Anna van den Breemer – Het perfecte zusje

We ontvingen van Anna van den Breemer een bericht of wij wellicht interesse hadden om haar nieuwe boek te lezen. Wij hadden haar boek ook al in de aanbiedingsfolder zien staan en daar was hij ons al positief opgevallen, dus we werden erg blij van haar bericht. Enkele dagen later viel het boek dan ook op onze deurmat. Hier willen we Anna van den Breemer en uitgeverij Prometheus uiteraard hartelijk voor bedanken.

informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Patissier Gaby uit Deventer leidt een droomleven: ze runt een succesvol bedrijf, is een graag geziene gast op televisie en heeft thuis een lieve man en twee kinderen.
De vermissing van een tienermeisje in de bossen rondom Zeist gooit Gaby’s leven overhoop. Alles doet haar denken aan de gruwelijke moord uit haar jeugd, waarvoor haar bloedeigen broer is gearresteerd. Heeft hij weer toegeslagen? Gaby wordt noodgedwongen geconfronteerd met een duister geheim dat ze koste wat het kost voor de buitenwereld verborgen wil houden.

De cover

De cover is knalrood. Vanuit een hoek is een hand te zien. Op de hand ligt een rood-geglazuurde appel. De titel staat er in knalroze letters op. De cover is ons meteen opgevallen en we zouden deze zeker opgepakt hebben in de boekhandel.

De auteur

Anna van den Breemer (1984) is journalist voor de Volkskrant. Ze publiceerde drie non-fictieboeken, waarmee ze haar scherpe pen en observatievermogen bewees. ‘Het perfecte zusje’ is haar debuut als thrillerschrijver.

Het verhaal

Gaby uit Deventer heeft succes. Ze runt een succesvol bedrijf als patissier, schuift regelmatig aan in talkshows en heeft een lieve man en twee kinderen. Dan is in het nieuws dat er een tienermeisje verdwenen is in de bossen rondom Zeist. Dit gooit het leven van Gaby overhoop. Haar perfecte leventje wordt door elkaar geschud en het zorgvuldig afgeschermde verleden komt naar boven. De verdwijning doet haar denken aan de gruwelijke moord uit haar jeugd, waarvoor haar bloedeigen broer is gearresteerd. Is haar broer weer vrij? En heeft hij weer toegeslagen? Gaby moet de feiten onder ogen zien en alles in het werk stellen om dit duister geheim uit haar verleden verborgen te houden.

Mijn mening

Het verhaal is opgedeeld in dagen. En deze dagen bevatten weer verschillende hoofdstukken. Zo is het voor mij heel duidelijk op welke dag het hoofdstuk zich afspeelt, maar deze dagen hebben niet zo’n heel belangrijke rol in het geheel. Zodra ik begin te lezen merk ik Anna van den Breemer een prettige beeldende schrijfstijl heeft die je gelijk het verhaal in trekt. In het eerste hoofdstuk neemt Anna ons meteen mee in de gedachten van hoofdpersoon Gaby. Zij is aan het hardlopen en laat hierbij haar gedachten de vrije loop. Hierdoor krijg je meteen een goed beeld van Gaby en haar directe omgeving. Dit heeft Van den Breemer erg slim aangepakt.

Als ze te horen krijgt dat er een meisje vermist is in Zeist, wordt ze terug in het verleden geworpen. In haar jeugd is wat gruwelijks gebeurd. Het is niet meteen duidelijk wat, dit zorgt er voor dat ik snel door wil lezen. En het wordt al snel duidelijk wat er destijds gebeurd is, en dat ze dit verleden perfect verborgen heeft weten te houden voor haar omgeving. Zelfs voor haar man.

Wat ik wel erg leuk vond, is dat Van den Breemer zelf als journaliste werkt en in dit verhaal ook een journaliste komt, die zich echt vastbijt in de achtergrond van Gaby. Zou ze zelf ook zo voortvarend te werk gaan als journaliste?

Wat ik persoonlijk wel verfrissend vond, was dat de focus niet zozeer op de verdwijning van het meisje in Zeist lag, maar meer op het leven van Gaby en wat dit met haar deed. Van den Breemer laat duidelijk zien wat de invloed van social media tegenwoordig is. Dit kan een persoon maken of breken.

Wel is het natuurlijk ietwat onrealistisch dat je als zakenvrouw die zich altijd zo perfect aan haar schema houdt, opeens alles loslaat, omdat een oude vriendin opduikt die samen met haar op onderzoek uit wil gaan. Maar dit is de auteur vergeven, want het verhaal was echt goed. Ik kon hem niet aan de kant leggen.

De zoektocht die Gaby en Anniek houden is spannend en doordat ze beiden andere uitgangspunten hebben, maakt dit het ook nog extra interessant. Op een bepaald moment had ik wel het gevoel dat een persoon niet klopte en dit bleek ook zo te zijn. Echter de link met de achtergrond had ik niet meteen gelegd en vond ik wel goed bedacht. Dit laat duidelijk zien wat verdriet met iemand kan doen en hoe iemand hierdoor kan ontsporen. Dat diegene daar zijn verdriet niet mee terug krijgt is logisch, maar waarschijnlijk heeft dit met voldoening te maken.

Het luisterboek was ook beschikbaar op Kobo Plus en hierdoor heb ik het boek ook geluisterd tijdens het lezen. Je wordt minder snel afgeleid en het verhaal komt voor mijn gevoel nog meer binnen. Het verhaal is ingesproken door Dafne Holtland. Ik had nog niet eerder iets van haar geluisterd, maar zij behoort vanaf nu zeker tot één van de favoriete stemmen. Ze wist de intonatie goed over te brengen en hierdoor werd het verhaal ook spannender doordat het op de juiste manier verteld werd.

Ik hoop dat Anna van den Breemer nog meer thrillers gaat schrijven, want één ding is duidelijk. Ze weet wat schrijven is en door de beeldende schrijfstijl zag ik het verhaal zo voor mijn ogen voorbijkomen.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Het-perfecte-zusje

Ik lees Nederlands challenge

Dit is het tweeëntwintigste boek van dit jaar wat ik lees voor de ‘Ik lees Nederlands Challenge 2023’. Ik wil dit jaar minimaal 50 boeken gaan lezen die oorspronkelijk in de Nederlandse taal geschreven zijn. Mijn overzicht van de gelezen boek vind je hier. Wil je ook meedoen aan deze challenge? Lees er dan hier alles over.

Gegevens van dit boek:
Titel: Het perfecte zusje
Auteur: Anna van den Breemer
Uitgever: Prometheus
Aantal pagina’s paperback: 280
Aantal pagina’s e-book: 225
Verteller luisterboek: Dafne Holtland
Duur luisterboek: 06:43:00
ISBN paperback: 9789044652215
ISBN e-book: 9789044652222
ISBN luisterboek: 9789044653892
Prijs paperback: € 20,99
Prijs e-book: € 12,99
Prijs luisterboek: € 14,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Boekenwereld en Libris.
Dit boek is ook te beluisteren via Kobo Plus en Storytel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge