Anne Mette Hancock – Lijkbloem

Ik zag de korte beschrijving op internet van het boek “Lijkbloem” geschreven door Anne Mette Hancock en was meteen nieuwsgierig. De korte beschrijving zorgde er voor dat ik meer wilde weten over dit boek. Toen ik hoorde dat ik dit boek mocht recenseren, was ik dan ook erg blij. Ik wil uitgeverij Prometheus dan ook hartelijk bedanken voor dit recensie exemplaar.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Journaliste Heloise Kaldan zit midden in een nachtmerrie: het artikel waar ze maanden aan heeft gewerkt blijkt gebaseerd op onjuiste bronnen, en de krant is in rep en roer. Te midden van dit alles ontvangt ze mysterieuze brieven van ene Anna Kiel, die al drie jaar wordt gezocht voor de moord op een jonge advocaat. In de brieven laat Anna Kiel doorschemeren dat ze Heloise kent, maar Heloise kan zich daar niets van herinneren.
Wanneer er nog een moord plaatsvindt, beginnen zowel de eigenzinnige politieman Erik Schäfer als Heloise in de oude zaak te graven. Heeft Anna Kiel opnieuw toegeslagen, of is er meer dan één moordenaar? Waarom leiden alle sporen in de zaak opeens naar Heloise? Is haar eigen leven in gevaar?
Lijkbloem is een originele en ijzersterke misdaadthriller over wraak, rechtvaardigheid en vergeving. Toen het boek in april 2017 in Denemarken verscheen, schoot het onmiddellijk naar de top van de Deense bestsellerlijsten, waar het maandenlang bleef staan.

De cover

De cover is in een blauwachtige tint. Je ziet een vrouw of meisje in een wit jurkje met een groot mes in de handen. Ik ga er vanuit dat dit Anna Kiel is. De cover spreekt me wel aan. De cover geeft dreiging weer. Dit vind ik goed op de foto gezet.

De auteur

Anne Mette Hancock (1979) is journalist en schrijfster. Ze woont met haar gezin in Kopenhagen. Lijkbloem is haar debuutroman.

Het verhaal

Heloise Kaldan is journaliste, maar het artikel waar ze al haar tijd in gestoken heeft blijkt onjuist te zijn. De krant is in rep en roer. Tijdens deze stress ontvangt ze ook nog vreemde brieven van Anna Kiel. Anna Kiel wordt al drie jaar gezocht voor de lugubere moord op een succesvolle jonge advocaat. Anna Kiel schrijft in de brieven over erg persoonlijke dingen van Heloise. Maar Heloise kan zich niet herinneren dat ze Anna Kiel kent. Wat is er hier aan de hand?
Als er nog een moord gepleegd wordt, gaat niet alleen Heloise in oude zaken graven, maar ook de eigenwijze politieman Erik Schäfer, gaat zich hiermee bemoeien. Was deze moord ook werk van Anna Kiel? Of is er nog een moordenaar actief? Alles wijst opeens in de richting van Heloise. Wat is hier aan de hand? En moet Heloise zelf vrezen voor haar leven?
Lijkbloem stond in Denemarken meteen na verschijnen in april 2017 onmiddellijk aan de top van de Deense bestsellerslijsten en daar bleef het boek maandenlang staan.

Mijn mening

Het eerste hoofdstuk begint meteen goed. Anna fantaseert over het vermoorden van iemand. De toon is gezet. En ik hoop dat het boek in deze toon verder zal gaan. Het verhaal wordt vanuit verschillende personages verteld. Aan de ene kant komen we Heloise tegen, een jonge journaliste die na een slecht artikel in de krant opeens mysterieuze berichten krijgt van iemand die zegt dat ze Anna Kiel is. Hierdoor verdiept Heloise zich ook in de oude moordzaak. Ook leren we de eigenzinnige politieman Erik Schäfer kennen, die zich in dezelfde oude moordzaak verdiept, maar een beetje achter de feiten aan lijkt te lopen. Anne Mette Hancock heeft een vlotte schrijfstijl en door de afwisselende perspectieven kreeg ik als lezer een goed totaalplaatje. Echter merkte ik dat ik het verhaal een beetje vond voortkabbelen zonder dat er erg veel gebeurde. Tot op het eind, dan wordt het geheel opeens goed spannend en kon ik het boek niet meer wegleggen. Dan wordt opeens ook alles duidelijk en begin je eerdere dingen ook te snappen.
Dit is een boek, waarbij het einde je echt in de greep houdt.

Gegevens van dit boek:
Titel: Lijkbloem
Auteur: Anne Mette Hancock
Uitgever: Prometheus
Aantal pagina’s paperback: 336
Aantal pagina’s E-book: 276
ISBN paperback: 9789044635133
ISBN E-book: 9789044635140
Prijs paperback: € 19,99
Prijs E-book: € 11,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge