Anita Terpstra – Vonk

Ik zag dat Anita Terpstra een nieuw boek geschreven had. En ik ben altijd benieuwd naar boeken van Nederlandse schrijvers. Dus na een kort mail contact met de uitgever, kreeg ik een recensie-exemplaar toegestuurd. Hier wil ik uitgeverij Cargo hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: In de balletwereld vormen de Nederlandse Mischa en de Russische Nikolaj een beroemd droompaar. Het auto-ongeluk waarbij hun dochtertje om het leven is gekomen, lijkt hen nog dichter bij elkaar te hebben gebracht. Maar dan breekt er brand uit in het huis waar ze tijdelijk wonen. Mischa en Nikolaj overleven het vuur, maar liggen beiden met zware verwondingen in het ziekenhuis. Als de politie de brand onderzoekt, is al snel duidelijk dat deze is aangestoken. Het geluk van het danspaar blijkt niet meer dan een zorgvuldig geconstrueerde leugen. Mischa beschuldigt Nikolaj ervan de brand te hebben gesticht. Op zijn beurt beweert Nikolaj dat Mischa hem wil vermoorden. Wie van de twee spreekt de waarheid? En wie liegt? 

Cover

Op de cover zien we spitzen, waardoor je gelijk de link legt met ballet. De foto is versneden, waardoor de benen niet doorlopen maar steeds een stukje verspringen. Hierover heen staat in grote letters Vonk. Wat natuurlijk verwijst naar de brand. De cover spreekt me wel aan en ik vraag me meteen af waarom de foto versneden is. Ik zou er wel nieuwsgierig naar zijn in de boekhandel en het boek opgepakt hebben.

De auteur

Anita Terpstra (Hallum, Friesland, 1974) is een Nederlandse thrillerauteur en tevens freelance journalist en redacteur. Ze studeerde journalistiek en kunstgeschiedenis. Terpstra’s verhalen zijn gepubliceerd in AvantGarde en Lava en werden bekroond in de Trouw-verhalenwedstrijd.

In 2009 debuteerde ze als misdaadauteur met “Nachtvlucht”, dat genomineerd werd voor de Schaduwprijs (voor het beste Nederlandstalige thrillerdebuut) en de Crimezone Thriller Award. Van haar vierde thriller “Anders (2014) werden de rechten aangekocht door Denoël, een Franse uitgever. Eerder kocht de Duitse uitgever Blanvalet (Random House) al de rechten voor het boek, na een verhitte veiling met andere gerenommeerde Duitse uitgevers.

Het verhaal

De Nederlandse Mischa en de Russische Nikolaj zijn een beroemd danspaar in de balletwereld en ook privé zijn ze een stel, ze lijken een droompaar. Na het auto-ongeluk waarbij hun dochtertje om het leven kwam leek het net alsof dit hun nog dichter bij elkaar gebracht had. Er breekt brand uit in de woning waar ze tijdelijk wonen. Mischa en Nikolaj overleven het beiden ter nauwer nood en liggen zwaar gewond in het brandwondencentrum. Ze beschuldigen elkaar ervan dat ze de brand aangestoken hebben met de bedoeling de ander te vermoorden. Was hun huwelijk dan toch niet zo goed? En was dit allemaal maar uiterlijke schijn?

Mijn mening

Ik was erg benieuwd naar dit boek. De insteek van dit boek was niet zo heel gangbaar. Je leest niet snel een boek wat over de balletwereld gaat. Dus mijn nieuwsgierigheid was gewekt. Het verhaal wordt vanuit de beide personages verteld. Zowel Mischa als Nikolaj vertellen het verhaal en beiden verhaallijnen worden vanuit de ik-figuur verteld. Dat is soms even verwarrend, maar toch wordt al snel duidelijk wie aan het woord is. Ook wordt er erg veel gewisseld in de tijd. Je maakt grote sprongen in de tijd, waardoor je de personages wel goed leert kennen, maar naar mijn gevoel wordt er iets te veel terug gekeken in de tijd. Hierdoor had ik niet echt het gevoel dat de spanning in het verhaal zat. En soms meer het gevoel alsof ik een roman met een spannend snufje aan het lezen was.
Het plot verraste me dan wel weer en had ik niet verwacht. Echter had ik wel het gevoel alsof dit plot niet echt bij de rest van het verhaal paste. Ondanks dat de spanning naar mijn gevoel minimaal was, was het wel een boek wat heerlijk weg las en waar ik toch nieuwsgierig bleef hoe de relatie van Mischa en Nikolaj nu in elkaar zat.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan het inkijkexemplaar op Bol.com.

Gegevens van dit boek:
Titel: Vonk
Auteur: Anita Terpstra
Uitgever: Cargo
Aantal pagina’s paperback: 288
Aantal pagina’s E-book: 252
ISBN paperback: 9789403118802
ISBN E-book: 9789403128108 
Prijs paperback: € 19,99
Prijs E-book: € 7,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge