Anke Laterveer – Lefbek

Via Hebban mocht ik mee doen aan de Hebban Leesclub met het boek “Lefbek” geschreven door Anke Laterveer. Hier wil ik Hebban en Pepperbooks hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Lefbek gaat over de social misfit Lise, die normaal wil zijn maar allesbehalve normaal is. Van haar emotioneel afwezige ouders en haar eerste liefde – die niet bepaald prince charming blijkt – tot haar laatste liefde met wie ze te veel gemeen heeft: Lise lijkt gedoemd om steeds de plank mis te slaan en tegen de randen van het normale op te botsen. Lefbek is bijzonder van toon, grappig, droevig en rauw tegelijk. Laterveer laat zien dat ze iets te vertellen heeft en dat ze kan schrijven. Bij vlagen doet ze denken aan een vrouwelijke Jan Wolkers anno 2016; geëngageerd, licht choquerend, maar met de nodige luchtigheid. ‘Anke heeft een prachtige stijl die niet alleen dwars door je ziel snijdt maar ook hoop geeft. Kracht geeft. Je doet lachen. Je wilt bij haar zijn en zij is bij jou. Letter voor letter.’ Anousha Nzume. “Het is mooi. Het is hard. Het is vrolijk. Het is rauw. Het is lief. Het is grappig. Het doet pijn. Het is somber. Het is opbeurend. Het is een bijzonder boek.” – Ronald Giphart.

Ik had dit boek al lang op mijn lijstje staan van boeken die ik nog wilde lezen. Dus toen ik de Hebban leesclub aangekondigd zag staan heb ik me meteen aangemeld. Gelukkig werd ik ook uitgekozen als een van de deelnemers.

In Lefbek leren we Lise kennen. Lise is anders dan anderen. Het verhaal gaat over een groot tijdsbestek. Het begint op het moment dat Lise naar school gaat tot ver na haar 35e verjaardag. Lise maakt een aantal dingen mee, waar we als lezer getuige van zijn en die Lise vormen tot de vrouw die ze uiteindelijk is. Het begint al als meisje, dat ze opgroeit met ouders die niet echt geïnteresseerd zijn in haar, waardoor Lise opgroeit tot een buitenbeentje.
Lise blijft altijd anders als anderen. Door gebeurtenissen in haar leven komt ze op een bepaald moment in een depressie terecht waarvoor ze hulp krijgt door middel van dagbehandeling. Echter ook hier is de zorg niet altijd zo als Lise hoopt. Haar vriend Max heeft in die tijd al alle zorgen voor Lise over genomen en regelt haar hele leven. Lise vindt dit allemaal wel best. Tot dat Lise haar leven weer in eigen hand neemt… Dan heeft Max niks meer om voor te zorgen en krijgt Max steeds meer problemen. Dat de problemen met Max zouden ontstaan was aan de ene kant wel te verwachten, want hij heeft al die tijd gezorgd en dat valt opeens weg. Dus dit was wel een beetje voorspelbaar.

De cover van Lefbek laat een mond en neus van een gezicht zien. Bij de mond is de lippenstift aan een kant uitgesmeerd over het gezicht. Deze cover spreekt me heel erg aan en ik heb het boek al vaker in handen gehad, maar omdat mijn te lezen stapel zo hoog was, steeds weer terug gelegd. Nu heb ik zoiets, dit boek had ik veeeel eerder moeten lezen.

De schrijfstijl van Anke Laterveer is heerlijk verfrissend. Ze zegt waar het op staat en draait ook niet om gênante onderwerpen heen. Ze bespreekt de dingen zoals ze zijn, zonder onderwerpen te vermijden. Dit vond ik erg fijn aan deze schrijfstijl. Het is een fictief verhaal, maar door de manier van schrijven had het ook waargebeurd kunnen zijn. De verhaallijn komt heel geloofwaardig over en als Anke gezegd had dat dit haar levensverhaal was, had ik het ook geloofd. Ondanks de heftige onderwerpen weet Anke dit op een luchtige manier te omschrijven, waardoor je dingen eerder met een lach dan met een traan leest, zonder aan geloofwaardigheid in te boeten. Dit vind ik een goede eigenschap van een schrijver. Ik ben erg blij dat ik Lefbek nu eindelijk gelezen heb. En kijk uit naar een nieuw boek van Anke Laterveer.

Gegevens van dit boek:
Titel: Lefbek
Auteur: Anke Laterveer
Uitgever: Pepperbooks
Aantal pagina’s paperback: 224
Aantal pagina’s E-book: 9789020633573
ISBN paperback: 9789020608434
ISBN E-book: 177
Prijs paperback: € 18,99
Prijs E-book: € 9,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge