Annette van Luyk – Een perfecte illusie

Annette van Luyk benaderde mij via de website of ik interesse had om haar boek “Een perfecte illusie” te recenseren. Dit zag ik natuurlijk wel zitten. De korte inhoud van dit boek sprak me zeer zeker aan en na een mailtje naar de uitgever had ik het boek vrij snel op de deurmat liggen. Hier wil ik Annette van Luyk en Uitgeverij De Fontein dan ook hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Een perfecte illusie van de Nederlandse Annette van Luyk is perfect voor de fans van Suzanne Vermeer.
Hoe dom kun je zijn om in te gaan op de avances van een vaag figuur op een datingsite? Dat vraagt Ellen – gescheiden, kinderen het huis uit – zich ook af, wanneer ze bedrogen uitkomt na een hevige online verliefdheid. Gedesillusioneerd en bijna bankroet, besluit ze het er niet bij te laten zitten. Ze gaat op zoek naar de man die haar zo heeft belazerd. Dat brengt haar naar Ghana, Afrika, waar ze zich steeds verder verdiept in de praktijken van de “Sakawa-boys’, jongens die op slinkse wijze Westerse vrouwen tot hun slachtoffer maken. Maar haar zoektocht is niet zonder gevaren… 

De cover

De cover laat een vrouw zien aan het strand, waarbij ze de zee inloopt men stralend blauwe lucht. De cover geeft me een echt zomers gevoel. Op de cover staat de quote “Wanneer Ellen online verliefd wordt en bedrogen uitkomt, laat ze het er niet bij zitten”. Onderaan staat “Voor de lezers van Suzanne Vermeer”.  De quotes zorgen ervoor dat ik extra nieuwsgierig ben naar het boek. Vooral met warm weer vind ik de boeken van Suzanne Vermeer altijd heerlijk om te lezen. Een echt vakantie gevoel krijg ik dan, dus ik ben benieuwd of dit met dit boek ook het geval is. Ik zou dit boek zeker opgepakt hebben in de boekhandel.

De auteur

Annette van Luyk studeerde culturele antropologie en communicatie. Bij KLM werkte ze als purser en later is ze gaan werken als teammanager in de thuiszorg. Een van haar hobby’s was acteren. Door deze hobby leerde ze zich goed te verplaatsen in andere personages. Door improvisatielessen leerde ze haar fantasie te laten stromen. Dit bleken ideale hulpmiddelen voor het schrijven van haar debuut “Een perfecte illusie”. Om goed voor bereid te zijn ging ze een online cursus thriller schrijven volgen bij Marelle Boersma. Om de puntjes op de i te zetten is ze naar Portugal afgereisd om een bezoek te brengen aan Marelle Boersma.  De inspiratie voor het boek had ze al langer in haar hoofd doordat een vriendin van haar online verliefd werd en zo slachtoffer geworden is van fraudepraktijken. Ze bleek niet het enige slachtoffer te zijn. Dus het idee voor haar boek was al snel geboren.

Het verhaal

Nadat Ellen tien jaar geleden gescheiden is, heeft ze haar leven weer aardig op de rit. Ze heeft een leuke baan en leuk werk, maar ze vind het toch langzaam weer tijd worden voor een nieuwe relatie. Na aanraden van vrienden heeft ze online een profiel aangemaakt op een dating website. Ze krijgt een hoop reacties, maar na een aantal gesprekken die op niks uitlopen, komt ze in gesprek met John Parker. Ze heeft een goede klik met hem en ze wordt door het praten met hem verliefd op hem. Ze dringt aan op een date, maar er komt iedere keer wat tussen. Als John een aantal keer geld geleend heeft van haar en dan opeens met de noorderzon vertrokken is, besluit Ellen dat ze het hier niet bij laat zitten. Met behulp van haar kinderen en vrienden zoekt ze uit wie John is.

Mijn mening

Annette van Luyk heeft gekozen voor een actueel thema. Je hoort regelmatig in het nieuws of actualiteitenprogramma’s over datingfraude. En iedereen roept dan heel hard, dit gebeurt mij niet, maar blijkbaar gebeurt het toch vaker dan gedacht. Zou liefde dan toch blind maken? Nee, dat denk ik niet, maar ik denk dat je door de liefde het goede in mensen wilt zien en daar wordt dan misbruik van gemaakt. In “Een perfecte illusie” zie je ook dat Ellen lange tijd alleen geweest is en nu gevleid is door de mannelijke aandacht, die ze lange tijd heeft moeten missen. Dit is op zich vrij geloofwaardig en ik kan me voorstellen dat Ellen voor de “veilige” weg van internetdating gekozen heeft ten opzichte van naar de kroeg gaan en daar meteen met iemand afspreken. Via internet kun je iemand toch eerst wat beter leren kennen dan dat je hem meteen ontmoet. Echter hier wordt ook misbruik van gemaakt, dat blijkt wel uit dit verhaal.

Wat een beetje ongeloofwaardig over komt, voor mijn gevoel is dat Ellen zich zo vastbijt in haar “John” en spontaan afreist naar Ghana. Ik denk dat iedereen normaal zijn verlies neemt en hoogstens anderen er voor waarschuwt. Echter dan had dit boek niet geschreven kunnen worden, natuurlijk. 🙂 En ondanks dit stukje wat ongeloofwaardig over komt, las het boek heerlijk weg, en kon ik makkelijk over dit stukje ongeloofwaardigheid heen stappen. In Ghana maakt Ellen natuurlijk ook vanalles mee, dit ga ik niet verklappen, hier moet je het boek echt zelf voor lezen… En hier komt Ellen over als een stoere vrouw die nergens bang voor is, terwijl ze in het begin van het boek op mij overkomt als een voorzichtige vrouw. Dit vond ik persoonlijk wel leuk om te zien dat Ellen zo voor zich zelf opkomt om toch te bereiken wat ze wilt. Daarnaast lees je ook het verhaal van Solomon (John), hierdoor krijg je ook een andere kijk op de daden van hem en krijg je zelfs begrip voor de daden van deze internet oplichters.

Dit boek is echt een heerlijk vakantie boek wat prettig weg leest en waarbij je aardig wat uurtjes meeleeft met Ellen en haar avonturen in Ghana.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan onderstaand leesfragment om ook de heerlijke schrijfstijl van Annette van Luyk te leren kennen.

Gegevens van dit boek:
Titel: Een perfecte illusie
Auteur: Annette van Luyk
Uitgever: De Fontein
Aantal pagina’s paperback: 304
Aantal pagina’s E-book: 271
ISBN paperback: 9789026144165
ISBN E-book: 9789026144172
Prijs paperback: € 17,50
Prijs E-book: € 9,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

One thought on “Annette van Luyk – Een perfecte illusie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge