Annette van Luyk – Getekend door een sekte

Ik zag op sociale media dat Annette bezig was met een nieuw boek, aangezien haar voorgaande boeken mij altijd erg goed bevielen, werd ik natuurlijk nieuwsgierig. Deze keer was het een iets ander boek, ze had er waargebeurde elementen aan toegevoegd. Dit is natuurlijk nog meer een boek wat bij Koukleum aansluit, dus ik kon het niet laten om te reageren en na een gesprek met Annette hebben we afgesproken dat ik een recensie zou schrijven over haar boek. Rond de verschijningsdatum viel het recensie-exemplaar dan ook op onze deurmat. Hier wil ik Annette van Luyk en Davey Jones Publishing hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Christine is vijf jaar oud als haar ouders zich aansluiten bij een extreme afsplitsing van een sekte waar rituelen, kindermisbruik en geweld aan de orde van de dag zijn. Ze wordt regelmatig naar een kolonie gestuurd waar kinderen uit de sekte worden gehersenspoeld en misbruikt. Maar ook thuis is ze verre van veilig…

Door haar ijzeren wilskracht ontsnapte ze uit de hel van haar jeugd, maar dat ging niet zonder slag of stoot. Christine is nu een stoere, dappere vrouw die het heft in eigen hand nam, maar door haar traumatische verleden getekend blijft voor het leven.

De cover

Op de cover zit een jong meisje ineengedoken met haar hoofd tussen haar knieën tegen een boomstam. Het komt op mij over alsof het meisje verdriet heeft. Ik word hierdoor nieuwsgierig naar het verhaal en zou het boek zeker opgepakt hebben in de boekhandel.

De auteur

Annette van Luyk (1962) komt uit Den Haag. Ze werkte jarenlang als purser bij KLM.

Haar eerdere romans kunnen het beste worden omschreven als avontuurlijk met een flinke dosis spanning en een vleugje romantiek.

Mijn mening

Ik las eerder al ‘Een perfecte illusie‘, ‘Roadtrip Italia‘ en ‘De bucketlist‘ en was over alle boeken erg enthousiast. Dus toen ik zag dat Annette van Luyk een nieuw boek ging uitbrengen, hoefde ik niet lang na te denken, ook dit boek wilde ik lezen. Toen ik ook nog eens zag dat deze roman op waargebeurde feiten gebaseerd was, werd ik helemaal enthousiast. Ik houd van waargebeurde verhalen. Dus het duurde mij eigenlijk te lang voordat ik dit boek kon gaan lezen, maar omdat wij altijd de volgorde van binnenkomst aan houden, of er moeten andere afspraken gemaakt worden, kon ik niet meteen gaan lezen. Maar uiteindelijk was ‘Getekend door een sekte’ dan toch aan de beurt. Ik begon enthousiast te lezen. Wat ik altijd fijn vind, is als het boek ook tegelijkertijd te luisteren is via Kobo Plus. Dit was nu ook het geval. Dan komt het verhaal op de een of andere manier intenser binnen.

Het verhaal begint met een voorwoord. Hierin vertelt Annette waar het boek over gaat en hoe ze te werk is gegaan met dit boek. Het mooiste vind ik toch wel de laatste regel in het voorwoord. 🙂

Dus… dit verhaal is waargebeurd. Met uitzondering van alle stukken die ik compleet verzonnen heb.

Hierna krijgen we de proloog. In deze proloog lezen we dat de ik-persoon (Christine) in de kelder zit en hoort dat papa de kelder binnen komt. Haar zus Ingrid verstijfd meteen. Christine heeft meteen in de gaten dat het mis is en dat ze hun vader moeten vrezen. De toon is meteen gezet en ik wil snel doorlezen. Wat is hier aan de hand? Wat gebeurt er met Christine en Ingrid?

Annette van Luyk heeft met ‘Getekend door een sekte’ een ander boek geschreven dan haar voorgaande boeken. Waren haar voorgaande boeken spannende romans met een toch wel luchtig onderwerp, dit boek is serieuzer en donkerder dan de voorgaande boeken van haar hand. Echter bewijst ze met dit boek dat ze ook dit ontzettend goed en respectvol weet te omschrijven. Doordat dit verhaal is gebaseerd op waargebeurde feiten en Van Luyk hier omheen bepaalde zaken heeft moeten verzinnen om de hiaten op te vullen, merk je dat ze zich echt in het verhaal van Christine verdiept heeft. Ondanks dat Van Luyk zegt dat ze geen journalist is, merk je dat ze echt wel goede research gedaan heeft naar dit onderwerp. De invloed die de sekte op Christine blijft houden, maar zeker ook de afschuwelijke maatregelen die de sekte treft om Christine weer ’thuis’ te krijgen, zijn op zo’n manier opgeschreven dat je de kriebels krijgt en je afvraagt hoe ouders zo gehersenspoeld kunnen worden. Maar is dit dan alleen een boek over de heftige dingen die Christine meegemaakt heeft? Absoluut niet en dat zorgt net voor het mooie en unieke aan dit verhaal. Ondanks alle heftige dingen die zij meegemaakt heeft, blijft ze hoop houden en ziet ze steeds een zonnestraal, waarop zij haar leven kan bouwen en zie je dat ze ondanks alles niet breekt. Dit laat zien hoe sterk Christine is, als kind, als ze besluit om zelf te overleven in de Ardennen, maar ook als volwassenen vrouw, als ze een eigen paardenstal bezit. Deze mooie momenten geven hoop en laten zien wat voor krachtig mens Christine is.

Met ‘Getekend door een sekte’ heeft Annette van Luyk voor mij zich nogmaals bewezen dat ze een auteur van de bovenste plank is. Ze weet zo’n heftig onderwerp zo te brengen dat je gewoon verder moet lezen en dit onderwerp moet gewoon onder de aandacht komen, want dit soort zaken gebeuren nog steeds en kan pas stoppen als er ruchtbaarheid aan gegeven wordt. Dit boek is voor mij één van de beste boeken van dit jaar.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan onderstaand leesfragment.

9789464494143

Gegevens van dit boek:
Titel: Getekend door een sekte
Auteur: Annette van Luyk
Uitgever: Davey Jones Publishing
Aantal pagina’s paperback: 247
Aantal pagina’s e-book: 206
Verteller luisterboek: Joke Fictoor
Duur luisterboek: 09:19:13
ISBN paperback: 9789464494143
ISBN e-book: 9789464494150
ISBN luisterboek: 9789464494365
Prijs paperback: € 18,95
Prijs e-book: € 9,95
Prijs luisterboek: € 16,95

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Boekenwereld en Bruna.
Dit boek is ook te lezen en te beluisteren via Kobo Plus en Storytel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge