Anna Thomas – Onder de Spaanse zon

Toen wij deze roman zagen staan in de folder van LS Amsterdam, werden wij nieuwsgierig aangezien de korte inhoud ons erg aansprak. Na een mailtje naar de uitgeverij ontvingen wij niet veel later een recensie-exemplaar op de mat. Hier willen wij LS Amsterdam natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Linda, Ellen en Judith – veertigers – zien elkaar na jaren weer terug. Alle drie zitten ze vast in hun huwelijk: Linda ergert zich enorm om Mark, die alleen maar aan de bar hangt; Ellen probeert tevergeefs af te vallen terwijl ze vermoedt dat Bart vreemdgaat met zijn slanke collega; Judith wil dat Paul inziet dat ze blut zijn en dat hij stopt met zijn materialistische gedrag.

Wanneer alle stellen 25 jaar getrouwd zijn en Paul voorstelt om dit samen te vieren, stemmen de vrouwen met tegenzin in. De verschrikkelijke avond verandert echter in het grootste avontuur van hun leven. Met het glas wijn nog in de hand besluiten Linda, Ellen en Judith hun biezen te pakken en naar Spanje te vertrekken. Daar komen ze terecht in Nueva Vida, een klein dorp vol grote kansen. Kunnen zij daar opnieuw beginnen?

De cover

Op de cover zijn drie vrouwen te zien die aan de rand van een zwembad zitten. Ze hebben alle drie een grote hoed op en hierdoor zie je alleen de armen en benen van de vrouwen, aangezien de foto van bovenaf is genomen. Ik heb het gevoel dat deze vrouwen ergens op vakantie zijn en genieten van het mooie weer. Als ik eerlijk ben vind ik de cover niet bij het verhaal passen aangezien deze drie dames slank zijn en in het verhaal één van de dames maatje 56 heeft. Dit komt niet echt overeen. Daarnaast speelt het hele verhaal, tot op de laatste paar bladzijdes, zich af in Nederland en liggen de dames niet in de zon aan een zwembad. De cover geeft mij wel een feelgood gevoel en daardoor zou hij mij wel opvallen in de boekhandel.

De auteur

Anna Thomas is het pseudoniem van auteur Marja West. Onder de Spaanse zon is het eerste deel van Nueva Vida, een heerlijke feelgoodserie die je wilt blijven doorlezen; vol herkenbare personages, humor, spanning, avontuur, liefde en veel Spaanse zon.

Het verhaal

Linda, Ellen en Judith hebben elkaar jaren niet meer gezien en gesproken. Alle drie weten ze niet zo goed wat ze met hun huwelijk aan moeten. Mark, de man van Linda, hangt alleen maar in de kroeg. Ellen vermoedt dat haar man Bart vreemdgaat met zijn slanke collega, daarom probeert Ellen de nodige kilo’s kwijt te komen. Paul, de man van Judith, geeft veel te veel geld uit en het lukt Judith niet om hem dit in te laten zien.
Bijna is het zover, dan zijn de drie stellen allemaal 25 jaar getrouwd. Daarom oppert Paul het idee om dit samen te vieren met een gezellig feest in de plaatselijke voetbalkantine. Iedereen stemt ermee in, ook al is het voor sommige met de grootste tegenzin. De avond is, vooral voor de dames, verschrikkelijk. Maar toch verandert de avond en wordt het de start van hun grootste avontuur van hun leven. Ze besluiten, als ze het glas wijn nog in de hand hebben, om het koude Nederland achter zich te laten en op stel en sprong te vertrekken naar Spanje. Vroeger was het er toch zo leuk? Als ze in Spanje aankomen stranden ze in Nueva Vida, een klein uitgestorven dorpje dat te koop staat. Kunnen ze hier hun dromen waar maken?

Mijn mening

Persoonlijk had ik nog niks van deze Anna Thomas gelezen. Daarom was ik erg benieuwd naar deze, voor mij, nieuwe auteur. Ik heb er al veel goede berichten over gehoord, dus ik kon niet wachten om te starten in ‘Onder de Spaanse zon’.

De proloog start meteen spannend met een achtervolging in Spanje. Voor de vriendinnen Linda, Ellen en Judith is het niet duidelijk of het nu om de Spaanse politie, of om overvallers gaat. Daardoor ben ik even in de war. Ik ging toch een roman lezen? Ik ben erg nieuwsgierig naar de rest en start snel aan het eerste hoofdstuk.

Hierna komen we in rustiger vaarwater en leren we de drie (oud)vriendinnen, en hun mannen, stuk voor stuk kennen. Iedereen heeft zijn eigen problemen en sores, maar één ding hebben ze gemeen, ze zijn niet gelukkig in hun relatie. Thomas weet deze problemen goed over te brengen op de lezer. Door de korte hoofdstukken en de prettige en vlotte schrijfstijl weet Thomas mij te overtuigen van haar schrijfkunsten. Ik heb genoten van het boek.

Waar ik wel een kanttekening bij wil maken is dat ik, en ik denk andere lezers ook, een beetje op het verkeerde been zijn gezet. Persoonlijk verwachtte ik dat het verhaal zich in Spanje af zou spelen. Het bekende zon, zee en strand. Deze verwachtingen komen ook deels door de titel van het verhaal en de cover. Maar het verhaal speelt zich gewoon op Nederlandse bodem af en pas bij de laatste pagina’s zetten de drie vriendinnen voet op Spaanse grond. Dit vind ik op zich wel jammer, aangezien ik graag verhalen lees die zich in zomerse oorden afspelen.

Ondanks dit heb ik het verhaal wel met heel veel plezier gelezen en ik ben ook erg benieuwd naar het vervolg ‘Zonder jou’ dat later deze maand als paperback verschijnt. Het e-book is trouwens nu al verkrijgbaar. Want ik ben toch wel heel erg benieuwd naar het grote Nueva Vida-avontuur dat de vriendinnen gaan beleven in Spanje.

Leesfragment

Ben jij nieuwsgierig naar dit boek? Lees dan zeker ook onderstaand leesfragment.

Onder-de-Spaanse-zon

Gegevens van dit boek:
Titel: Onder de Spaanse zon
Serie: Nueva Vida
Auteur: Anna Thomas
Uitgever: LS Amsterdam
Aantal pagina’s paperback: 224
Aantal pagina’s e-book: 258
Verteller luisterboek: Willemijn de Vries
Duur luisterboek: 08:14:38
ISBN paperback: 9789024590544
ISBN e-book: 9789024590551
ISBN luisterboek: 9789024594245
Prijs paperback: € 17,50
Prijs e-book: € 4,99
Prijs luisterboek: € 12,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow of te lezen en te beluisteren via Kobo Plus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge