Van uitgeverij de Kring ontving ik het boek Gevangen in Nepal geschreven door Annemiek van Kessel om een recensie over te schrijven. Hiervoor wil ik uitgeverij de Kring hartelijk bedanken.
Informatie die te lezen is op de achterflap: Hoe een droomreis een nachtmerrie werd. Zes maanden ten onrechte in de cel Nepal had alles waar Edward van der Ree van droomde: spiritualiteit, een slow-down levensstijl, fantastische natuur en heerlijk eten. Hij vond in 2013 werk in de mooiste bar van Nepal en maakte er veel vrienden. Hier wilde hij voor eeuwig blijven wonen. Zijn leven nam een dramatische wending toen zijn beste vriend, Pravash Paudel, van zijn balkon viel en op slag dood was. Onmiddellijk werd Edward door de Nepalese politie opgepakt op verdenking van moord, en zonder pardon achter de tralies gezet. In de overvolle gevangenis moest Edward zien te overleven tussen verkrachters, moordenaars, drugsdealers en pedofielen. Zijn ouders reisden af naar Nepal en hebben er zes maanden keihard gevochten voor zijn vrijlating, vanuit Nederland bijgestaan door hun andere zoon. De familie leerde Nepal kennen als een land van corruptie, omkoping en vriendjespolitiek. Gevangen in Nepal is een spannend, waargebeurd en filmisch beschreven verhaal gebaseerd op veel gesprekken met Edward van der Ree, e-mails en de dagboeken van zijn moeder.
Ik zag op tv een stukje voorbijkomen over dit boek, en mijn interesse was gelijk gewekt. Ik heb ook het boek Levenslang in Thailand gelezen en moest gelijk aan dat boek denken toen ik het verhaal van Edward van Ree hoorde op de tv. Toen ik het boek binnen kreeg meteen de achterflap gaan lezen en een stukje in het boek gaan lezen. Ik had helaas nog andere dingen te doen, waardoor ik niet meteen door kon lezen. Maar ’s avonds meteen in het boek begonnen en wat heeft Annemiek van Kessel een beeldende schrijfstijl. Door haar schrijfstijl kon ik me echt een beeld vormen van de situaties waarin Edward zich bevond. Het was soms net of je mee keek.
In het begin van het boek merk je de liefde die Edward heeft voor Nepal en de slow-down levensstijl. Relaxt leven, geen haast dit bevalt Edward wel. Hij denkt dat hij zijn plek gevonden heeft, de bar wat hij runt, de mensen van daar dingen bij brengen. Hij geniet er duidelijk van. Dit alles verandert als zijn beste vriend Pravash van het balkon gevallen blijkt te zijn. Dit merken ze pas de dag erna. Hierna verandert de droom van Nepal al vrij snel in een hel. Er wordt steeds geroepen door de politie het komt wel goed, maar zo ziet het lang niet naar uit. Gelukkig voor Edward komen zijn ouders om van buiten de gevangenis alles te regelen en er zoveel mogelijk voor Edward daar te zijn. Helaas wordt door de Nederlandse Ambassade niet zo veel gedaan. Ik sta versteld hoe corrupt het hele rechtsysteem daar is. Je valt in de ene na de andere verbazing. Iedere keer denk je weer, ja nu moet het goed komen en dan krijgt Edward en zijn familie weer een domper te verwerken. Dit verhaal sprak mij zo erg aan, en was zo pakkend geschreven dat ik het op 1 dag uitgelezen heb. Dit boek is een aanrader. Ik waardeer het dat we een kijkje mochten nemen in het leven van Edward en zijn ouders en zo het schokkende verhaal kunnen lezen over onschuldig gevangen zitten in een gevangenis in Nepal. Annemiek heeft dit erg goed onder woorden weten te brengen.
Gegevens van dit boek:
Titel: Gevangen in Nepal
Auteur: Annemiek van Kessel
Uitgeverij: De Kring
Aantal pagina’s Paperback: 256
Aantal pagina’s E-book: 216
ISBN Paperback: 9789462970267
ISBN E-book: 9789462970304
Prijs Paperback: € 17,95
Prijs E-book: € 9,99