
In het plaatselijke blaadje ‘De Anselbode‘ zag ik dat er aandacht besteed werd aan het boek ‘Op de vlucht’. Omdat wij altijd graag waargebeurde verhalen lezen, was mijn interesse natuurlijk meteen gewekt. Na een korte zoektocht kwam ik al snel bij de auteur uit en na een kort gesprek zag ze een samenwerking zitten en kwam ze de dag erna het boek persoonlijk langs brengen. Hier willen wij Annette McLaughlin natuurlijk hartelijk voor bedanken.
Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Dit boek beschrijft het levensverhaal van een doodgewoon Iers meisje dat een onbekommerd bestaan leidt en voorbestemd lijkt om haar hele leven in Ierland te wonen.
Maar haar ouders scheiden en haar moeder kiest een partner die meer oog krijgt voor de ontluikende tiener dan voor haar moeder. Haar veilige wereldje stort in als hij haar slaat, misbruikt en verkracht, waardoor ze zelfs zwanger raakt. Voor de oer katholieke Annette is een abortus ondenkbaar. Zij vindt de kracht om het kruis, dat haar wordt opgelegd, te aanvaarden. Maar als hij dan ook nog haar huilende, gehandicapte baby wil slaan, is de maat vol. Zij grist hem het kind uit zijn handen en slaat de volgende dag met haar baby op de vlucht, die haar uiteindelijk naar Nederland brengt. Hier vindt ze de veiligheid terug, alhoewel het leven behalve ups ook downs blijft brengen. Ze vindt de liefde van haar leven waarmee ze nog een gehandicapt kind, maar ook twee gezonde kinderen, krijgt. De liefde overwint.
De cover
Op de cover van het boek staat een Keltisch kruis met engelen vleugels. Onder de vleugels staan de namen van de kinderen van Annette, namelijk Sean, Kieran, Dean en Lisa. Zij worden op deze manier beschermd door de vleugels van de engel. Onder de afbeelding staat groot de titel en er boven in een iets kleiner lettertype ‘Het ongelofelijke levensverhaal van een Iers meisje’. Deze zin in combinatie met de titel maakt me nieuwsgierig. Ik vind de cover goed bij het verhaal passen.
De auteur
Annette McLaughlin (1969) geboren in Dublin, en groeit op als een gewoon Iers meisje tot haar ouders gaan scheiden. Haar moeder verhuist met de kinderen en krijgt een onderhuurder, haar latere partner. Deze partner misbruikt Annette en dit zorgt er voor dat Annette uiteindelijk in Nederland belandt bij haar vader. Hier bouwt ze een bestaan op. Tegenwoordig woont ze in Eygelshoven.
Mijn mening
Omdat ik zelf in Eygelshoven gewoond heb en mijn ouders hier nog steeds wonen, blader ik (dan wel digitaal) nog altijd graag door de Anselbode, het kerkblaadje van het dorpje. In dit blaadje staan naast de diensten van de kerk, ook altijd informatie over Eygelshoven zelf in. En zo zag ik ook het boek van Annette McLaughlin.
Het verhaal begint gelukkig. Als inleiding lees je hoe de ouders van Annette elkaar leren kennen. Daarna neemt Annette ons mee in haar leven. Eigenlijk vanaf het moment dat ze geboren wordt. Annette heeft een leuke schrijfstijl en ik wilde steeds verder lezen, omdat ik graag wilde weten hoe het verder ging in haar leven. In het begin groeit ze op zoals bijna ieder kind. Speelt buiten en maakt vrienden. Totdat haar ouders gaan scheiden. Dan merk je al snel dat het leven van Annette veranderd en dat ze door de nieuwe partner van haar moeder misbruikt wordt en ook nog zwanger wordt. Ondanks dit gebeuren blijft Annette positief en besluit ze het kind te houden. Vanaf hier merkte ik onder het lezen echt de kracht van Annette. Ondanks alle tegenslagen en moeilijke momenten blijft ze positief en zet ze gewoon iedere keer haar schouders opnieuw eronder. Onder het lezen van haar verhaal kun je alleen maar respect voor haar krijgen. De moeilijke weg die ze afgelegd heeft, door vanuit Engeland weer terug naar Ierland te gaan. Maar ook eenmaal in Ierland moet ze nog vechten om haar leven weer op orde te krijgen. Als ze weer contact krijgt met haar vader besluit ze hem te bezoeken. En dan krijgt haar leven gelukkig weer een positieve draai.
Tijdens het lezen leefde ik heel erg mee met Annette, en je hoopt dan ook dat alles goed komt met haar. Wat ik vooral knap vindt, is hoe ze, ondanks alles, ook haar moeder heeft vergeven en haar met vertrouwen opnieuw toe laat in haar leven. Ik denk dat veel mensen een voorbeeld kunnen nemen aan de manier hoe Annette in het leven staat.
Wat het boek extra persoonlijk maakt is dat tussendoor steeds foto’s geplaatst zijn van de desbetreffende periode. Hierdoor krijg je een nog beter beeld van het verhaal. Dit vind ik bij een non-fictie boek altijd een pluspunt, hierdoor wordt het boek altijd extra persoonlijk.
Het boek lees je het liefst in één ruk uit, want je wilt weten hoe het leven van Annette verloopt. Wel miste ik soms de emoties, die beslist aanwezig zullen zijn geweest bij de gruwelijke dingen die Annette heeft moeten meemaken. Dit wordt soms wat afstandelijk geschreven, maar ondanks dit, is dit een boek die je in de greep houdt.
Wellicht zou Annette er wel over na moeten denken om de verkoop van haar boek ruimer op te zetten, het is nu alleen hier in de buurt te koop. Ik denk namelijk dat dit een boek is, wat zeker onder de lezers van non-fictie graag gelezen zal worden.
Gegevens van dit boek:
Titel: Op de vlucht
Auteur: Annette McLaughlin
Uitgever: HBPR Hein Berendsen
Aantal pagina’s hardcover: 158
ISBN hardcover: 9789083092133
Prijs hardcover: € 19,90
Dit boek is verkrijgbaar via Annette McLaughlin“>Annette McLaughlin.