Anna Thomas – Van je familie moet je het hebben

Toen wij zagen dat Anna Thomas weer bezig was met een nieuw verhaal, werden wij nieuwsgierig. Na, in de aanbiedingsfolder van LS Amsterdam, gelezen te hebben waar dit verhaal over ging, had ik het idee dat dit wel eens een boek voor mij kon zijn. Na kort mailcontact met de uitgever ontvingen wij, nog voor de verschijningsdatum, een recensie-exemplaar in onze brievenbus. Uiteraard willen wij hier het team van LS Amsterdam hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: De drie zussen Constance, Eloïse en Florentine groeiden op in weelde op een prachtig landgoed in Bloemendaal. Maar ze hebben niks aan hun dubbele achternaam als het gaat om geldzorgen, laat staan bij hun relatieperikelen. Constances antiekzaak zit in het slop en ondertussen leeft haar man zijn eigen leven. Eloïse krijgt haar makelaarspraktijk maar niet op poten doordat haar goedverdienende vrouw Anneke haar gebruikt als voetveeg en babysitter. En niemand weet dat Florentine met haar hippe foodtruck eigenlijk op een camping woont. Kortom, er moet iets gebeuren in het leven van de zussen.

Ondertussen zit hun moeder daar maar alleen in dat grote, slecht geïsoleerde huis, dat vol hangt met kunst. Zou daar de oplossing voor hun probleem liggen?

De cover

Op de cover is heel veel te zien. Zo zien wij een landhuis, een groen oud Volkswagenbusje, een fles wijn, een wijn glas waar de wijn uit klotst, een gouden fotolijst, en zo kan ik nog wel even doorgaan. De cover is druk en ik blijf er naar kijken. De voorwerpen die op de cover te zien zijn kan ik goed linken aan het verhaal en daardoor is de cover passend. Een echte chaotische cover en die past goed bij dit chaotische verhaal.

De auteur

Anna Thomas is het pseudoniem van auteur Marja West. Ze schreef onder meer de humoristische feelgoodserie Nueva Vida. Van je familie moet je het hebben is het eerste deel in een nieuwe comedyserie.

Het verhaal

Eloïse, Florentine en Constance, drie zussen, groeiden op, op een prachtig landgoed in Bloemendaal. Ook al hebben ze een dubbele achternaam, op het financieel gebied gaat het ze helaas niet voor de wind, laat staan op romantisch gebied.
Eloise heeft een eigen makelaarskantoor, maar die krijgt ze maar niet naar een hoger niveau getild en haar vrouw Anneke ziet haar meer als oppas en voetveeg. Ook bij Constance gaat het niet veel beter, want de antiekzaak die ze samen met haar man Fred heeft, loopt niet meer goed en Fred zet liever de bloemetjes buiten. Florentine woont op haar beurt in een hippe camper, op een camping en leeft haar leven op haar eigen manier. Kortom één ding is zeker, er moet iets veranderen in het leven van de zussen. Maar wat?

Hun moeder woont nog steeds in dat grote landhuis in Bloemendaal. Het is slecht geïsoleerd en eigenlijk veel te groot voor haar. Daarnaast hangt het ook nog eens vol met kunst. Zou de oplossing voor hun probleem zo dicht bij zijn?

Mijn mening

Anna Thomas volg ik al een tijdje. In 2021/2022 las ik de Nueva Vida-serie van haar hand en daar was ik ontzettend enthousiast over. Tijdens het lezen even alles vergeten en afzakken naar een zonnig oord. Daar was deze serie ideaal voor. Ook schrijft ze, onder haar eigen naam, thrillers zoals bijvoorbeeld de Velige haven-serie, die helaas alleen als e-only-serie verschenen is en schreef ze, samen met Jurgen Snoeren, het waargebeurde verhaal Verloren in de jungle, over de vriendinnen Kris en Lisanne die vermist raakten in de jungle van Panama. Zoals jullie kunnen zien zijn wij fan van deze auteur en nu kunnen wij haar nieuwste feelgood Van je familie moet je het hebben ook toevoegen aan ons gelezen lijstje.

Dat deze auteur van alle markten thuis is, laat het lijstje hierboven duidelijk zien. Zoals ik al zei heb ik van haar vorige feelgood-serie erg genoten en ik kon dan ook niet wachten om een volgende feelgood van haar op te pakken. Dit is dan ook Van je familie moet je het hebben geworden, het eerste deel in de gelijknamige serie en ik las deze week toevallig dat ze ook al druk bezig is met ‘Onder moeders vleugels’, het vervolg op Van je familie moet je het hebben.

Het verhaal start met een proloog waaruit al meteen blijkt dat niet alles koek en ei is bij de zussen Hochepied de Briquet. Waar de naam doet vermoeden dat ze geld hebben, is de werkelijkheid net even iets anders. Iedereen heeft zijn eigen problemen en iedereen zit om geld verlegen. Behalve moeders, die zit er bovenop en als weer iemand om geld komt vragen, knikkert zij desbetreffende dochter liever het grote landhuis uit.

Het verhaal is opgedeeld in hoofdstukken en deze zijn weer onderverdeeld in opvolgende datums. Dit zorgt dat de stukken tekst niet te lang zijn en dit zorgt voor een goede vaart in het verhaal. Ik kon het boek dan ook moeilijk aan de kant leggen en ik had het in een mum van tijd uit. Dit zal ook komen doordat ik de droge, en soms op het randje balancerende, humor van deze auteur erg kan waarderen. Her en der zijn wat dingen té toevallig, maar dit is de auteur vergeven. Je leest er snel overheen en het past ook wel weer bij de stijl van het verhaal.

De quote ‘Heerlijk humor. Comedy van het zuiverste water’, van Jackie van Laren, kon ik eerst niet goed plaatsen. Comedy? Maar dit verhaal zou een perfect script zijn voor een leuke televisie-serie.

Laat het vervolg maar komen. Van dit soort boeken kunnen er niet genoeg zijn.

Leesfragment

Ben jij nieuwsgierig geworden naar dit verhaal? Lees dan ook eens onderstaand leesfragment.

Van-je-familie-moet-je-het-hebben

Ik lees Nederlands challenge

Dit is het vijftiende boek van dit jaar wat ik lees voor de ‘Ik lees Nederlands Challenge 2023’. Ik wil dit jaar minimaal 50 boeken gaan lezen die oorspronkelijk in de Nederlandse taal geschreven zijn. Mijn overzicht van de gelezen boek vind je hier. Wil je ook meedoen aan deze challenge? Lees er dan hier alles over.

Gegevens van dit boek:
Titel: Van je familie moet je het hebben
Serie: Van je familie moet je het hebben
Auteur: Anna Thomas
Uitgever: LS Amsterdam
Aantal pagina’s paperback: 286
ISBN paperback: 9789024598328
ISBN e-book: 9789024598335
Prijs paperback: € 19,99
Prijs e-book: € 12,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Boekenwereld en Libris.
Dit boek is ook te lezen en te beluisteren via Kobo Plus en Storytel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge