Anita Terpstra – Het huis van berouw

Elke keer weer is het een feest om te zien welke nieuwe boeken er verschijnen en soms springt er ook wel eens, aan de hand van de cover, een boek uit. Dit was, voor mij persoonlijk, ook het geval bij ‘Het huis van berouw’, van Anita Terpstra. Nadat de korte inhoud ons ook aansprak hebben wij de uitgever meteen een mailtje gestuurd en na positief antwoord ontvingen wij, rond de verschijningsdatum, een recensie-exemplaar op de mat. Hier willen wij uitgeverij Cargo natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Nadat Rens haar verloofde voor het altaar liet staan omdat hij vreemdging, verdween hij spoorloos. Ze maakt een nieuwe start en richt zich volledig op de renovatie van een vervallen landhuis. Dorpsbewoners waarschuwen haar dat de state vervloekt is en dat er onverklaarbare dingen gebeuren, maar Rens gelooft niet in fabels en geesten. Dan wordt het lichaam van haar ex gevonden op het terrein van de state. Als vlak bij het landhuis nog meer doden vallen terwijl Rens in de buurt is, wordt ze het middelpunt van het politieonderzoek.
Ondertussen blijven de vreemde, angstaanjagende gebeurtenissen in de state elkaar opvolgen. Maar Rens weigert zich bang te laten maken en gaat op zoek naar antwoorden. Wie probeert haar bang te maken? Of zijn er andere krachten aan het werk?

De cover

Op de cover is een bosweg te zien. Links en rechts van de weg staan verschillende soorten bomen. Ook zijn er een aantal kraaien op te zien. De cover heeft een donkere sfeer en hier hou ik van. De naam van de auteur staat er in een rode kleur op. Dit zorgt ervoor dat de naam er vanaf knalt. De ondertitel op de cover spreekt mij aan en ik wil weten waar het verhaal over gaat. Dus in de boekhandel zou ik het boek, aan de hand van de cover, zeker opgepakt hebben.

De auteur

Anita Terpstra (1974) studeerde journalistiek en kunstgeschiedenis. Ze schreef enkele veelgeprezen thrillers, waaronder het voor de Gouden Strop genomineerde Samen. Haar thrillers zijn ook in Duitsland en Frankrijk uitgegeven. Terpstra schreef daarnaast een non-fictieboek over grote gezinnen van vroeger, Het huis vol, dat enkele weken in de bestsellerlijsten stond, en de roman De moedermaffia.

Het verhaal

Als Rens erachter komt dat haar ex Herre vreemdgaat laat ze hem voor het altaar staan. Vanaf dat moment heeft ze geen contact meer met haar ex, en dat bevalt haar eerlijk gezegd goed. Ze besluit om een nieuwe start te maken en ze stort zich op de renovatie van een groot en vervallen landhuis. De mensen uit het dorp vragen zich af wat Rens toch met dat vervallen landhuis moet, want volgens hun is het huis vervloekt en dwalen er geesten rond, maar Rens gelooft er niks van. Als korte tijd later het levenloze lichaam van haar ex wordt gevonden, dat nota bene op haar terrein ligt, weet Rens het even niet meer. Vanaf dat moment stapelen de problemen en vreemde zaken zich op en Rens begint ook te twijfelen, maar ze wil zich niet bang laten maken. Ze vraagt zich af wat er hier aan de hand is en wie haar bang wil maken. Heeft de geschiedenis van het landhuis er iets mee te maken? Rens gaat op onderzoek uit en wat ze aan het licht weet te brengen is schokkend…

Boektrailer

Mijn mening

Enige tijd geleden gingen wij In gesprek met… Anita Terpstra en daarin vertelde Anita enthousiast over haar nieuwste boek ‘Het huis van berouw’. Hierdoor werd ik echt nieuwsgierig naar dit boek. Helaas was onze nog-te-lezen stapel nog vrij hoog en duurde het een tijdje voor ‘Het huis van berouw’ aan de beurt was. En toen… Eindelijk was het zo ver en mocht ik beginnen aan deze thriller van Nederlandse bodem.

In de proloog is te lezen dat Rens en Herre op het punt staan om te trouwen. Maar een dag voor deze grote dag heeft Rens verschillende berichtjes gekregen van een, voor haar, onbekend nummer. Aan de berichten te lezen bedriegt Herre haar met een ander. Daarom heeft Rens besloten om Herre voor het altaar te laten staan. De proloog is meteen pakkend en ik wil verder lezen, want ik wil weten wat er allemaal aan de hand is. Ik sla snel de bladzijde om, om aan het eerste hoofdstuk te beginnen.

Voor mij persoonlijk is dit de eerste kennismaking met deze Nederlandse auteur. Veronique las wel eerder een boek van haar hand, namelijk ‘Vonk‘, en daar was ze redelijk enthousiast over. Ik was dus erg benieuwd of de schrijfstijl van Terpsta mij zou bevallen.

Wat ik altijd erg fijn vind is als de auteur een beeldende schrijfstijl heeft. Het werd mij al snel duidelijk dat Terpsta deze schrijfstijl hanteerde. Hierdoor zat ik al vrij snel in het verhaal, rook ik bijna het oude hout van het vervallen landhuis, en kon ik het boek maar met moeite aan de kant leggen. Het verhaal is spannend en op de een of andere manier weet Terpstra het voor elkaar te krijgen dat ik, als ik aan het einde van een hoofdstuk was, gewoon verder moest lezen om te weten hoe het verhaal verder ging. Chapeau dat ze dit zo voor elkaar gekregen heeft.

Anita Terpstra is een auteur die ik in de toekomst zeker ga volgen. Dat ze maar nog veel thrillers mag schrijven en deze zal ik dan ook zonder twijfelen ten hand nemen. Ik ben fan!

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Het-huis-van-berouw

Gegevens van dit boek:
Titel: Het huis van berouw
Auteur: Anita Terpstra
Uitgever: Cargo
Aantal pagina’s paperback: 351
Aantal pagina’s e-book: 320
Verteller luisterboek: Jorien Zeevaart
Duur luisterboek: 11:27:14
ISBN paperback: 9789403134413
ISBN e-book: 9789403145914
ISBN luisterboek: 9789403154213
Prijs paperback: € 20,99
Prijs e-book: € 11,99
Prijs luisterboek: € 13,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow of te lezen en te beluisteren via Kobo Plus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge