Anya van der Gracht – Toen was je weg

Anya kwamen wij tegen tijdens het Thrillerfestival in Zoetermeer. Nadat ik in gesprek kwam met haar gaf ze me haar boeken mee en ik sprak af dat ik zeker één van haar boeken zou lezen. We willen Anya dan ook hartelijk bedanken voor het ontvangen recensie-exemplaar.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Janine en haar zoon Jack zijn nog steeds op de vlucht voor haar ex-man, Sjaak. Nu ze samen is met haar nieuwe man, Harry, hoopt ze dat er eindelijk rust komt. Het tegendeel is waar. Haar ex weet hen elke weer te vinden. De sluipmoordenaar ‘onverwerkt trauma’ wacht tot hij rustig zijn slag kan slaan.

Een aangrijpend verhaal, gebaseerd op waarheid, dat je ontroert, een traan geeft en laat beseffen hoe groot de veerkracht van een mens is.

De cover

Op de cover staat een oude gele Mercedes bij een kerkhof. Doordat het een foto is en deze ook oud lijkt, heb ik meteen het gevoel dat dit een waargebeurd verhaal is. Doordat een gele Mercedes een belangrijke rol speelt in het verhaal vind ik de cover erg goed gekozen.

De auteur

Anya van der Gracht (1957) schrijft het liefst op waarheid gebaseerde romans. Positiviteit, doorzettingsvermogen en humor vormen de rode draad in aangrijpende verhalen. In 2017 debuteerde Anya met ‘Achter tralies beland’.

Boektrailer

Mijn mening

Anya had mij een tijdje terug via Facebook benaderd met de vraag of ik haar nieuwste boek wilde lezen, aangezien ik in het verleden niet super enthousiast over haar eerste boek was, en hier ook wat gesteggel over had met Anya, heb ik heel hard geroepen dan lees ik wel niks meer van deze auteur. Maar ik moet eerlijk bekennen dat ik wel altijd de heel positieve recensies langs zag komen, en hoe nieuwsgierig ik dan ook ben, ik ben ook een echt eigenwijs en houdt mijn poot stijf 😀 Totdat we Anya bij het thrillerfestival tegenkwamen en zij spontaan op mij afkwam en zei dat ze even met Mevrouw Koukleum wilde kletsen. Hier houd ik van. Gewoon op de man (oké vrouw) af en zeggen wat je denkt. Dit gaat face to face net wat makkelijker dan online. Al snel was het kleine gebeuren van jaren geleden uitgepraat en gaf ze aan dat ze haar debuut inderdaad herschreven had. Nog gezellig gekletst met Anya en toen gaf ze aan dat ze mij de andere delen ook meegaf zodat ik deze toch kon gaan lezen en ze heeft mij volledig overtuigd. Wat kan zij schrijven!!! In ‘Toen was je weg’ zie je duidelijk dat Anya gigantisch gegroeid is. En ik ben blij dat Anya mij overtuigd heeft en mij haar boeken cadeau gedaan heeft, want wat heb ik dit boek verslonden.

Het verhaal begint met een proloog waarin in het kort verteld wordt wat er vooraf gegaan is en wat er dus met Janine en haar zoon Jack gebeurd is.

Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Janine. Door de rechttoe, rechtaan schrijfstijl van Anya komt het verhaal meteen goed binnen. Janine is, samen met haar nieuwe partner Harry en haar zoontje Jack, op de vlucht voor haar ex Sjaak. Sjaak heeft Janine tijdens haar huwelijk met hem echt geterroriseerd. Sjaak achtervolgt haar en iedere keer als hij hen gevonden heeft, slaan ze opnieuw op de vlucht, naar een andere woonplaats, waar weer nieuw werk en een nieuwe school voor Jack gezocht moet worden. Het is bijna niet voor te stellen in welke hel Janine leeft, maar als je denkt dat ze nu, met haar nieuwe relatie in de hemel terecht gekomen is, komt bedrogen uit. Ook met Harry heeft Janine genoeg te stellen en er komen heftige onderwerpen ter sprake, zoals drankproblemen, op de vlucht zijn, onmacht omdat ze niet geloofd wordt door instanties en misbruik. Anya durft echt onderwerpen aan te snijden zonder het mooier te maken dan het is. Ook durft ze Janine zelf een spiegel voor te houden en haar eigen tekortkomingen worden ook helder en duidelijk neergezet.

Wat ik alleen miste, is dat in de proloog geschreven wordt dat Janine de onmenselijke pijn van het gemis van Sandra, het tweelingzusje van Jack naar de achtergrond hoopt te verbannen, echter deze pijn komt niet echt aan bod in het verhaal, wat ik eigenlijk een klein gemis vind, maar dit is zo’n minimaal dingetje dat het mij wel bijgebleven is, maar ik het niet echt gemist heb tijdens het lezen. Het was meer iets, waar ik achteraf over nadacht, aangezien ik vaak na het boek de proloog nog eens lees, omdat dan meteen de puzzelstukjes op zijn plek vallen.

Je merkt dat Anya echt gegroeid is in haar schrijven. Als ik dit boek vergelijk met het eerste boek wat ik van haar gelezen heb, is het een verschil van dag en nacht en zou ik niet zeggen dat dit door dezelfde auteur geschreven is.

Ik lees Nederlands Challenge

Dit is het tiende boek van dit jaar wat ik lees voor de ‘Ik lees Nederlands Challenge 2023’. Ik wil dit jaar minimaal 50 boeken gaan lezen die oorspronkelijk in de Nederlandse taal geschreven zijn. Mijn overzicht van de gelezen boek vind je hier. Wil je ook meedoen aan deze challenge? Lees er dan hier alles

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Toen-was-je-weg

Gegevens van dit boek:
Titel: Toen was je weg
Auteur: Anya van der Gracht
Uitgever: Ellessy
Aantal pagina’s paperback: 210
Aantal pagina’s e-book: 210
ISBN paperback: 9789492551573
ISBN e-book: 9789492551962
Prijs paperback,: € 19,50
Prijs e-book: € 8,95

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Boekenwereld en Libris.
Dit boek is ook te lezen via Kobo Plus en Storytel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge