Anne West – De kleine theetuin in de duinen

In de catalogus van uitgeverij Zomer & Keuning zagen we het boek ‘In de kleine theetuin in de duinen’ staan. Na dat we gelezen hadden waar het boek over ging, wisten we dat dit weer echt een boek voor mij zou zijn. Dus hebben wij een mailtje naar de uitgever gestuurd en rond de verschijningsdatum ontvingen wij het boek dan ook in de brievenbus. Hier willen wij uitgeverij Zomer & Keuning hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Nichtjes en zakenpartners Fleur en Rosa zijn altijd heel close geweest, tot er een man tussen kwam. Rosa werd smoorverliefd op Fleurs vriend Cas en Cas voelde hetzelfde. Ze zijn nu samen, maar hun geluk heeft een prijs: hun vriendinnengroep staat volledig aan Fleurs kant en de sfeer tussen de nichtjes is akelig onderkoeld.

Bij de opening van de derde vestiging van hun patisserie in Amsterdam voelen Fleur en Rosa allebei dat er iets niet goed zit. Ze weten niet hoe ze dit moeten doorbreken, dus als ze ieder een brief van hun opa krijgen waarin hij schrijft dat zijn bakkerij op Texel in zwaar weer verkeert, besluiten ze los van elkaar om daarheen te gaan. Op Texel komen ze elkaar weer tegen… en nu kunnen ze elkaar niet meer ontlopen.

De cover

De cover vind ik erg leuk gedaan. Je ziet de zee op de achtergrond met op de voorgrond de duinen. In het zand van de duinen is een tafeltje met kopjes getekend. En verspreid over de cover staan nog theekannen, gebakjes en kopjes. Ik word vrolijk van deze cover en ik zou het boek zeker opgepakt hebben in de boekhandel om de achterflap te gaan lezen.

De auteur

Anne West begon op haar elfde te schrijven. Van haar vierdelige fantasy-serie De Macht van het Zwaard werden al meer dan 20.000 exemplaren verkocht. De aardmagiër won de Debuutprijs van de Jonge Jury 2006. Voor uitgeverij Zomer & Keuning schrijft Anne West chicklits waarin zij als geen ander grappige situaties beschrijft en de lachers op haar hand krijgt.

Het verhaal

Fleur en Rosa zijn nichtjes van elkaar en zijn altijd beste vriendinnen van elkaar geweest. Ze hebben met veel plezier hun eigen patisserie opgezet. Maar dan wordt Rosa smoorverliefd op de vriend van Fleur, Cas, en Cas ook op Rosa. Ondertussen zijn ze ook samen en voelt Fleur zich verraden. Dit heeft ook gevolgen voor hun vriendinnengroep, want iedereen staat aan de kant van Fleur.

Als ze hun derde patisserie openen merken Fleur en Rosa dat er iets echt niet goed zit en dat het zo niet verder kan. Ze weten echter niet hoe ze het kunnen oplossen. Als ze een brief van hun opa krijgen waarin hij schrijft dat zijn bakkerij op Texel bijna failliet is, besluiten beiden, zonder dat ze het van elkaar weten, naar Texel af te reizen. Op Texel komen ze elkaar natuurlijk weer tegen en ontlopen kan dan echt niet meer. Kunnen ze de bakkerij en hun vriendschap redden?

Boektrailer

Mijn mening

Dit is voor mij de eerste kennismaking met de schrijfstijl van Anne West. Ik had wel eerder van haar gehoord door ‘De stadstuin’-serie, echter deze heb ik niet gelezen. Al staat deze serie wel nog steeds op mijn ellenlange lijst van boeken die ik ooit nog wil lezen. Nadat ik de cover gezien had en daarbij de korte inhoud was mijn interesse gewekt en wilde ik toch echt iets van Anne West gaan lezen.

Het verhaal begint in het drukke en hectische Amsterdam waar de nichtjes net hun derde patisseriezaak openen, echter het plezier is hun wel vergaan, doordat de samenwerking tussen hun niet meer lekker loopt nadat Rosa een relatie begonnen is met Cas, de vriend van Fleur. Doordat de patisseriezaken van hun samen zijn, merken ze beiden dat het plezier van de zaken weg is. De brief van opa Leen lijkt een uitkomst. Totdat ze beiden reageren op de brief en ze elkaar alsnog tegenkomen op Texel. Beiden zijn vastberaden om op Texel te blijven. Fleur komt op haar eiland Texel, waar ze beiden ook zijn opgegroeid, al snel tot bezinning en durft dan ook tegenover zichzelf toe te geven, dat het wellicht toch anders was als dat zij eerder altijd zei. En je hebt eigenlijk al vanaf het begin sympathie voor Fleur, maar op dat moment helemaal. Je merkt dat Fleur realistischer wordt en haar boosheid achterwege laat. Hierdoor zie je dat zij ook weer iets makkelijker kan samenwerken met Rosa, al blijven er steeds ongemakkelijke momenten. Ik denk dat opa Leen er voor zorgt dat ze toch langzaam weer door één deur kunnen, al moeten ze elkaar op sommige vlakken weer opnieuw leren kennen.

De hoofdpersonages zijn wat aan de vlakke kant, maar ik verwacht dat deze in de volgende twee delen nog verder uitgewerkt zullen worden. Ik had het gevoel dat ik ze voor dit moment net goed genoeg kende, maar de personages zijn interessant genoeg waardoor ik meer van ze zou willen weten. Ook vond ik de meeste personages aardig. Zelfs Rosa en Cas kwamen vanaf het begin sympathiek op mij over.
Alleen van de moeder van Rosa kreeg ik geen hoogte en aan haar kon ik me echt irriteren. Ik wilde die vrouw echt een schop onder haar kont geven op sommige momenten. Maar dat soort figuren horen natuurlijk ook thuis in een verhaal, die kom je in het echte leven ook tegen.

Wel blijf ik nieuwsgierig naar wat er nu precies gebeurd is met het atelier vroeger. Ik hoop dat hier in een volgend deel verder op ingegaan wordt, zodat dit mysterie verder uitgezocht wordt. Zoals je merkt kan ik niet wachten tot het tweede deel verschijnt en ik verder kan lezen over het leven op Texel en alle beslommeringen daar om heen. En zou het nog goed komen met de vriendschap tussen Rosa en Fleur? Ik hoop dat we niet te lang hoeven te wachten op deel twee.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

De-kleine-theetuin-in-de-duinen

Gegevens van dit boek:
Titel: De kleine theetuin in de duinen
Auteur: Anne West
Uitgever: Zomer & Keuning
Aantal pagina’s paperback: 320
Aantal pagina’s e-book: 227
ISBN paperback: 9789020543445
ISBN e-book: 9789020543452
Prijs paperback: € 15,00
Prijs e-book: € 7,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.
Dit boek is ook te lezen via Kobo Plus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge