Annette van Gelder & Eric Bankras – Meisje 4.1.8

Wij zagen bij Birdy’s boeken een interessant boek voorbij komen. Na het lezen van haar recensie waren wij toch wel erg nieuwsgierig geworden en besloten wij om een mailtje te sturen naar de uitgeverij. Na kort mailcontact ontvingen wij een aantal dagen later een recensie-exemplaar van ‘Meisje 4.1.8.’. Hier willen Uitgeverij Palmslag natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Het verhaal van Annette begint bij haar jeugd. Ze komt uit een liefdeloos gezin en raakt in de ban van Pipa als een kennis haar introduceert. Al snel komt ze terecht in een hel van geweld, misbruik en een moordpoging. Wat is er nou echt gebeurd en wat heeft het voor impact op haar? Lees hoe Annette in deze situatie belandt, hoe ze thuis een masker draagt en hoe ze uiteindelijk weet te ontkomen.

Meisje 4.1.8. is het debuut van Eric Bankras. Samen met Annette vertelt hij het waargebeurde verhaal hoe zij als tiener slachtoffer werd van een loverboy. In 2008 is de dader, een jongen met de bijnaam Pipa, veroordeeld tot vier jaar cel en TBS.

Annettes verhaal is rauw, hard en grimmig, maar een verhaal dat verteld moet worden.

De cover

Op de cover is de waas van een jonge vrouw te zien. Verder staat er groot de titel op en de namen van de auteurs. Persoonlijk heb ik niks met deze cover. Hij is me ook totaal niet opgevallen. Echter nadat ik de sociale media post van Birdy’s boeken over dit boek las, werd ik nieuwsgierig naar dit boek.

De auteur

Eric Bankras vindt zijn rust en inspiratie op het platteland, maar werkt nog steeds graag in de grote steden. Zijn brede interesse in de mensheid en de wereld om hem heen prikkelen zijn enthousiasme voor veel verschillende onderwerpen. Hij heeft echter een passie voor het verhaal waarin gerechtigheid en het niet ontlopen van verantwoordelijkheden centraal staan. Hier schrijft hij over zonder terughoudendheid en hij schuwt noch de waarheid, noch scherp sociaal commentaar. Met zijn beeldende schrijfstijl schetst hij de harde en soms pijnlijke wereld, waarheen hij de lezer aan de hand meeneemt.

Mijn mening

Wij lezen hier thuis altijd graag waargebeurde verhalen en ik persoonlijk lees graag boeken met een rauw randje. Dus dit verhaal viel helemaal in mijn straatje. Ik begin met veel interesse te lezen in ‘Meisje 4.1.8.’ en merk dat ik al snel niet meer kan stoppen met lezen. Eric Bankras, de auteur, neemt je aan de hand van het levensverhaal van Annette van Gelder, mee door de tijd.

Als eerste lezen we een proloog. In deze proloog is onder andere de uitspraak van de rechtbank te lezen. Deze werd uitgesproken op 8 juli 2008 in Breda. In dit stukje tekst is al te lezen wat voor een ziek persoon Pipa, de loverboy in deze, is.

Vanaf hoofdstuk 1 merk je dat Annette het niet makkelijk heeft gehad. Haar vader zit in de gevangenis en ze wordt aan haar lot overgelaten. Haar moeder is er wel, maar Annette heeft al snel het gevoel dat ze haar niet kan bereiken. Als ze op een bepaald moment, samen met een vriendin, op MSN zit, komt Pipa online. Hij lijkt alles te hebben en Annette wordt blij van hem. Niet veel later zit ze samen met haar vriendin bij Pipa op de bank. Dit is het begin van het einde…

‘Meisje 4.1.8.’ is op een rauwe, en open, manier geschreven. Door de korte hoofdstukken had ik het boek in een mum van tijd uit. Eric Bankras heeft het verhaal van Annette zo opgetekend dat je de pijn die ze moet ondergaan bijna voelt tijdens het lezen.

Het thema Loverboys is denk ik persoonlijk een onderwerp dat nog te onderbelicht is. Persoonlijk hoop ik dat meer mensen hierover durven te praten als ze dit meegemaakt hebben. Tegenwoordig is zoveel bespreekbaar, maar dit onderwerp blijft denk ik nog teveel in de schaduw staan. Ik heb het boek, ondanks het pijnlijke onderwerp, met veel plezier gelezen en wens Annette alle goeds voor de toekomst.

Gegevens van dit boek:
Titel: Meisje 4.1.8
Auteurs: Annette van Gelder & Eric Bankras
Uitgever: Palmslag
Aantal pagina’s paperback: 119
ISBN paperback: 9789493059870
Prijs paperback: € 20,00

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge