Anya van der Gracht – Achter tralies beland – overleven met een narcist

Ik heb Anya van der Gracht een e-mail gestuurd aangezien de korte inhoud van het boek me erg aansprak. Anya is de schrijfster van het boek “Achter de tralies beland”. Na een gesprek met haar kreeg ik haar boek om een recensie over te schrijven. Hier wil ik Anya hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Een jonge vrouw wordt verliefd en droomt van een goed huwelijk met veel kinderen. Op de ochtend na haar trouwdag krijgt ze echter te horen dat haar nieuwbakken man helemaal geen kinderen wil. Al snel komt ze erachter dat ze in de armen van een narcist is gevallen en dat een uitweg onmogelijk lijkt. Haar leven verandert in een horrorfilm als blijkt dat deze agressieve man aan schizofrenie lijdt. Ze leeft in een gevangenis en in eenzaamheid. Door op zoek te gaan naar manieren om hiermee om te kunnen gaan, denkt ze een kleine uitweg te zien en probeert ze haar kans te grijpen. Zal het haar lukken om voor altijd weg te komen? 

Ik was erg benieuwd naar dit boek, aangezien dit boek gebaseerd is op een waargebeurd verhaal. Waargebeurde verhalen hebben al snel mijn aandacht. De korte inhoud van dit boek klonk behoorlijk heftig, dus ik werd hierdoor nog nieuwsgieriger. Vooral hoezo blijft iemand bij een narcist? Wat drijft een narcist? Dat soort dingen vraag ik me altijd af en ik hoop dan dat ik dit soort dingen in een boek terug vind.

In Achter tralies beland wordt een jonge vrouw verliefd en droomt van een goed huwelijk. Haar moeder zegt dat deze man niks voor haar is, maar ze is gelukkig. Echter de droom die ze heeft, van een goed huwelijk met veel kinderen spat op de ochtend na haar trouwdag al kapot. Haar man zegt dat hij helemaal geen kinderen wilt. Ze blijkt in de armen van een narcist gevallen te zijn. Ze gaat op zoek naar manieren om ermee om te kunnen gaan en ze probeert haar kans te grijpen. Zal het haar lukken om uit de handen van de narcist te komen?

Het boek begint als een roman. Je leert Janine kennen en Janine droomt weg bij momenten dat ze nog thuis bij haar ouders woont. Na een korte relatie met Thomas, maakt Thomas het uit. Ze blijft een tijd treuren, maar op een bepaald moment besluit ze toch weer te gaan dansen. Hier leert ze Sjaak kennen. Sjaak is heel hoffelijk en heeft voor haar gevoel alles wat een man moet hebben. Echter op het moment dat ze met Sjaak getrouwd is, draait hij als een blad aan een boom om. Hij zegt al meteen dat hij geen kinderen wilt. Iets waar Janine al lang van droomt.

In het begin had ik echt het gevoel dat ik een roman ging lezen. Echter op een bepaald moment merk je dat dit verandert. Je krijgt dan meer te zien wat Janine moet doorstaan met Sjaak. Echter zie ik nergens de emoties echt van Janine te voorschijn komen. Het boek is voor mijn gevoel redelijk afstandelijk geschreven, waardoor het me helaas niet echt heeft weten te raken. Het boek geeft je wel een inkijkje in hoe het leven met een narcist is, maar doordat ik het gevoel heb dat er geen gevoel bij komt kijken, komt het op mij heel afstandelijk over en heb ik wel een inkijkje gekregen dat je steeds op de vlucht blijft, maar wat dit echt met de persoon doet… Dat blijft naar mijn gevoel redelijk onderbelicht…

Wat ik ook jammer vind, is dat er toch nog wat foute dingen in staan, die met een goede redactie er makkelijk uit gehaald waren. Ik heb dingen die ik tegengekomen ben, aan Anya van der Gracht doorgegeven, wellicht kan dit in een volgende druk meegenomen worden.

Als in dit boek meer het gevoel naar voren gekomen was en duidelijker de angst die Janine ervoer en verlamde dan had dit boek me zeker weten wel weten te raken.

Gegevens van dit boek:
Titel: Achter tralies beland – Overleven met een narcist.
Auteur: Anya van der Gracht
Uitgever: Boekscout
Aantal pagina’s: 148
ISBN: 9789402241617
Prijs: € 18,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge