Anya Niewierra – De Camino

Toen we zagen dat Anya een nieuw boek uit ging brengen was onze interesse gewekt. Nadat ik toen ook nog hoorde dat Anya zelf ook de Camino gewandeld heeft, wist ik zeker dat ik dit boek moest lezen. Na een mailtje naar de uitgever kregen we het boek vrij snel na verschijning in onze brievenbus. Hier willen we LS Amsterdam hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: De 44-jarige chocolatier Lotte Bonnet woont al jaren gelukkig in Zuid-Limburg met haar man Emil, een voormalige vluchteling uit Bosnië. Maar dan pleegt Emil onverwacht zelfmoord tijdens het lopen van de Camino en blijft Lotte ontredderd achter.

Als ze elf maanden later naar Bosnië reist om zijn as uit te strooien, ontdekt Lotte dat Emil heeft gelogen over zijn identiteit. Ze schakelt een advocaat uit Sarajevo in om onderzoek te doen naar zijn verleden, en die komt tot een schokkende ontdekking.

Ondertussen gaat Lotte zelf de Camino lopen, exact volgens de route en planning van Emil. Ze wil achterhalen wat hem tot zijn wanhoopsdaad dreef. Maar iemand volgt haar, iemand die niet wil dat ze de waarheid ontdekt…

De cover

Op de cover staat een verlaten paadje met groene heide. Het kronkelt naar een onbekende bestemming. De lucht is turquoise. De cover spreekt mij erg aan en ik vraag me meteen af waar het pad naar toe leidt. Ik zou het boek meteen opgepakt hebben in de boekhandel om de achterflap te gaan lezen, vooral ook omdat de naam van Anya Niewierra op de cover staat.

De auteur

Anya Niewierra schreef eerder de thrillers ‘Vrij uitzicht’ en ‘Het dossier‘. Haar boeken werden genomineerd voor meerdere prijzen. Met haar derde thriller, ‘Het bloemenmeisje‘, won ze de Hebban Thrillerprijs voor het beste boek van het jaar. Ze woont, schrijft en schildert afwisselend in Zuid-Limburg en in de Pyreneeën.

Het verhaal

Lotte Bonnet is een succesvolle chocolatier en woont al enkele jaren samen met haar man Emil in Zuid-Limburg. Emil is een voormalige vluchteling uit Bosnië. Als Emil, net herstelt van kanker, de Camino gaat lopen, pleegt Emil geheel onverwachts zelfmoord op de Camino. Lotte blijft verbijsterd achter.

Lotte gaat elf maanden later naar Bosnië om de as van Emil uit te strooien en dan blijkt dat de identiteit van Emil niet klopt. Ze besluit meteen een advocaat uit Sarajevo in te schakelen om op onderzoek uit te gaan naar het verleden van Emil. Hij komt tot een schokkende ontdekking.

Lotte heeft besloten om precies één jaar later zelf de Camino te lopen op precies dezelfde dagen en volgens precies dezelfde planning. Ze wil weten wat Emil tot deze wanhoopsdaad dreef. Maar er gebeuren vreemde dingen. Iemand volgt haar en diegene wilt niet dat Lotte achter de waarheid komt.

Mijn mening

Anya Niewierra had tijdens haar bezoek aan ‘Koukleum meets auteurs’ al verteld waar haar nieuwe boek over zou gaan. Toen ze vertelde dat dit boek aan de ene kant over iemand uit voormalig Joegoslavië, en de oorlog die daar gewoed had, zou gaan en aan de andere kant het wandelen van de Camino, was mijn interesse gewekt. Anya krijgt het tot nog toe altijd voor elkaar om twee onderwerpen die nagenoeg niks met elkaar te maken hebben, formidabel aan elkaar te koppelen. Dit speelt ze ook bij ‘De Camino’ weer voor elkaar.

Het verhaal wordt verteld van uit twee perspectieven. Aan de ene kant de verhaallijn van Lotte en je kunt regelmatig een brief lezen. En vooral de brief geeft steeds heftige informatie, maar pas in het laatste deel van de brief krijgt Lotte de informatie die zij zo graag wil weten. Maar ook als lezer word je steeds nieuwsgieriger naar de antwoorden, met als gevolg dat je continue door wilt lezen. (Al is dat absoluut geen straf).

De mooie omgevingen weet Niewierra perfect te schetsen, waardoor je zelf het gevoel hebt alsof je samen met Lotte meeloopt. Je volgt de weg die Emil gelopen heeft, en hierdoor krijgt Lotte steeds kleine aanwijzingen die er voor zorgen dat Lotte steeds meer vragen heeft. Ook gebeuren er tijdens het wandelen allerlei toevalligheden, waarbij je als lezer al snel vraagtekens zet en waardoor je de spanning voelt toenemen. Je hebt hierdoor de neiging om ook zelf je omgeving in de gaten te houden. Ondanks dat er nergens bloed vloeit, behalve dan bij de opgelopen blaren wellicht, is het verhaal toch gigantisch spannend en is het een thriller van formaat.

Tijdens het lopen van de Camino merk je dat Lotte echt op zichzelf aangewezen is en hierdoor terug geworpen wordt op haar eigen zintuigen en deze extra geprikkeld worden. Ze krijgt hierdoor regelmatig nieuwe ideeën voor haar chocolade-ontwerpen. En ook dit weet Niewierra op zo’n manier te omschrijven dat je zin krijgt om de ontwerpen die Lotte in haar hoofd heeft te gaan proeven.

De brieven geven een duidelijk beeld van de oorlog in voormalig Joegoslavië en dit beeld is schokkend. Het laat een verdrietig beeld zien hoe vrienden onbedoeld vijanden worden vanwege etnische achtergronden en ze vervreemden van elkaar totdat ze uiteindelijk als beulen tegenover elkaar staan en ze alleen uit slechte opties kunnen kiezen. De Servische jeugd krijgt al vroeg geleerd dat ze de Kroaten en Bosniaks moeten haten door het oorlogsverleden in de Kroatische ustaša van hun ouders en grootouders.

Niewierra schrijft niet zomaar een boek. Je merkt dat ze echt research doet en weet waar ze over schrijft. En dat zie je ook aan de lange literatuurlijst die zij geraadpleegd heeft tijdens het schrijven van dit boek. Maar dit komt ook de kwaliteit ten goede. Niewierra schrijft een boek met inhoud. Niet alleen de hoofdpersonen hebben een hoop dingen te overdenken, ook als lezer word je gedwongen over dingen na te denken. En dit is ook de kracht van de boeken van Niewierra. Iedere keer denk je met haar boeken nu heeft ze haar top bereikt, maar de volgende keer weet ze me toch weer te verrassen en heeft ze de lat nog wat hoger voor zichzelf gelegd. Het zou me niks verbazen als internationale uitgevers aan de deur kloppen voor dit boek of als de rechten verkocht zouden worden voor een verfilming. Ik kijk in ieder geval uit naar een volgend boek van Niewierra. Al zullen we hier, helaas, wel weer even op moeten wachten, want Niewierra kennende zal ze wederom gedegen onderzoek gaan doen.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

file

Gegevens van dit boek:
Titel: De Camino
Auteur: Anya Niewierra
Uitgever: LS Amsterdam
Aantal pagina’s paperback: 384
Verteller luisterboek: Charlotte Lap
Duur luisterboek: 13:00:52
ISBN paperback: 9789024582273
ISBN e-book: 9789024582280
ISBN luisterboek: 9789024594306
Prijs paperback: € 20,99
Prijs e-book: € 12,99
Prijs Luisterboek: € 14,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.
Dit boek is ook te beluisteren via Kobo Plus.

One thought on “Anya Niewierra – De Camino

  1. Dag,
    Ik las uw review bij Bol.com. Het boek sprak mij direct aan! Ook vanwege de 2 verschillende aspecten.
    Ik heb wel een kanttekening:; op bezoek 11 stroomt al bloed!!
    Door mijn nieuwsgierigheid ben ik nu op jullie site beland. Wat een bron aan informatie en inspiratie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge