Anya Niewierra – Het dossier

Van B for Books ontving ik “Het dossier” geschreven door Anya Niewierra om er een recensie over te schrijven. Hier wil ik B for Books hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op internet: Na haar veelbelovende debuut ‘Vrij uitzicht’ dat genomineerd werd voor zowel de Debutantenprijs, de Schaduwprijs als Beste Thriller, komt Anya Niewierra nu met ‘Het dossier’.

Deze nieuwe thriller maakt de hooggespannen verwachtingen meer dan waar.
De ingrediënten; de voormalige DDR, kunstvervalsing van belangrijke expressionisten én een orgaanroof zijn door Niewierra nauwgezet in elkaar vervlochten tot dé ultieme thriller. De 46-jarige weduwe Josta Bresse wordt op een ochtend wakker en blijkt slachtoffer van een orgaanroof. Tijdens het onderzoek naar de daders ontdekt de Nederlandse recherche dat de identiteit van Josta is ‘gewist’. Na een aanslag op haar leven duikt ze onder. Ze besluit het heft in eigen hand te nemen en zelf op onderzoek uit te gaan. De speurtocht voert haar terug naar Oost-Berlijn waar ze werkte als kunstvervalser. De ‘Königstein-Gruppe’, het team van kunstvervalsers waar zij in 1988 deel van uitmaakte, werkte in opdracht van het toenmalige DDR-regime. Vlak voor de val van de Muur werd het team gearresteerd en naar de gevangenis Hohenschönhausen afgevoerd. Reden: het Dossier waarin de DDR-top de geheime vervalsingsactiviteiten documenteerde, bleek verdwenen. 25 jaar later blijkt dit Dossier reden voor moord, want er zijn personen die koste wat het kost hun DDR-verleden willen afdekken. Opgejaagd als een wild dier probeert Josta Bresse het Dossier in handen te krijgen, maar de macht en de invloed die de daders hebben, blijkt groot. Enorm groot.

Ik had nog niks van Anya Niewierra gelezen. Dus dit was voor mij een hele nieuwe schrijver. Ik las waar het boek over ging en dit sprak me heel erg aan. Toen ik ook nog las, dat Anya Niewierra oorspronkelijk uit Kerkrade komt, wist ik dat ik deze schrijver moest leren kennen. Ik woon zelf ook in Kerkrade dus een plaatselijke schrijver heeft toch altijd iets extra’s vind ik.

De cover van het boek spreekt mij persoonlijk niet zo aan. Het heeft een gelige kaft. In de letters van “Het dossier” zie je 2 ogen. Dit valt echter pas op als je het boek beter bekijkt. Ook staat er de tekst “Stasi * Klassifiziert op. Hierdoor wordt al meteen duidelijk dat het over iets van de DDR gaat. Ook als je nog niet weet waar het boek over gaat.

Ik begon erg enthousiast in het boek te lezen. En de spanning heeft je meteen te pakken. Het boek begint op 18 april 2014 als Josta Bresse, geboren als Josta Wolf wakker wordt en een litteken op haar onderbuik ontdekt. Ze merkt dat ze een dag of 10 uit haar geheugen mist. Het dringt langzaam tot haar door dat er iets vreselijks is gebeurd. Als ze aangifte gaat doen, ontstaan er nieuwe problemen over haar identiteit.

Josta heeft, na het overlijden van haar man David, weinig contacten, echter wel een goede band met haar buurvrouw Eva Hermans. Dit is de enige persoon met wie ze dingen deelt. Na een aantal gewelddadige incidenten staat haar wereld op de kop en Josta vermoedt dat dit terug te voeren is na haar tijd in de DDR, toen ze voor de overheid kunstwerken vervalste. Ze besluit dan ook het heft in eigen hand te nemen en reist af naar Oost-Berlijn. Waar ze samen met o.a. de journalist Tom Adler op onderzoek gaat en veel informatie over haar verleden boven water krijgt. Vooral ook over de tijd dat ze Echter ook hier is het gevaar nog niet geweken.

Het verhaal houdt je meteen in zijn greep. De hoofdstukken vanuit Josta worden afgewisseld door schuingedrukte hoofdstukken die aan Emma gericht zijn en waarbij in eerste instantie nog niet duidelijk is, wie de verteller is, echter dit wordt naar mate het boek vordert duidelijker.
Door de korte hoofdstukken en de bondige schrijfstijl van Anya Niewierra word je echt het verhaal ingezogen. Ze weet de heftige stukken goed te beschrijven zonder al te gedetailleerd te worden. Echter andere zaken, zoals de kennis van een kunstenaar weet ze goed te beschrijven waardoor dit erg geloofwaardig overkomt.

Dit boek is echt een thriller van een wereldformaat. Ik denk wel dat sommige wel wat problemen zouden kunnen krijgen met de Duitse woorden die regelmatig voorbij komen, al is het verhaal, denk ik, heel goed te volgen zonder deze Duitse woordkennis. Ik heb in ieder geval weer een favoriete schrijver erbij. En ik ga ook snel haar boek Vrij uitzicht lezen.

Gegevens van dit boek:
Titel: Het Dossier
Auteur: Anya Niewierra
Uitgever: B for Books
Aantal pagina’s Paperback: 320
ISBN Paperback: 9789085164210
Prijs Paperback: € 19,95

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com & Ako.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge