Anne van Zwieten – Vleugellam

Wij werden door Anne benaderd of wij interesse hadden om haar thrillerdebuut ‘Vleugellam’ te lezen en te recenseren. De korte inhoud klonk erg interessant, dus hebben wij hier volmondig ‘ja’ op gezegd. Een paar dagen later viel het boek dan ook op onze deurmat. Uiteraard willen wij Anne van Zwieten heel erg bedanken voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Leiden schrikt op van een lugubere moord. Het lichaam van een jonge vrouw wordt gevonden in het water bij een recreatiegebied. Inez de Jager houdt zich er in eerste instantie niet mee bezig, ze heeft zo haar eigen problemen. Ze wordt gestalkt door haar ex-vriend en denkt na over een carrièreswitch. Ze staat dan ook niet direct te trappelen als de ietwat mysterieuze Marc Huberts werk van haar maakt. Dat verandert als Marc en Inez elkaar vinden in hun passie voor fotografie en ze steeds meer met elkaar optrekken. Inez ziet in Marc een betrouwbare partner, ook al heeft hij wat bijzondere voorkeuren. En waar komt zijn fascinatie voor gierzwaluwen vandaan? Ondertussen neemt het gedrag van haar ex-vriend Daniël angstaanjagende vormen aan.

De cover

Op de cover zijn de benen van een ballerina te zien. Haar spitzen zitten onder het bloed. Ook zijn er vleugels van een gierzwaluw op te zien. Voor dat ik aan het boek begon kon ik de cover niet echt plaatsen en wist ik ook niet of ik hem mooi vond. Nu na het lezen van het verhaal kan ik hem perfect plaatsen en denk ik dat Anne geen betere cover had kunnen kiezen.

De auteur

Anne van Zwieten is auteur, blogger en columnist. Ze volgde een opleiding tot schrijver en redacteur. In 2019 kwam haar debuut Keerpunt uit, gevolgd door De setarspeler in 2021. Vleugellam is haar eerste thriller. Daarnaast bracht ze twee bundels uit over haar meervoudig gehandicapte dochter Nadja en is ze oprichter van stichting Nadja.

Het verhaal

Als er een lichaam wordt gevonden in het water bij een recreatiegebied, staat Leiden op zijn kop. Het lichaam is van een jonge vrouw.
Inez de Jager bemoeit zich niet met het onderzoek, ze heeft haar eigen problemen aangezien ze wordt gestalkt door haar ex-vriend. Ze besluit om een cursus portretfotografie te gaan volgen, om zo haar zorgen even aan de kant te zetten. Op die manier komt ze bij fotograaf Marc Huberts terecht die wel gecharmeerd is van de leergierige Inez. Inez ziet dit op haar beurt niet zitten want ze heeft toch al genoeg problemen op liefdesgebied? Toch vinden de twee elkaar in hun passie voor fotografie en ze trekken steeds meer met elkaar op. Marc lijkt een betrouwbare partner, maar ook heeft hij ietwat bijzondere voorkeuren? En wat voor rol spelen gierzwaluwen in zijn leven? Ook haar ex-vriend Daniël blijft haar maar stalken en zijn bedreigingen nemen extreme vormen aan.

Mijn mening

Ondanks dat Anne van Zwieten al een aantal romans op haar naam heeft staan, had ik nog nooit iets van haar hand gelezen. Haar thrillerdebuut wilde ik graag een kans geven in onze drukke agenda en ik val maar meteen met de deur in huis: wat is dit een steengoede thriller.

In de proloog is te lezen hoe een vrouw op de grond tussen de bladeren ligt. Ze is dood. De dader is ook aanwezig en beseft net wat hij gedaan heeft. Ondanks dat hij zelf geschrokken is, wilt hij toch nog graag één keer de tere botjes van haar wreef en enkel voelen en de wonden kussen. Hij besluit om het niet te doen en wikkelt haar onderlijf in plastic. Deze proloog zet meteen de toon van het verhaal. Ik ben erg benieuwd. Dit belooft een erg spannend verhaal te worden.

Na de proloog komen we eerst even in rustiger vaarwater en maken wij kennis met Inez en Daniël. Al op de eerste pagina wordt duidelijk wat Daniël voor een persoon is. Hij heeft een eigen wil en die wil hij ook het liefste doordrijven. Inez is steeds meer klaar met deze manipulatieve man en besluit voor zichzelf te kiezen… Maar of dit zo’n slim idee is?

Anne van Zwieten laat thrillerland meteen goed kennis maken met haar schrijven. Want één ding is zeker, deze auteur weet wat schrijven is. Het verhaal is goed uitgewerkt en de personages komen, naar mijn gevoel, echt over. Het had echt in Leiden, waar het verhaal zich afspeelt, kunnen gebeuren. En als ik dit gevoel heb betekent dit, dat ik alleen maar enthousiast kan zijn. De ontknoping van het verhaal zag ik persoonlijk niet zo 1,2,3 aankomen en daar werd ik toch stiekem wel door verrast. Anne van Zwieten is een auteur die ik echt in de gaten ga houden, want haar volgende thriller wil ik uiteraard ook graag lezen.

Anne van Zwieten kan zich, wat mij betreft, meten met de grotere Nederlandse thrillerauteurs. Dit is een steengoede thriller voor de fans van onder andere Melissa Skaye.

Ik lees Nederlands Challenge

Dit is het zesde boek van dit jaar wat ik lees voor de ‘Ik lees Nederlands Challenge 2023’. Ik wil dit jaar minimaal 50 boeken gaan lezen die oorspronkelijk in de Nederlandse taal geschreven zijn. Wil je ook meedoen aan deze challenge? Lees er dan hier alles over.

Gegevens van dit boek:
Titel: Vleugellam
Auteur: Anne van Zwieten
Uitgever: Gopher
Aantal pagina’s paperback: 258
ISBN paperback: 9789083259543
Prijs paperback: € 22,25

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Boekenwereld en Libris.

2 thoughts on “Anne van Zwieten – Vleugellam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge