Anne West – De kleine theetuin in de zon

Nadat ik het eerste deel in ‘De theetuin’-serie met veel plezier gelezen had, wist ik dat ik het vervolg hierop ook graag wilde lezen, dus toen ik deze in de aanbiedingscatalogus zag staan en de korte inhoud gelezen had, heb ik de uitgeverij gemaild en al snel kregen we een bevestigend antwoord. Rond de verschijningsdatum ontvingen we het recensie-exemplaar dan ook in onze brievenbus. Hier willen we Zomer & Keuning uiteraard hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Laura heeft haar ontslag genomen als hoofdpatissier in een hotel in Amsterdam. Ze vertrekt naar Texel om haar hoofd leeg te maken en om oud-klasgenoot Fleur te helpen die daar een theetuin runt. Het contrast met Amsterdam kan niet groter zijn! Als dan ook nog haar vroegere manager David – die ze niet kan luchten of zien – op het eiland gespot wordt, wil ze zo snel mogelijk weer weg…

Kyra heeft een atelier op het eiland. Haar businesspartner Rosa besluit naar Amerika te gaan en Kyra staat er alleen voor. Oude angsten over falen steken de kop weer op: is ze in haar eentje wel goed genoeg? Laura’s broer Alistair schiet te hulp en eigenlijk meer dan dat… Is het strand van Texel de uitgelezen plek om dichter tot elkaar te komen?

De cover

De cover is in dezelfde stijl als het eerste deel in de serie. Hierdoor valt hij meteen op. Ook hier zie je weer een stuk strand met zee en duinen en staan er getekende gebakjes, theekopjes en theekannen op. Ik vind de cover erg vrolijk en krijg echt een vakantiegevoel hierbij.

De auteur

Anne West begon op haar elfde te schrijven. Van haar vierdelige fantasy-serie De Macht van het Zwaard werden al meer dan 20.000 exemplaren verkocht. De aardmagiër won de Debuutprijs van de Jonge Jury 2006. Voor uitgeverij Zomer & Keuning schrijft Anne West chicklits waarin zij als geen ander grappige situaties beschrijft en de lachers op haar hand krijgt.

Het verhaal

Laura is één van de beste patissiers van het land, maar toch wordt ze op haar werk onverwachts uit haar functie gezet en ze moet onder haar sous chef gaan werken. Dit weigert ze en ze besluit ontslag te nemen. Maar wat moet ze nu? Ze zal toch geld moeten verdienen om de huur te betalen. Dan denkt ze aan het mailtje dat ze van haar oud-klasgenoot Fleur gekregen heeft en ze besluit, samen met haar broer Alistair, naar Texel af te reizen om Fleur te helpen in haar theetuin. Dan komt ze haar vroegere manager David tegen, die ze niet kan uitstaan, en zit er nog maar één ding op, zo snel vertrekken van het eiland…

Kyra heeft een atelier op Texel. Haar businesspartner Rosa krijgt het aanbod om samen met haar moeder naar Amerika te gaan en Kyra komt er opeens alleen voor te staan. Meteen steken oude angsten weer de kop op en ze vraagt zich af of ze wel goed genoeg is om het atelier in haar eentje te runnen. Dan schiet Alistair te hulp en hij doet zelfs meer dan dat.

Mijn mening

Ik keek er echt naar uit, om dit tweede deel in ‘De theetuin’-serie te gaan lezen. Ik heb ‘De kleine theetuin in de duinen‘ met zoveel plezier gelezen, dat ik benieuwd was hoe het met iedereen zou gaan. Je maakt hernieuwd kennis met oude personages, maar je leert ook enkele nieuwe personages kennen. Anne West heeft de oude personages ook zo omschreven dat je geheugen weer even opgefrist wordt, mocht je het niet meer zo goed weten, wie wie is. Daarnaast is dit ook ideaal voor diegene die het eerste deel niet gelezen heeft, doordat de personages goed omschreven worden, is dit deel ook goed losstaand te lezen, al blijft dit zonde, want de serie is te leuk om niet in zijn geheel te lezen.

In dit tweede deel ligt de focus vooral op Laura. Laura is een nieuw personage en zij had een goede functie als hoofdpatissier in een van de betere hotels van Amsterdam, als ze daar uit woede en frustratie ontslag neemt en dan pas beseft dat ze nu geen geld meer heeft om de huur te betalen. Haar carrière is erg belangrijk voor haar en de theetuin zet haar niet echt op de kaart als patissier, dus ze wilt het liefst zo snel mogelijk weer van het eiland af, om op het vaste land weer een baan te vinden in een gerenommeerd hotel. In het begin had ik een beetje een hekel aan Laura. Ze kwam op mij over, alsof ze te goed was voor de theetuin en als ik ergens niet tegen kan, is het als mensen menen dat ze beter zijn als anderen. Echter gaandeweg het verhaal merk je dat Laura veranderd en bij zichzelf te rade gaat of de theetuin niet juist het geen is waar haar hart ligt. Deze verandering heeft West echt op een mooie manier omschreven en je ziet het echt gebeuren, de vertwijfeling, de afweging wat ze moet doen en de uiteindelijke beslissing die Laura maakt.

West heeft sowieso een beeldende schrijfstijl en hierdoor waande ik mij onder het lezen echt op het eiland Texel en dat terwijl ik er nog nooit geweest ben. Ik had echt het gevoel alsof ik zelf naar de lokale leveranciers onderweg was en zag de smalle weggetjes en leuke huisjes zo voor me. Dat vind ik echt genieten. Even op vakantie vanaf je eigen bank.

Wel vind ik het jammer dat nog niet duidelijk geworden is, wat er vroeger met het atelier gebeurd is, dat was een los draadje uit ‘De kleine theetuin in de duinen’ en ik had eigenlijk gehoopt dat dit in het tweede deel opgehelderd zou worden, maar wellicht gebeurd dit alsnog in een volgend deel.

Dit verhaal zorgt weer voor een echt vakantiegevoel en is ideaal om te lezen, terwijl je heerlijk geniet van de zon, maar mocht die zon nu niet te vinden zijn… Dan is het boek nog steeds een genot om te lezen, want door de vrolijke schrijfstijl van West, waan je je, tijdens het lezen, op Texel en heb je het gevoel alsof je op een mooie zomerdag zelf in Texel bent.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

De-kleine-theetuin-in-de-zon

Gegevens van dit boek:
Titel: De kleine theetuin in de zon
Serie: De kleine theetuin
Auteur: Anne West
Uitgever: Zomer & Keuning
Aantal pagina’s paperback: 304
Aantal pagina’s e-book: 332
Verteller luisterboek: Donna Vrijland
Duur luisterboek: 09:04:14
ISBN paperback: 9789020549126
ISBN e-book: 9789020549133
ISBN luisterboek: 9789020549140
Prijs paperback: € 15,00
Prijs e-book: € 4,99
Prijs luisterboek: € 8,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com en Bruna.
Dit boek is ook te lezen en te beluisteren via Kobo Plus en Storytel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge