Anke van Haften – Goede kanker bestaat niet!

Via Anke van Haften kreeg ik van uitgeverij de Graaff het boek “Goede kanker bestaat niet!” geschreven door Anke van Haften. Hier wil ik Anke van Haften en uitgeverij De Graaff hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: “Soms sta je versteld wat mensen allemaal kunnen uitkramen. Is dat uit onnozelheid, onwetendheid of gewoon omdat ze zich geen houding weten te geven als het gaat om een ziekte als kanker? Ik prent mezelf in dat het goed bedoeld is, maar een knagend gevoel blijft achter. ‘Gelukkig heb je de goede kanker’ klinkt nog na in mijn hoofd. Goede kanker? Bestaat die dan?”

Anke van Haften kreeg in april 2012 de diagnose schildklierkanker. In 2013 werkte ze mee aan het boek Gezichten achter schildklierkanker en gaf ze het startschot voor de schildklierkankerrun in Leiden. Na de diagnose hield ze een jaar lang een dagboek bij. Vanaf januari 2014 verscheen dit dagboek in een wekelijkse column op de website van SON (Schildklier Organisatie Nederland). Deze columns zijn in dit boek gebundeld tot een realistische, soms pijnlijke, maar met een gezonde dosis humor gebrachte weergave van een jaar. Veel schildklierkankerpatiënten zullen zich in deze verhalen herkennen.

“Het boek is (…) niet alleen een grote steun voor alle patiënten met schildklierkanker, maar verplichte kost voor alle artsen die het begrip ‘goede kanker’ nog in hun vocabulaire hebben en eigenlijk voor iedereen die begaan is met mensen om zich heen.”
Prof.dr. J.W.A. (Jan) Smit, internist-endocrinoloog
hoofd Afdeling Interne Geneeskunde, Radboudumc”

Waargebeurde verhalen spreken me altijd heel erg aan. Dus toen ik door toeval las dat dit boek bestond heb ik Anke van Haften een berichtje gestuurd en zij was meteen enthousiast. Heel toevallig tipte niet lang erna Audrey Stevens (van het boek “De kans van 0,0059%“) mij om dit boek te lezen. Dus toen was ik extra nieuwsgierig. Enkele dagen later had ik het boek dan ook via uitgeverij de Graaff in huis. Wat mij meteen opvalt hieraan is dat het boek een handzaam formaat heeft. Je kunt hem ook makkelijk in de tas stoppen omdat het formaat klein is. Ideaal dus. Het is een boek uit de “Zorgindruk” reeks. Deze reeks bevat boeken waarbij ervaringsdeskundigen hun verhaal vertellen. Dus mensen die ziek geworden zijn, persoonlijk vertellen wat er aan de hand is en wat ze voor zorgen hebben. Dit delen ze met hun lezers.

In “Goede kanker bestaat niet!” vertelt Anke van Haften hoe ze geconfronteerd werd met schildklierkanker en tegen het statement aanliep dat dit “Goede kanker” zou zijn. Echter loopt Anke tegen heel veel dingen aan. Haar gezonde ik, is verdwenen en ze moet nu dealen met een andere Anke. Schildklierkanker is meestal wel goed te opereren, en de overlevingskans is ook groter dan bij andere vormen van kanker, vandaar dat het vaak “goede kanker” genoemd wordt. Echter je hebt wel de rest van je leven klachten waar je niet meer vanaf komt en meestal medicatie voor slikt. Anke laat op een toegankelijke manier zien wat voor invloed de Schildklierkanker op haar leven heeft en heeft gehad. Niet alleen de operaties, radioactieve slok, enz, maar ook het opstarten en regulieren van de medicatie met al haar ups en downs. Vooral deze ups en downs worden besproken in dit boek. Ondanks de positieve kijk op het leven die Anke heeft, heeft ze het soms moeilijk en weet ze soms niet meer waar ze heen moet met zichzelf. Dit vind ik erg treffend geschreven. Ook het stukje waarbij ze schrijft dat ze weer gewoon terug wilde gaan werken, omdat mensen zeiden dat het nu wel lang genoeg geduurd had, want de tumor was toch weggehaald dus ze moest nu tevreden zijn en verder gaan, komt mij persoonlijk wel bekend voor. Doordat ik zelf met Polymyositis kamp, en dit ook niet goed aan de buitenkant te zien is, zeggen mensen ook vaak kwetsende dingen. Vooral op werkgebied (ik werk zelf niet meer, sinds 2008 in de WAO) krijg je soms ondoordachte “goed bedoelde” adviezen, waar je niks mee kunt. Hierin herkende ik me wel dat ik heel lang veel meer wilde als mijn lichaam aan kon, zoals Anke ook lange tijd wilde. Gelukkig heeft Anke hier ook haar weg in gevonden. (ik inmiddels ook, al kom ik me soms nog wel eens tegen, maar dat zal iedereen wel hebben.)

Dit boek geeft een duidelijk beeld van iemand met schildklierkanker. En hoe kwetsend de woorden “goede kanker” kunnen zijn. Want je leven verandert er voor altijd door. En niet in positieve zin. Anke weet dit op een treffende manier te verwoorden.

Gegevens van dit boek:
Titel: Goede kanker bestaat niet!
Auteur: Anke van Haften
Uitgever: uitgeverij de Graaff
Aantal pagina’s paperback: 112
Aantal pagina’s E-book: 248
ISBN paperback: 9789077024478
ISBN E-book: 9789077024911
Prijs paperback: € 14,50
Prijs E-book: € 9,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Uitgeverij de Graaff & Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge