wie ze een bijzonder verbond heeft gesloten om elkaar nooit meer uit het oog te verliezen.

De cover

De cover komt vrolijk op mij over en hij geeft mij meteen een vrolijk gevoel. Het beeld ook goed uit wat er in het verhaal staat te gebeuren. Deze cover zou me zeker opvallen in de digitale boekhandel.

De auteur

Astrid Harrewijn studeerde rechten en was daarna werkzaam als vertaalster. Na het winnen van een schrijfwedstrijd debuteerde ze in 2006 met de roman Ja kun je krijgen. Ze heeft inmiddels zeven romans gepubliceerd. Ze heeft een onmiskenbaar eigen stijl en schrijft met humor over de valkuilen van ons dagelijks bestaan. Astrid Harrewijn woont in Den Haag met haar man en hond Saartje, en heeft twee studerende dochters.

Het verhaal

De vader van Elkie betaalt voor haar het ticket vanuit Londen terug naar huis, want Elkie is helemaal blut. Ze heeft er altijd van gedroomd om bibliothecaris te worden, maar deze droom is in duigen gevallen. Haar broer en zus zijn succesvol en haar familie weet niet goed wat ze met haar aan moeten. Daarom besluit haar vader dat ze maar een tijdje naar zijn beste vriend in Florida moet gaan, om te overdenken wat ze nu echt met haar leven wil.

Eenmaal aangekomen op het sportresort loopt alles anders dan gepland en Elkie zou Elkie niet zijn als ze deze misverstanden niet in stand houdt en deze kans met beide handen aangrijpt, ook al moet ze daarvoor een hoop leugens verzinnen. Gelukkig vindt de bejaarde clientèle van de sportschool haar geweldig en steunen haar oude huisgenootjes Soda en Milou haar via de mail.

Mijn mening

Ik moet eerlijk bekennen dat ik nog niet eerder een boek van Astrid Harrewijn gelezen had. Bryan las eerder ‘De stroopwafelshop‘ en was hier enthousiast over en omdat de korte inhoud van dit boek mij aansprak werd het nu toch eens tijd dat ik ook een boek van haar hand ging lezen. En tjonge… dat had ik veel eerder moeten doen, want wat heeft Harrewijn een heerlijke schrijfstijl.

Elkie is het zwarte schaap van de familie en haar zus heeft haar ooit saai en voorspelbaar genoemd en dit neemt ze voor waarheid aan. Harrewijn krijgt het met een paar woorden voor elkaar om een sfeer te creëren. Tijdens de familiebijeenkomst had ik meteen het ongemakkelijke gevoel te pakken van Elkie toen ze aangesproken werd, dat ze niks van haar leven maakte en haar vader haar ticket betaald heeft.

Elkie wordt in Florida al snel Ilse en Elkie helpt dit misverstand niet uit de wereld. Ze besluit deze kans te grijpen. En wat daarbij opvalt is dat ze als Ilse meer haar mannetje staat als Elkie. Ze is veel doortastender dan dat ze als Elkie was. En ook al weet ze in eerste instantie niet hoe ze haar taak moet volbrengen, uiteindelijk heeft ze een briljant idee. Ze voelt zich als een vis in het water en heeft een goede klik met de bejaarde sporters. Aangezien ze toch ook iets van haar leven wilt maken, besluit ze de bejaarde sporters ook enkele levensvragen te stellen tijdens de interviews die ze afneemt. En hierdoor krijgt ze toch bepaalde inzichten en weet ze uiteindelijk wat ze wilt.

Het verhaal eindigt met een cliffhanger. Ik ben aan de ene kant benieuwd of het volgende deel over Elkie gaat die verder reist naar LA of dat we meer te weten komen over Milou of Soda, die beiden ook genoeg meemaken. Ik ben hoe dan ook nieuwsgierig naar deel 2 van de serie.

De belangrijke personages zijn erg goed uitgewerkt en ik had echt een gevoel alsof ik zelf ook in het sportresort rond liep en zelf meemaakte wat Ilse/Elkie allemaal beleefde. Ik vond het echt jammer toen ik het boek uit had en kan dan ook niet wachten tot het volgende deel verschijnt en Harrewijn vertelde dat het tweede deel nog deze zomer verschijnt. Jippie! En het derde deel kunnen we in de winter verwachten. Ik zit er in ieder geval al klaar voor.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan het inkijkexemplaar op bol.com.

Gegevens van dit boek:
Titel: De eerste zin
Serie: De eerste
Auteur: Astrid Harrewijn
Uitgever: Kobo Original
Aantal pagina’s e-book: 308
ISBN e-book: 9781774537886
Prijs e-book: € 11,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com of te lezen via Kobo Plus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge