Annette van Luyk – De bucketlist

We kregen een tijdje terug een mailtje van Annette of wij interesse hadden om haar nieuwe boek ‘De bucketlist’ te recenseren. Aangezien ik haar voorgaande boeken ‘Een perfecte illusie’ en ‘Roadtrip Italia’ met veel plezier gelezen heb, hoefde ik niet lang te twijfelen. Na het verschijnen van het boek ontvingen wij dan ook een recensie-exemplaar in onze brievenbus. Hier willen we Annette van Luyk en uitgeverij Ellessy hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Diana krijgt na de dood van haar vriend Jaap, met wie ze twee jaar een relatie heeft gehad, een ongebruikelijk testament in handen. Daarin vraagt hij haar verschillende plekken in de wereld te bezoeken die speciaal voor hem zijn, maar waar hij door zijn vrij plotselinge dood na een kort ziekbed niet meer met haar naar toe kan gaan. Op elke bestemming ontmoet ze iemand uit het verleden van Jaap en al haar onkosten worden vergoed.
In de eerste instantie is ze wat sceptisch en twijfelt ze of ze aan zijn laatste wens wil voldoen zonder zijn gezelschap. Maar de geheimzinnige erfenis die ze aan het einde van haar reis zal ontvangen maakt haar dusdanig nieuwsgierig dat ze besluit de uitdaging aan te gaan.
Het wordt een reis vol verrassingen langs Jaaps bewogen leven.

De cover

Op de cover wordt de wereldbol op handen gedragen. Er omheen vliegen enkele vliegtuigen. Ik vind de cover interessant. Naar mijn gevoel draagt Diana nu Jaaps wereld en neemt ze verschillende vliegtuigen om steeds een nieuw stukje van Jaaps wereld te leren kennen. Ik vind de cover erg goed bij het verhaal passen.

De auteur

Annette van Luyk (1962) komt uit Den Haag. Ze werkte jarenlang als purser bij KLM. Ze heeft, naast schrijven, een grote passie voor reizen en Italië. Samen met haar man bezit ze een huis in Puglia.

Het verhaal

Diana moet, na de dood van haar vriend Jaap, bij de notaris komen. Hij heeft een nogal ongewone erfenis voor haar. Hierin vraagt Jaap haar om een reis te gaan maken langs verschillende plekken in de wereld die voor hem speciaal waren. Ze zouden hier eigenlijk samen naar toe hebben willen gaan, maar door zijn kort ziekbed, zat dit er niet meer in. Op iedere bestemming zal ze iemand uit het verleden van Jaap ontmoeten en meestal heeft ze ook iets voor diegene bij zich.
In eerste instantie vindt ze dit een beetje vreemd en weet ze niet wat ze hier mee aan moet. Ze weet niet of ze deze reis wel wil maken zonder Jaap aan haar zijde. Aan het einde van deze reis wacht haar nog een geheimzinnige erfenis en dit haalt haar uiteindelijk over de streep. Het wordt een reis vol verrassingen langs een leven waar Diana geen weet van had.

Mijn mening

Ik heb al eerder van Annette van Luyk haar voorgaande boeken ‘Een perfecte illusie‘ en ‘Roadtrip Italia‘ gelezen. Hierin heeft Van Luyk al duidelijk laten zien dat zij weet wat schrijven is. Ze heeft de kracht om de lezer aan het boek gekluisterd te houden. Dit kreeg ze bij mij voor elkaar bij de eerste twee boeken en ook bij ‘De bucketlist’ heeft ze dit weer perfect voor elkaar. Dit boek is naar mijn gevoel veel meer dan een feelgood. Het bevat ook een bepaalde mate van spanning, waardoor je steeds verder wilt blijven lezen. Je bent net zo nieuwsgierig als Diana wat haar aan het einde van de reis als erfenis te wachten staat. En dit haalt Van Luyk net vaak genoeg aan, zodat je daar alert op blijft.

Voor in het boek zit een kaart waar alle tien de bestemming op vermeld staan. Al blijft natuurlijk de laatste bestemming nog onbekend. Hierdoor kun je vooraf al zien welke reis Diana gaat maken. Van Luyk heeft echter ook het boek opgedeeld zodat vooraf duidelijk is als je naar een andere plek reist. Dan begint een nieuw deel in het boek met de naam van de plek waar Diana naar toe reist.

Je merkt onder het lezen dat Van Luyk weet waar ze over schrijft. Ze kent de verschillende plekken goed en hierdoor waan je je zelf ook op de verschillende locaties onder het lezen. Wel had ik soms het gevoel dat bepaalde gebeurtenissen met wel erg veel toevalligheden samen hingen. Zo kwam Diana o.a. een auteur tegen die een boek geschreven had over de persoon die zij moest gaan bezoeken. En zo had ze meteen een ingang om bij die persoon te komen. En zo waren er meer toevalligheden. Echter dit deed geen afbreuk aan het verhaal.

De personages waren stuk voor stuk goed uitgewerkt en hierdoor kwamen ze op mij levensecht over. Ook heeft Van Luyk zich goed verdiept in de verschillende culturen en gewoontes en deze ook goed toegepast in het verhaal. En ook hierdoor komt het boek levensecht over. Wat ik ook erg leuk vond, is dat we Ellen, de hoofdpersoon uit ‘Een perfecte illusie’ nog kort terug zien komen in dit boek. Dit zijn altijd leuke verwijzingen en zorgt ervoor dat je weer even extra terug denkt aan een vorig boek.

Annette van Luyk bewijst wederom dat ze een feelgood met diepgang weet te schrijven. ‘De bucketlist’ is een feelgood over o.a. relaties, verdriet en grenzen durven opzoeken. Ik heb in ieder geval weer genoten van dit verhaal.

Gegevens van dit boek:
Titel: De bucketlist
Auteur: Annette van Luyk
Uitgever: Ellessy
Aantal pagina’s paperback: 392
ISBN paperback: 9789086604531
Prijs paperback: € 20,50

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge