Anne Kien – Verder met de helft

Van Uitgeverij van Brug ontving ik het boek “Verder met de helft” geschreven door Anne Kien om er een recensie over te schrijven. Hier wil ik Uitgeverij van Brug hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap: ‘Gaan ze mijn hoofd er dan helemaal afzagen?’, vraagt Pepijn me in de auto. ‘Nee schat, ze halen je hoofd er niet af,’ antwoord ik lachend. ‘Ze maken er denk ik een gaatje in. Hier boven je oor.’ Ik schuif het witte plukje haar opzij. Het pigmentloze plukje dat mij iedere keer weer ontroert. Pepijn kijkt me met grote ogen aan. ‘En dan flikkeren ze mijn hersenen eruit en dan krijg ik nieuwe?’ Ik weet niet of ik moet huilen of lachen. Lachen om zijn beeldspraak of huilen om zijn taalgebruik.

Als een neuroloog je adviseert om de linkerhersenhelft van je zoon van zeven ‘uit’ te zetten, sta je niet te popelen. In het vervolg op haar boek ‘Zonder meer, zonder maar’ beschrijft Anne hoe haar grootste angst in slechts vijf maanden tijd haar diepste verlangen werd. Een inkijkje in hoe chaos kristalhelder wordt als alles aan een flinterdun draadje hangt.

Anne Kien (1975) is ondernemer, Flevolandse Zakenvrouw van het Jaar, vrouw van Jeroen, moeder van Lotte en Pepijn. Door een virusinfectie tijdens de zwangerschap (CMV) heeft Pepijn verschillende fysieke beperkingen en een zeldzaam epilepsiesyndroom (ESES) dat hem langzaam kapot maakt.


Ik heb het eerste boek “Zonder meer, zonder maar” van Anne Kien niet gelezen, dus ik was benieuwd of ik niet midden in een verhaal terecht zou komen waarbij ik zoiets zou hebben waar gaat het over. Echter dit is absoluut niet het geval. Anne Kien beschrijft het leven dat ze hebben met Pepijn en Lotte. Pepijn heeft een aantal fysieke beperkingen die steeds zichtbaarder worden en hij krijgt steeds meer last van het zeldzame epilepsiesyndroom, waardoor hij het geen wat hij leert niet goed kan opslaan. Hierdoor moeten Anne en Jeroen het moeilijke besluit nemen of ze de Linker hersenhelft van Pepijn uit gaan zetten, zodat hij meer rust in zijn hoofd krijgt.

Anne Kien beschrijft op een open en eerlijke manier hun angsten en verdriet, maar beschrijft ook de hoop voor de toekomst die ze hebben. Want blijft Pepijn na het uitschakelen van de ene hersenhelft wel de vrolijke stuiterbal die hij is, of wordt het een heel andere persoonlijkheid. Dit soort angsten worden realistisch besproken in dit boek.

Meteen  vanaf het begin was ik in het boek getrokken en leefde ik mee met Anne en Jeroen. Ik kon pas stoppen met lezen op het moment dat ik de laatste bladzijde gelezen heb. Je voelt je meteen in het verhaal betrokken, niet alsof je van de zijlijn meekijkt, maar alsof je er ook middenin staat. Door de schrijfstijl van Anne heb je het idee alsof je ook echt erbij bent en de stuiterende Pepijn meemaakt, maar ook de stille teruggetrokken Pepijn meemaakt die last heeft van de epilepsie. Ondanks dat het boek niet zo heel dik is, vind ik het wel heel goed uitgewerkt en krijg je ook een band met de personen.

Gegevens van dit boek:
Titel: Verder met de helft
Auteur: Anne Kien
Uitgever: Uitgeverij van Brug
Aantal pagina’s paperback: 140
ISBN paperback: 9789065237910
Prijs paperback: € 17,95

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge